iOS 11 béta letöltés és a legjobb új funkciók

ALig egy hete jelent meg az iOS 11 publikus béta verziója. Bárki tesztelheti, akinek csak kedve szottyan, de a helyzet az, hogy még e cikk készültekor is igen kezdetleges állapotban van. Vagyis ha megbízható, flottul működő rendszert akarunk az iPhone-on és az iPaden, egyelőre nem érdemes frissíteni az előzetes kiadásra, hanem érdemes kivárni a későbbi – egyre stabilabb – publikus bétákat, vagy akár a végleges verziót. Aki mégsem bírja ki addig, annak ide érdemes kattintani, mert ezen az oldalon feliratkozhat a béta verzió tesztelőinek listájára, és lépésről-lépésre végigvezetik a telepítés folyamatán is. Előtte azonban teljes backup javasolt a készülék tartalmáról, mert ha balul sül el a dolog, veszik minden a telefonról/tableről. Emellett pedig fontos tudni, hogy az iOS 11 szakít a 32 bites alkalmazásokkal, így ha valaki használ még ilyeneket, az búcsút inthet nekik a frissítés után, egészen addig, amíg az adott app fejlesztője nem adja ki a 64 bites változatot. Alkalmazásaink megfelelőségét egyébként a legutóbbi iOS 10 esetében ellenőrizhetjük a Beállítások / Általános / Infó lapon. Ha itt az Alkalmazások mezőnél van egy kis nyíl, akkor már tuti gond van valamelyikkel. Megérintve ezt a nyilat, rögtön láthatjuk is a listát a problémás appokról. Akinél viszont elnapolásra kerül az iOS 11 béta letöltése és telepítése, annak röviden összefoglaljuk az újdonságokat, amelyek miatt érdemes lesz majd a következő verzióra váltani.

 

iOS 11 béta: rengeteg újdonság és mind alakul

Aki látta az iOS 11 bejelentését, már tudja, hogy a legszembeötlőbb változások az iPaden érhetők tetten az új rendszerben: teljesen megújult, a macOS-ben megszokottra hajazó Dock segít majd a fontosabb appok és fájlok gyors elérésében. Emellett megújul a multitask is, így sokkal kényelmesebben használhatunk majd párhuzamosan több alkalmazást (egyszerűbb lesz a váltás is közöttük), arról nem beszélve, hogy immár rendszerszinten is lesz lehetőségünk a fogd és dobd módszer alkalmazására. Rengeteg extra funkciót kapunk majd az Apple Pencilhez is, így aki rendelkezik ilyen eszközzel, mostantól sokkal egyszerűbben jegyzetelhet, rajzolhat. Mindezekkel az Apple már már notebook közelségbe hozta az iPadek lehetőségeit, hiszen ezekkel a funkciókkal közel olyan kényelmes lesz a fájlkezelés és több alkalmazás egyidejű használata, mintha hagyományos laptopon dolgoznánk. A fájlkezelés modernizálása végett az új iOS kap egy Files appot is. Ez szépen összefogja a telefonon található fájlokat a felhőkben (iCloud, Dropbox, Google Drive stb.) tároltakkal. Ráadásul egészen kényelmesen használható (nem csak iPaden, hanem iPhone-on is). Természetesen nem kizárólag iPades újítások vannak, akad bőven új funkció minden iOS eszközre. Ezekből most csak azokat futjuk át, amelyek szerintünk a legjobban használhatók lesznek, a hazai felhasználók számára is.

 

Új dizájn

Az iOS 11 számtalan részlete változik, s bár az alapok maradnak, az Apple jelentős újításokat eszközölt a rendszer és az alkalmazások megjelenésében.

Számunkra úgy tűnik, áttekinthetőbb lesz így, s bár elsőre van pár dolog, ami szokatlan (például a teljesen átszabott Számológép, vagy éppen az elődjére már alig hasonlító Vezérlőközpont), összességében nekünk bejönnek a külsőt érintő újdonságok.

 

Testreszabható Vezérlőközpont

Ha már szóba került, akkor álljunk is meg a Vezérlőközpontnál, amelyet teljesen újragondoltak a fejlesztők. Nem csak dizájn tekintetében újult meg, hanem végre teljesen testreszabható lett. A Beállítások / Vezérlőközpont részében mi szabhatjuk meg, milyen elemeket akarunk ott látni, kezdve a megszokott Zseblámpa, Időzítő stb. funkcióktól az olyan extrákig, mint a screencam videó rögzítése, vagy a Nagyító.

A gombok egy részén alkalmazhatjuk a 3D Touch funkciót is, ilyenkor további opciókhoz juthatunk, vagy például a fényerő és a hangerő szabályzókból kvázi “teljes képernyős” változat jelenik meg. Kétség kívül szokatlan a korábbiakhoz képest, de a gyakorlatban nagyon praktikus.

