Profi maces fájlkezelő: egy vérbeli NC-klón macOS-re, temérdek extrával

Ki tudja miért, sem a Windows Intéző, sem a macOS Finder nem képes olyan mértékű fejlődésre, hogy örökre a feledés homályába taszítsa az egykori Norton Commander leszármazottakat. Windowson még mindig tartja magát a Total Commander és ingyenes alternatívái, Macen pedig ott a Forklift és a Commander One, a két legjobb maces fájlkezelő. Ezek közül Commander One az elmúlt hetekben jelentkezett vadonatúj verzióval, amely továbbra is egy vérbeli NC-klón macOS-re, de mostanra rengeteget csiszoltak a felültén és a működésén is. A Commander One 3 Pro változata temérdek extrával várja a felhasználókat, de az ingyenes verziót választók sem járnak rosszul, mert sokkal kényelmesebben menedzselhetik vele a mappákat és fájlokat, mint a Finderrel.

Commander One 3: egy vérbeli NC-klón macOS-re

Commander One eddig is az egyik legjobb Norton-klón volt Macre. Felületét tekintve a program teljesen átszabható úgy, hogy az NC-n nevelkedett korosztály otthonosan érezze magát vele. Ráadásul a gyorsbillentyűk (másolás, kijelölés, mozgatás, új mappa stb.) is mind a kétpaneles fájlkezelők atyjának megfelelően van beállítva alapértelmezésben. Ám ha valaki inkább a maces látványvilágot és működést várja el, annak a komfortérzete is megvan, hiszen a program színvilága, a gyorsbillentyűk kiosztása, a felület használatának módja ehhez a stílushoz is hozzáidomítható. 

Az új verzió tökéletesen alkalmazkodik a macOS Big Sur stílusához és működését tekintve is kompatibilis a legújabb Mac rendszerrel. A felület elrendezése viszont nem nagyon változott, így nem kell újratanulni a használatát. Továbbra is megvan a kétpaneles felosztás, ahol a paneleken belül többféle megjelenítési mód közül választhatunk. Így dolgozhatunk Finder stílusba is kétpaneles megjelenítéssel, vagy ragaszkodhatunk a hagyományos, listás megjelenítéshez. Utóbbi esetében kényelmesebben tudjuk alkalmazni a billentyűzetes kijelölést és funkcióbillentyűkhöz rendelt utasításokat (másolás, mozgatás, új könyvtár, átnevezés, törlés stb.). 

A panelek megjelenése – mint már említettük – teljesen testreszabható: módosíthatjuk a színvilágot és a betűméretet egyaránt. Mindkét panelen belül használhatunk több fület, így akár egyszerre több mappát is kényelmesen elérünk, egy-egy kattintással. Emellett egy kattintással elérhetővé tehetjük a számunkra legfontosabb mappákat a Favorites funkció használatával, illetve a legutóbb használtak is kéznél vannak munka közben. 

Szintén ingyen kapjuk a ZIP fájlok menedzselésének lehetőségét, a beépített fájl megtekintőt, a helyi hálózat mappáinak elérését, illetve a rejtett fájlok megjelenítésének egy kattintásos ki- vagy bekapcsolását. Vagyis ingyen is egy kifejezetten jól használható fájlkezelővel gazdagodhatunk, bár a színsémák egy része az ingyenes változatból kimaradt. Akadnak azonban még további izgalmas funkciók is a Pro verzióban.

Profi maces fájlkezelő, temérdek extrával

Commander One 3 Pro csomagját aktiválók a fenti funkciókon kívül hozzáférhetnek a program legizgalmasabb funkcióhoz is. Ezek közül az egyik az egyik az extra színsémák használatának lehetősége. S bár ez sokaknak fontos lehet, akadnak azért gyakorlatiasabb extrák is: ilyen a Connections, amely amellett, hogy egy integrált FTP kliens funkciót rejt, seregnyi népszerű felhő szolgáltatást is elérhetünk vele (közvetlenül a programból, az adott szolgáltatás saját kliensének telepítése nélkül): Dropbox, Mega, Google Drive, OneDrive, OpenStack, Box Cloud. De ugyanígy csatlakozhatunk bármilyen WebDAV vagy Amazon S3 meghajtóhoz is. Ezen kívül lehetőségünk van csatlakoztatni iOS és Android eszközöket, így közvetlenül tudunk fájlokat másolni USB kábelen keresztül. Tulajdonképpen bármilyen, MTP kompatibilis eszközt (például kamerák) is használhatunk ugyanígy a programmal.

További extra az archívum-menedzser, amely az alap ZIP támogatást bővíti ZIP, RAR, TBZ, TGZ, 7z formátumok kicsomagolásának lehetőségével. Illetve azt is lehetővé teszi, hogy ZIP helyett a hatékonyabb 7zip formátumba csomagoljunk be fájlokat.

Végül az egészet megfejelték még egy integrált Process Manager funkcióval is, amellyel a fájlkezelőn belül elérhetjük a háttérben futó folyamatok listáját és adott esetben akár le is állíthatjuk vele azok bármelyikét. Kicsit ehhez kapcsolódóan pedig arra is van lehetőségünk, hogy közvetlenül a Commander One felületéről hívjunk meg terminal parancsokat. Tulajdonképpen egy komplett Terminal emulator van beépítve a programba.

Összegzésül

Bár a működést tekintve hatalmas újdonságokkal azért nem rukkoltak elő a fejlesztők, az új verzió ráncfelvarrásai és a motorház alatti apró változtatások arra éppen elegendőek, hogy a Commander One 3-ról kijelenthessük: jelenleg a legjobb maces fájlkezelő. A felhő tárhelyek integrált menedzselése, a 7zip fájlok használata, a kényelmes billentyűzetes fájlkezelés szinte nélkülözhetetlen napi eszközzé teszi. A hazai felhasználók örömére a felület akár magyar nyelven is használható.

Ha más nem, az ingyenes változatát mindenkinek érdemes kipróbálnia, aki pedig úgy gondolja, hogy jól jönnének az extrák is, egészen kedvező áron megvásárolhatja a Pro verziót. Nincs előfizetési díj, egyszeri befektetés, legalábbis a most megjelent Commander One 3 verzió esetében.

Ne maradjon le erről sem!