iPhone 8 Plus: apró lépésekkel előre

Az Apple idei nagy dobása kétség kívül az iPhone X volt, amely mellett kissé háttérbe szorult a sorozatban következő iPhone 8 és iPhone 8 Plus. Nem is csoda, hiszen ha valaki látványos változtatásokra vágyott, annak e két készülék első ránézésre kicsit ingerszegényre sikerült: maradt az iPhone 6 megjelenése óta megszokott – amúgy szerintünk kifejezetten dögös – forma, s bár belül azért fejlődött a hardver és a szoftver egyaránt, az iPhone 8 és 8 Plus nem biztos, hogy azok a készülékek, melyek láttán őrülten elkezd rohanni a boltok polcai felé minden korábbi iPhone tulaj. Egyszerűen azért, mert még egy iPhone 6S-hez képest sem feltétlenül éri meg most váltani, hacsak nem kifejezetten valamelyik új funkcióra vártunk eddig. Ha valaki olvasta korábbi cikkünket az iPhone 7 Plus-ról, tudja, ott is erre a következtetésre jutottunk: az új iPhone szuper, az egyik legjobb okostelefon, de nem biztos, hogy futni kell lecserélni a régi iPhone-t. Kicsit kifejtjük jobban is, mire gondolunk.

 

iPhone 8 Plus: kívülről nézve

Ezúttal az iPhone 8 Plus járt nálunk pár napra. Külsejében ez a készülék szinte megszólalásig olyan, mint a korábban tesztelt iPhone 7 Plus, a fő különbség az üveg hátlap, amely így lehetővé teszi az iPhone 8 és 8 Plus egyik újítását: a vezeték nélküli töltést. Ez egy igen hasznos, kényelmes megoldás, amellyel kicsit talán sokáig várt az Apple, de most végre itt a lehetőség. A készülék felépítése változatlanul megfelel az IP67 szabványnak, vagyis mérsékelten por- és vízálló. Úszni nem tudunk vele, de szakadó esőben simán telefonálhatunk és abból sem lesz tragédia, ha vízzel teli kádba ejtjük gyerekfürdetés közben (már ha a gyerek nem csinál vele azonnal valami további izgalmas trükköt a nagy pancsolás közepette). Érdekesség még a gyorstöltési lehetőség, amihez alapból sajnos nem kapunk töltőt (a vezeték nélkülihez sem adnak megfelelő kütyüt), de ha kell, utólag beszerezhetjük.

Mindazonáltal külsőleg nincs szembetűnő változás, legfeljebb az tűnhet fel, hogy immár egy 4 LED-es vaku került a hátsó, dupla kamera mellé. A jack csatlakozó már az előző generációval eltűnt, nem is került vissza, de természetesen kapunk EarPods fülest a szükséges Lighting csatlakozóval, illetve egy Lighting adaptert is, ha mégis inkább egy 3,5 mm-es csatlakozóval ellátott fejhallgatót használnánk.

A gombok maradtak (ki- és bekapcsoló, hangerőszabályzó, némító), beleértve a Home gombot is, amely hasonlóan az iPhone 7-esekhez, itt is egy érintős felület, rezgőmotoros megoldással, illetve az ujjlenyomat-olvasóval kiegészítve. Ami új: a csodásan szóló sztereó hangszóró megoldás. Félelmetesen erős, tiszta hangja van így a készüléknek.

A kijelző maradt az 5.5”-is IPS (1080×1920 pixeles, kb. 401 ppi), de immár True Tone megoldással, ami röviden annyit tesz, hogy képes alkalmazkodni a környezet fényviszonyaihoz a fényerőt és a színhőmérsékletet is automatikusan változtatva.

Az iOS 11 esetében (ezzel a rendszerrel érkezik a modell), ez ráadásul elég macerásan kapcsolható ki, de korábbi tippünkben megtalálják a megoldást azok, akik inkább manuálisan szabályoznák a kijelző beállításait, nem csak az iPhone 8/8 Plus, hanem bármely iOS 11-et futtató iPhone esetében. A kijelző képe amúgy itt is gyönyörű, s ha úgy határozunk, simán kisüti a szemünket teljes fényerőn. Szóval se a színekkel, se a fényerővel nincs semmi gond. Az egyik legszebb, amivel ma összefuthatunk. Itt is rendelkezésünkre áll a 3D Touch funkció, amely a képernyő határozottabb megnyomásakor tár elénk extra funkciókat. Ezt nagyon szeretjük, s a rendszer, illetve az alkalmazások is egyre jobban kihasználják.

 

Belső megújulás

Természetesen akad azért újítás belül is. Kezdjük rögtön az Apple A11 Bionic processzorral és a hozzá tartozó videovezérlővel, illetve az ezekhez táruló 3 GB RAM-mal. Erejét tekintve szinte egy asztali PC-ben is megállná a helyét, valószínűleg az okostelefonos játékok sem nagyon tudják megakasztani egy ideig. Szükség van viszont e nyers erőre az Apple által most meglovagolt AR (kiterjesztett valóság) témához. Az App Store-ban rohamosan bővül a virtuális valóságra vágyók számára készülő kínálat. A készülékben 64 vagy 256 GB tárolókapacitás áll rendelkezésünkre. Természetesen van egy halom érzékelő, nomeg a wifi ac, Bluetooth 5.0, A-GPS, GLONASS, NFC (Apple Pay-hez) is a telefonban. Szóval erő és lehetőség van az iPhone 8 Plus-ban, dögivel.

