5 kevésbé ismert Google Fotók funkció

A Google Fotók egy nagyszerű szolgáltatás a keresőóriás részéről, hiszen fotóink felhőben tárolásával helyet szabadíthatunk fel az okostelefonokon, egyben backup is készül minden elkészített fényképről, ráadásul megosztani is sokkal egyszerűbb így egy csokornyi fotográfiát, mintha e-mailben küldözgetnénk azokat csatolmányként. Azzal valószínűleg a legtöbben tisztában vannak, hogy az Androidra és iOS-re egyaránt elérhető Fotók app segítségével akár tárhelykorlátozás nélkül is menthetjük a képeket felhőbe (csak kapcsoljuk be a Beállítások részben az Automatikus mentés és szinkronizálás opciót és válasszuk a Feltöltés mérete részben a Kiváló minőség (ingyenes, korlátlan tárhely) opciót.

Az is megszabható, hogy a feltöltést csak akkor végezze el a program, ha wifi kapcsolatot használunk, hogy ne terheljük mobilnetünket. Így a telefonnal készített fotók automatikusan feltöltődnek a felhőbe, mi pedig bárhonnan elérjük azokat. Nem csak a Fotók appból a telefonon vagy tableten, hanem bármilyen asztali rendszeren is, ha a böngészőben megnyitjuk a photos.google.com oldalt.

5 hasznos Google Fotók funkció

Ez utóbbival kapcsolatban sokan nem is tudják, hogy a képek megtekintésén kívül, számtalan extra funkcióval is rendelkezik. Ezekből most öt, hasznos Google Fotók funkció került terítékre nálunk.

GIF slideshow készítése pár kattintással

A GIF animációk épp reneszánszukat érik, a minap mutattunk be oldalakat, ahonnan letölthetünk egy halommal. De készíthetünk sajátokat is, pillanatok alatt, például a fotóinkból. A Google Fotók online felületén kattintsunk az Asszisztens ikonra, majd válasszuk a megjelenő lehetőségek közül az Animációs film opciót.

Válasszuk ki a kívánt fotókat (2-50 darabot használhatunk egy animációban), majd kattintsunk a Létrehozás gombra. Pár pillanattal később már el is készült a GIF slideshow, amelyet menthetünk a gépünkre, vagy rögtön meg is oszthatunk a közösségi oldalakon.

Kollázs készítése fotóinkból

Hasonló módon készíthetünk látványos kollázst is fotóinkból (bár erre korábban mutattunk már több célszoftvert is). Ismét az Asszisztens ikonra kell kattintanunk, de ezúttal a Kollázs opciót válasszuk a követező lépésben.

Ezután itt is ki kell választanunk a kívánt fotókat (2-9 darab), és a Létrehozás gombra kattintás után azonnal láthatjuk a kész fotókollázst.

Fotók tuningolása villámgyorsan

Ha egy fotót szeretnénk kicsit tuningolni (mert túl sötét, világos, színtelen stb.), akkor a megnyitás után kattintsunk a Szerkesztés (ceruza ikon) gombra. Itt jópár remek képszerkesztési funkciót találunk: látványos szűrők, fényelési eszközök, forgatás, vágás, kontraszt növelés.

Ezekkel villámgyorsan tudjuk átszerkeszteni fotóinkat. Ha ennél többre vágyunk, érdemes egy képszerkesztő programot, vagy online szolgáltatást igénybe vennünk. Ilyenekről is írtunk már sokszor.

Keresés témák szerint

A Google Fotók egyik remek funkciója, hogy nem csak fájlnevek vagy a meta adatokban eltárolt GPS adatok – vagyis a fénykép készítésének helyszíne – alapján tudunk keresni a fotóinkra, hanem a kép tartalma alapján is. Persze nem mindenható az eljárás, de az esetek többségében szépen működik. Ha például a család kedvencéről készült felvételekre lenne szükségünk, csak írjuk be: “kutya” (adott esetben “macska”, “ló” stb.).

A Google Fotók máris előkeresi a kutyákat, macskákat, lovakat stb. ábrázoló fotókat. De kereshetünk akár a “kávé”, vagy a “virágok” szavakra is. Szinte bármire. Ha a rendszer képes felismerni az adott objektumot egy fotón, akkor azt előkeríti nekünk a gyűjteményből.

Fotók elérése a Google Drive-ról

Ha fotóinkat a Google Fotók szolgáltatásban tároljuk, kézenfekvő, hogy elérjük azokat akár a Google Drive tárhelyünkön kutakodva is. Ehhez szerencsére nincs szükség különleges kiegészítőkre. A Google Fotók Beállítások paneljén egyszerűen kapcsoljuk be a Google Drive opciót.

Ha valaki szeretne, kevésbé ismert Google appokat megismerni, erre a linkre kattintva olvashatja el korábbi összeállításunkat. AKi pedig a Google Chrome-ot szeretné gyorsítani, vagy hasznos extra funkciókkal bővíteni, ezeket a cikkeket böngéssze át.

Ne maradjon le erről sem!