A Google Fotók egy nagyszerű szolgáltatás a keresőóriás részéről, hiszen fotóink felhőben tárolásával helyet szabadíthatunk fel az okostelefonokon, egyben backup is készül minden elkészített fényképről, ráadásul megosztani is sokkal egyszerűbb így egy csokornyi fotográfiát, mintha e-mailben küldözgetnénk azokat csatolmányként. Azzal valószínűleg a legtöbben tisztában vannak, hogy az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Fotók app segítségével akár tárhelykorlátozás nélkül is menthetjük a képeket felhőbe (csak kapcsoljuk be a Beállítások részben az Automatikus mentés és szinkronizálás opciót és válasszuk a Feltöltés mérete részben a Kiváló minőség (ingyenes, korlátlan tárhely) opciót.

5 kevésbé ismert Google Fotók funkció | Techwok.hu

Az is megszabható, hogy a feltöltést csak akkor végezze el a program, ha wifi kapcsolatot használunk, hogy ne terheljük mobilnetünket. Így a telefonnal készített fotók automatikusan feltöltődnek a felhőbe, mi pedig bárhonnan elérjük azokat. Nem csak a Fotók appból a telefonon vagy tableten, hanem bármilyen asztali rendszeren is, ha a böngészőben megnyitjuk a photos.google.com oldalt.

 

5 hasznos Google Fotók funkció

Ez utóbbival kapcsolatban sokan nem is tudják, hogy a képek megtekintésén kívül, számtalan extra funkcióval is rendelkezik. Ezekből most öt, hasznos Google Fotók funkció került terítékre nálunk.

 

GIF slideshow készítése pár kattintással

A GIF animációk épp reneszánszukat érik, a minap mutattunk be oldalakat, ahonnan letölthetünk egy halommal. De készíthetünk sajátokat is, pillanatok alatt, például a fotóinkból. A Google Fotók online felületén kattintsunk az Asszisztens ikonra, majd válasszuk a megjelenő lehetőségek közül az Animációs film opciót.

5 kevésbé ismert Google Fotók funkció | Techwok.hu

Válasszuk ki a kívánt fotókat (2-50 darabot használhatunk egy animációban), majd kattintsunk a Létrehozás gombra. Pár pillanattal később már el is készült a GIF slideshow, amelyet menthetünk a gépünkre, vagy rögtön meg is oszthatunk a közösségi oldalakon.

 

Kollázs készítése fotóinkból

Hasonló módon készíthetünk látványos kollázst is fotóinkból (bár erre korábban mutattunk már több célszoftvert is). Ismét az Asszisztens ikonra kell kattintanunk, de ezúttal a Kollázs opciót válasszuk a követező lépésben.

5 kevésbé ismert Google Fotók funkció | Techwok.hu

Ezután itt is ki kell választanunk a kívánt fotókat (2-9 darab), és a Létrehozás gombra kattintás után azonnal láthatjuk a kész fotókollázst.

 

Fotók tuningolása villámgyorsan

Ha egy fotót szeretnénk kicsit tuningolni (mert túl sötét, világos, színtelen stb.), akkor a megnyitás után kattintsunk a Szerkesztés (ceruza ikon) gombra. Itt jópár remek képszerkesztési funkciót találunk: látványos szűrők, fényelési eszközök, forgatás, vágás, kontraszt növelés.

5 kevésbé ismert Google Fotók funkció | Techwok.hu

Ezekkel villámgyorsan tudjuk átszerkeszteni fotóinkat. Ha ennél többre vágyunk, érdemes egy képszerkesztő programot, vagy online szolgáltatást igénybe vennünk. Ilyenekről is írtunk már sokszor.

 

Keresés témák szerint

A Google Fotók egyik remek funkciója, hogy nem csak fájlnevek vagy a meta adatokban eltárolt GPS adatok – vagyis a fénykép készítésének helyszíne – alapján tudunk keresni a fotóinkra, hanem a kép tartalma alapján is. Persze nem mindenható az eljárás, de az esetek többségében szépen működik. Ha például a család kedvencéről készült felvételekre lenne szükségünk, csak írjuk be: “kutya” (adott esetben “macska”, “ló” stb.).

5 kevésbé ismert Google Fotók funkció | Techwok.hu

A Google Fotók máris előkeresi a kutyákat, macskákat, lovakat stb. ábrázoló fotókat. De kereshetünk akár a “kávé”, vagy a “virágok” szavakra is. Szinte bármire. Ha a rendszer képes felismerni az adott objektumot egy fotón, akkor azt előkeríti nekünk a gyűjteményből.

 

Fotók elérése a Google Drive-ról

Ha fotóinkat a Google Fotók szolgáltatásban tároljuk, kézenfekvő, hogy elérjük azokat akár a Google Drive tárhelyünkön kutakodva is. Ehhez szerencsére nincs szükség különleges kiegészítőkre. A Google Fotók Beállítások paneljén egyszerűen kapcsoljuk be a Google Drive opciót.

5 kevésbé ismert Google Fotók funkció | Techwok.hu

Ha valaki szeretne, kevésbé ismert Google appokat megismerni, erre a linkre kattintva olvashatja el korábbi összeállításunkat. AKi pedig a Google Chrome-ot szeretné gyorsítani, vagy hasznos extra funkciókkal bővíteni, ezeket a cikkeket böngéssze át.