 

Új Zárolt képernyő

A Zárolt képernyő és az Értesítések panel is megújult. Immár jobban elkülönülnek az aktuális és a korábbi üzeneteink.

Világrengető újdonságok azért itt nincsenek, de például a zenelejátszás sokkal átláthatóbb felülettel szabályozható, s a Home app funkcióit is elérhetjük bármikor.

 

Ne zavarjanak vezetés közben

A Ne zavarjanak funkció eddig is megvolt az iOS-ben, akár azt is megadhattuk, hogy milyen időbeosztás szerint ne zavarhassanak meg minket telefonhívások, üzenetek. Mostantól extra opció is van: vezetés közben is letilthatjuk a bejövő hívásokat, sőt, automatikus válaszüzenetet is tudunk küldeni a minket keresőknek arról, hogy épp a volánnál ülünk.

Utóbbi tényéről manuálisan is tájékoztathatjuk a telefont, de ha úgy állítjuk be, akkor a jármű Bluetooth eszközeihez csatlakozáskor, vagy a szenzorok alapján autóra jellemző mozgás esetén is képes automatikusan bekapcsolni ezt az üzemmódot az új rendszer.

 

Fotók és Kamera app

A Fotók és a Kamera alkalmazások is megújultak. Utóbbiban például új fényelési effekteket kapunk, előbbi pedig a megújult felület mellett végre képes szinkronban tartani a beállításait: például az arcfelismerő funkciónál megadott választásainkat is, az összes eszközünkön (iOS 11 és macOS High Sierra esetén). De szintén hasznos új funkció például a QR kód olvasás. Erre is képes mostantól a Kamera app. Ami még izgalmas lehet: immár álló formátumhoz is hozzáigazították az Emlékek elnevezésű, automatikus slideshow-videó funkciót.

A motorház alatt olyan újdonságokat találunk, mint például az új High Efficiency Image File Format (HEIF) technológia, amely visszaszorítja a fotók fájlméretét, miközben kiváló képminőséget produkál. Ehhez hasonlóan a HEVC (High Efficiency Video Coding) avagy H.265 kódolást is bevezeti az Apple a videóknál, szintén kiváló minőséget, mégis kisebb fájlméretet ígérve.

A Live fotók is megújultak, az így készült felvételeket utólag módosíthatjuk loop vagy oda-vissza üzemmódra is (az adott kép megnyitása után toljuk azt fel a képernyőn az Effektek opció megjelenítéséhez. S ha még ez sem lenne elég: a Fotók app végre rendesen megjeleníti az animált GIF képeket is.

 

Korrektúra funkciók képernyőképekhez, fotókhoz is

Maradjunk még egy kicsit a fotós-képes témakörnél. Az új rendszer számos remek markup funkciót kapott, így sokkal egyszerűbb lesz a PDF-ek, képek, képernyőképek, fotók feliratozása, korrektúrázása, kiemelések rajzolása stb.

Egyébként PDF-be is menthetünk immár szinte bármit, ami még egyszerűbbé teheti majd az anyagok megosztását, a különféle alkalmazásokból.

 

Videofelvétel képernyőről

Ha pedig már említettük a képernyőképeket, akkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy végre magán a telefonon, tableten készíthetünk screencam videókat a képernyőn látható eseményekről. Sajnos a felső részében egy ritka ronda kék információs csíkot is rögzít ilyenkor, remélhetőleg ez csak a béta verzió sajátossága (bár a felvételt épp e csíkot megérintve lehet leállítani). Ha nem, akkor így jártunk. UPDATE: Időközben az első bétában látható széles kék csíkot is kiszedték (a második publikus bétában), így a felvételt már csak a felső infó-sáv kék színe jelzi, s ezt megérintve állíthatjuk le a videó rögzítését. Szóval mostantól, ha hirtelen szükségünk lenne egy képernyővideóra, akár a telefonon is elkészíthetjük.

 

QuickType: egy kezes íráshoz

Ha egyik kezünkben kávét, a másikban pedig az iPhone-t tartjuk, mostantól egy fokkal egyszerűbbé válik majd az egy kezes “gépelés” a kijelzőn. A QuickType funkciót könnyedén bekapcsolhatjuk, ugyanott, ahol amúgy a különféle billentyűkiosztásokat is kiválaszthatjuk az iOS szoftveres billentyűzetén.

Van bal- és jobb kezes variáció is. A választottnak megfelelően tolja el a rendszer egy kicsit a gombokat, a megfelelő oldalra.

