Fotók mentése Google Drive-ba, Dropbox-ba az iPhone-on

A iPhone és az iPad Fotók alkalmazása tökéletesen összedolgozik az Apple iCloud felhő szolgáltatásával, így ha beleférünk az 5 GB-os határba, vagy éppen iCloud előfizetésünk van, nagyon kényelmesen tárolhatjuk fotóinkat a távoli szerveren, s ugyancsak egyszerűen oszthatjuk meg azokat másokkal az iCloud fotómegosztó szolgáltatásának köszönhetően. De mi van akkor, ha nekünk a Google fiókunk ingyenes fotótárhelye a szimpatikusabb? S különösen akkor mi van, ha a Dropbox vagy a Google Drive tárhelyre mentenénk le néhány képet, biztonsági mentésként, vagy megosztásra. Nos, a fotók mentése Google Drive-ba, s további ismert felhő szolgáltatásokba szinte gyerekjáték az iOS 11 alatt.

 

Fotók mentése Google Drive-ba, vagy Dropboxba

Mint azt korábban már megírtuk egy részletes Google Fotók tippcsokor részeként, a Google Fotók app elérhető iOS-re is, így ha valaki az iPhone-nal készült fotóit szeretné automatikusan szinkronizálni a Google tárhelyével is (akár az iCloud helyett), akkor pár mozdulattal konfigurálhatja erre a Google Fotók alkalmazását. Ennek mikéntjét leírtuk korábbi cikkünkben, ahogy azt is, miként alakítható úgy a szinkronizálás, hogy végtelen tárhely(!) álljon fotóink rendelkezésére. Ezúttal egy másik lehetőségre hívjuk fel a figyelmet, amely ott lapul az iOS 11 megjelenése óta az Apple rendszerében: a Fájlok appra.

A Fájlok app az iOS 11 saját fájlkezelője, amely nagyon szépen összefogja a különféle, fájlok megosztására alkalmas programokat az iPhone-on és az iPaden. Ráadásul szinte minden alkalmazásból menthetünk a segítségével elérhető összes tárhelyre, legyen szó a telefon saját memóriájáról, az iCloud Drive-on át, akár a Dropboxig. Ehhez nincs más teendőnk, mint egyszer konfigurálni a Fájlok alkalmazást a Helyek lapon, hogy mely szolgáltatásokat érje el, s ettől kezdve már szinte nem is lesz szükségünk az önálló Dropbox, Google Drive, Box stb. appok megnyitására, mivel a Fájlok appban mindegyiknek elérjük a tartalmát. Másolgathatunk közöttük szabadon, s mint már említettük, menthetünk is ide programokból, így akár a iOS Fotók alkalmazásából is.

Ehhez nem kell mást tennünk, csak elindítani a Fotók appot, megérinteni a Kiválasztás gombot, majd kijelölni a mentésre szánt fotóinkat. Ezután érintsük meg a Megosztás gombot és a megjelenő panel alsó sorában válasszuk a Mentés a Fájlokba lehetőséget. A megjelenő Fájlok panelen válasszuk ki azt a helyet, ahová a képfájlokat mentenénk, adott esetben a Google Drive vagy a Dropbox egyik mappáját. Ha ez megvan, érintsük meg a Hozzáadás gombot. Ennyi. Képeinket elmentettük a kívánt felhő szolgáltatás tárhelyére.

A módszer egyetlen hátulütője, hogy a mentés panelen sajnos nem lehet létrehozni új mappát, így ha fotóinkat egy új mappába akarjuk menteni, akkor azt előbb létre kell hoznunk közvetlenül a Fájlok appban, vagy éppen a felhő tárhely webes felületén, esetleg a hivatalos Google Drive/Drobox appokban.

Ne maradjon le erről sem!