HEIC képek megnyitása Windowson

Az iOS 11 és az iPhone 8/8 Plus, illetve iPhone X készülékek bejelentésekor megismerkedhettünk egy új formátummal, a HEIC-vel. Ez az Apple legújabb, saját formátuma, amely kiváló képminőséget garantál, miközben kisebb fájlméretet ígér, az eddig elterjedt kép- és videoformátumoknál. Ez pedig igen praktikus dolog, lévén, immár az iPhone-ok is 12 megapixeles fotókat lőnek, s ez a tendencia biztosan nem itt ért véget. Szóval kaptunk egy remek képformátumot, amely helytakarékos az okostelefonon, mégis kiváló marad a képminőség (HEIC formátumban csak az iPhone 7 vagy újabb készülékekkel fotózhatunk, iOS 11 esetén). Ezt az Apple ökoszisztéma szépen integrálta is, vagyis az Apple asztali rendszere (macOS High Sierra) és a legtöbb maces alkalmazás is gond nélkül megeszi már a HEIC fotókat, illetve az iOS 11 is van annyira “kedves”, hogy ha nem támogatott eszköz felé osztjuk meg a fotókat, akkor előtte konvertálja azokat JPG képfájllá. Utóbbi praktikus, de kicsit megnöveli a megosztási időt, illetve ront (persze csak avatott szem számára) a képminőségen is valamelyest. Ha az eredetit szeretnénk megosztani windowsos gépekkel, akkor egyelőre még nem lehet teljes az örömünk, mert a Windows alapból nem tud mit kezdeni a HEIC fájlokkal. Van azonban több szoftver is, amellyekkel könnyedén megoldható a HEIC képek megnyitása Windowson.

HEIC képek megnyitása Windowson

Az egyik ilyen eszköz a CopyTrans HEIC for Windows, amelynek telepítése után már megjeleníthetjük a HEIC (HEIF – High Efficiency Image File Format) képeket a Windows Intézőjében, illetve a Windows képnézegető alkalmazásában. A megoldás csak a fotókkal működik, vagyis az Apple szintén új videoformátumát (HEVC – High Efficiency Video Codec) nem tudjuk lejátszani. Kárpótlásul viszont a program beépít egy konvertálási lehetőséget is az Intézőbe, így a HEIC formátumban érkező képeket akár JPG-be is menthetjük, így később például egy Word dokumentumba is beilleszthetők.

A másik megoldást kedvenc windowsos képnézegető alkalmazásunk az XnView jelentheti, amelynek különféle kiegészítőiről, kísérő szoftvereiről már többször is írtunk. Létezik ugyanis már XnView HEIC plug-in, amelyet letöltve és az XnView plugins mappájába másolva e remek képnézegető program is megjeleníti az Apple képformátumában készült fotókat. Itt szintén csak HEIF támogatás van, vagyis a videókat ebben az esetben sem tudjuk lejátszani.

A kettő közül tulajdonképpen bármelyik megoldást választhatjuk, a végeredmény mindkét esetben az lesz, hogy gond nélkül megnyithatjuk a HEIC formátumú fotókat, ha esetleg valaki ilyen változatban küldené egy iPhone-os felvételeit e-mailben, vagy osztaná meg velünk egyéb módszerrel. Mert bár az iOS 11 automatikusan is képes a HEIC képek JPG-be konvertálására a megosztás előtt, olykor jobban járunk, ha az eredeti képfájllal dolgozhatunk. S ez szerencsére a windowsos gépeken sem tűnik megoldhatatlan feladatnak, a fenti két megoldás valamelyikének beüzemelése után. Aki pedig a HEVC videókat szeretné lejátszani Windows alatt, az kipróbálhatja a Microsoft saját megoldását, erre a linkre kattintva.

Ne maradjon le erről sem!