 

Megújult alkalmazások

Az iOS 11-ben szinte minden alkalmazás megújult, ha másként nem, hát dizájn szempontjából. Erre a legjobb példa a Számológép, de szerencsére pár appnál akadnak funkcióbeli újítások is. A Jegyzetek alkalmazás például immár képes dokumentumok szkennelésére is. Az így készíthető – akár több oldalas – PDF fájlokat pedig csatolhatjuk jegyzeteinkhez, vagy megoszthatjuk másokkal PDF formátumban. Mostantól egyébként a szabadkézi rajzok, megjegyzések készítése is egyszerűbb lesz a Jegyzetekben, nem beszélve a szövegformázásról, amely szintén új felületet kapott. Aminek pedig valószínűleg még a fentieknél is jobban örülnek majd sokan: immár táblázatokat is beszúrhatunk feljegyzéseinkbe.

Megújult az Üzenetek app is, sokkal egyszerűbb lesz a matricák, hangulatjelek, egyéb funkciók használata. A Térképek program pedig immár VR funkciókkal is igyekszik lenyűgözni közönségét. Mellesleg az új ARKit segítségével a fejlesztők dolga is egyszerűsödik majd, ha virtuális valóságra épülő alkalmazásokban gondolkoznak.

 

Otthon

Megújult a Home app és a HomeKit funkció is, többek között kezeli immár a kompatibilis hangszórókat is, amilyen például az Apple HomePod.

 

Automatikus beállítások és wifi jelszó megosztás

Az iOS érdekes újítása, hogy ha van több iOS eszközünk, képesek átvenni egymástól a személyes beállításokat, vagy akár az iCloud Keychain jelszavakat is. Így ha egyet már beállítottunk, egy új eszköz konfigurálásán sokkal gyorsabban túljutunk, ha ott van a közelben a másik. Hasonló módszerrel pedig akár wifi jelszavakat is megoszthatunk, ez esetben már nem csak saját, hanem akár ismerősök iOS eszközeivel is.

 

Jelszómezők automatikus kitöltése

Ez a funkció eddig is megvolt, de csak a rendszer alkalmazási érhették el. Mostantól viszont bármelyik fejlesztő integrálhatja a saját alkalmazásába.

 

App Store: újragondolva

Miként a rendszer és az appok, úgy az alkalmazásbolt is teljesen új külsőt kapott. A felület sokkal informatívabb, dinamikusabb és szerintünk áttekinthetőbb is.

Különválasztották végre az alkalmazásokat a játékoktól, és sokkal több információt képes ránk zúdítani minden alkalmazásról, akár automatikusan lejátszódó animációkkal, videókkal kiegészítve. A Ma fülön pedig rögtön értesülhetünk a legújabb appokról, válogatásokról.

 

Ügyesebb tárhely menedzselés

Bár az újabb készülékeknél az Apple végre feljebb vette a minimális tárolókapacitást, azért még így sem árt, ha odafigyelünk, mi minden foglalja a helyet a telefonon vagy a tableten. A Beállítások / Általános / iPhone tárhely lapon immár nem csak nyomon követhetjük a szabad tárhely alakulását, de lehetőségünk van automatizálni a régi üzenetek, nem használt alkalmazások eltávolítását is.

Érdekesség, hogy mostantól a dokumentumok és adatok megtartása mellett is törölhető egy alkalmazás, így ha ezt a módszert választjuk, az app későbbi újratelepítésekor ismét elérhetők lesznek a tárolt dokumentumok, adatok (persze így azok az alklamazás eltávolítása után is foglalják a helyet).

 

Emergency SOS

Ennek biztosan lesz magyar megnevezése is, de az általunk jelenleg tesztelt béta verzióban még így szerepel. A lényege, hogy megadhatunk egy számot (ismerős, családtag, központi segélykérő stb., amelyet az altatás gomb ötszöri megnyomásának hatására automatikusan képes tárcsázni az iPhone. Ne legyen rá egy olvasónknak sem szüksége soha, de lássuk be, vészhelyzetben jól jöhet.

Sötét üzemmód

No, az még hivatalosan sajnos nincs az iOS-ben, de van egy nagyon erre hajazó opció. Az Általános / Kisegítő lehetőségek lapon, a Kijelzőbeállítások menüpontban, a Színinvertálás funkción belüli Intelligens Invertálás opció bekapcsolásával kvázi sötét üzemmódba válthatunk bármikor. Ilyenkor az invertálás – elvileg – nem vonatkozik a fotókra, képekre, médiaelemekre, ami mondjuk a Fotók alkalmazs tartalmára igaz is, de például a Safariban egyelőre inverzben jelennek meg a képek is. Meglátjuk, miként viselkedik majd a végleges verzióban.

 

Kompatibilitás

Az iOS 11 használható lesz iPhone 5S, SE, 6, vagy újabb, az iPad Mini 2, vagy újabb, és az 5. generációs iPadek, vagy újabbak esetében, beleértve persze az iPad Pro készülékeket is.

Ne maradjon le erről sem!