 

Portré fotós extrák

Az előlapi kamera maradt 7 megapixel, a hátlapi pedig 12 megapixel. A két kamerás megoldás az Apple esetében kétszeres optikai zoomot eredményez, ami igen praktikus dolog (28 mm, f/1.8, OIS, illetve 56 mm, f/2.8), de ki tudjuk használni vele a megújult portré módot is. Ennek elődje az iPhone 7 Plus-on debütált, az új verzió (továbbra is béta) pedig kiegészült pár “megvilágítási” effekttel. Így még inkább a DSLR gépekhez hasonló, elhomályosuló hátterű fotókat lőhetünk vele.

A megvilágítás pedig odáig fajul, hogy akár teljesen elsötétíthetjük a fotóalany mögötti hátteret. Mindez persze szoftveres megoldás, így nem tévedhetetlen, de amikor eltalál mindent (jól “vágja körbe” a hajat stb.), akkor csodás, profi fotók készülnek. Elsősorban portrékhoz jó (komoly arcfelismerő algoritmus dolgozik mögötte), de alapvetően akár tárgyak fotózására is alkalmas.

Ezeket az iPhone 8 Plus ráadásul immár egy új formátumba menti, amely helytakarékosabb, miközben jobb minőségben tárolja a képet. Ez az iOS 11 újdonsága, írtunk róla részletesen korábban. Az új képformátum egyébként csak az iPhone 8 / 8 Plus és iPhone X esetében áll rendelkezésünkre fotózáskor az iOS 11-ben. Ha ezeket a fotókat megosztjuk, a rendszer automatikusan átkonvertálja azokat  hagyományos JPG képpé, hogy biztosan ne legyen gond a megjelenítésükkel (bár mostanra egyre több alkalmazás, például a Photoshop CC 2018 is, támogatja az Apple saját képformátumát).

Szintén a kamerát érintő változás, hogy immár 4k+ 60 fps minőségben is rögzíthetünk videókat, a 240 fps sebességű lassított felvételeket pedig akár 1080p minőségben is felvehetjük.

Gyorsabb az autofókusz, a 4 LED-es villanó is hasznos, az esti felvételek is szebbek lesznek ezzel a készülékkel, mint a korábbiakkal. Szóval csodás felvételeket készíthetünk továbbra is.

 

Imádni való, de nem feltétlenül cserealap

Amiről még nem esett szó, az az akkuidő: ez is nagyon ott van. Egy teljes napot, folyamatos macerálás mellett is simán kibír az iPhone 8 Plus. Ha pedig kevésbé multimédiázunk, vagy nem minden 5 percben kapjuk elő a telefont, akkor még többet is kihozhatunk belőle (ezt pedig még fokozható, hiszen van energiatakarékos üzemmód is a rendszerben). Ez mondjuk nem a hatalmas akkunak köszönhető (az mindössze 2691 mAh), inkább az erős, mégis kellően energiatakarékos processzornak és az optimalizálásoknak. A készülékház meglehetősen nagy, amin nem segít a csúszós felület, az üveg hátlap, és a minimális, de érezhető súlynövekedés sem, ezért ha biztosan akarjuk tartani, akkor nem árt rá egy tok. Ekkora telefonokat már előszeretettel ejtenek el sokan, nekik végképp javasolt a tok és esetleg egy jó minőségű képernyőfólia használata.

Mindent egybevetve az iPhone 8 Plus egy nagyon jól sikerült okostelefon. Ha eddig androidos készüléket használtunk és váltanánk, ezzel nem fogjuk megbánni a cserét. Ha 7 Plus készülékünk van, akkor viszont nem nagyon éri meg most lecserélni, még a 6S esetében is kérdéses. Korábbi iPhone-okról persze már van ok bőven váltani akár az iPhone 8-ra, akár a 8 Plus-ra. A legfőbb érvek: a 4k-s, 60 fps és az 1080p-s 240 fps videofelvétel, a vezeték nélküli töltés, esetleg a megújult portré mód, és a terjedő AR (kiterjesztett valóság) megoldásokra bőven felkészült új processzor lehetnek. Ha ezek nem annyira fontos tényezők számunkra, akkor érdemes bevárni a következő generációt, vagy gyűjteni a november elején érkező iPhone X-re, aminél viszont bőven lesz változás az eddigiekhez képest. Csalódni mindenesetre nem fogunk az iPhone 8 Plus-ban sem, ha emellett döntünk vásárláskor.

A tesztkészüléket a Magyar Telekom biztosította számunkra.

Ne maradjon le erről sem!