Három remek ingyenes fájlkezelő program Windowsra

Az elmúlt években megmutattuk már a legjobb fájlkezelő programot macOS-re (Forklift tesztünk itt olvasható), szolgáltunk már ingyenes fájlkezelővel iPhone-ra, de valahogy Windowsra ez kimaradt. Sebaj, most bepótoljuk. Rögtön két ingyenes fájlkezelő program is terítékre kerül. Mert bár kétségtelen, hogy a Total Commandert lefölözni gyakorlatilag képtelenség, de azzal azért tisztában kell lennünk, hogy ott egy shareware alkalmazással van dolgunk, vagyis alapvetően 30 nap letelte után fizetnünk kellene a szoftverért, csak a készítők kellemesen lazára vették a korlátozásokat, így aztán sokan úgy vannak vele, hogy az indításkor megjelenő képernyő átlépése után részükről le van tudva a dolog. Éppen ezért következzen három jól használható és ingyenes fájlkezelő program Windowsra, amelyeket valóban szabadon használhatunk mappáink és állományaink menedzselésére.

 

Saladin: minimalista Total Commander klón

Maradjunk egy pillanatra a Total Commandernél, hiszen az egykori Norton Commander őrület miatt sokan még ma is a kétpaneles fájlkezelőket részesítik előnyben. E kategória győztese kétség kívül a TC, de ha ingyenes alternatívát keresünk, feltétlenül próbáljuk ki a Saladin nevű alkalmazást is. A program felülete elég minimalistára sikerült, még a menüsort is lespórolták róla, mindent gyorsbillentyűkkel, vagy az eszköztár ikonjaival tudunk intézni.

Utóbbiakat kicsit szokni kell, de kis gyakorlás után nagyon kezessé válik a program, s ettől kezdve igencsak meggyorsíthatja a fájlműveleteket, beleértve a ZIP állományok menedzselését is. A szöveges fájlokhoz, képekhez van beépített fájlnézegető is, de szerkesztéshez konfigurálhatunk külső alkalmazásokat is hozzá. A Saladin rendelkezik egy alap tudású FTP klienssel is, így akár FTP szerverünk mappáit is elérhetjük vele.

 

FreeCommander: a tökéletes ingyenes fájlkezelő program

A FreeCommander afféle átmenet a kétpaneles fájlmenedzserek és a Windows Intézője között. Ez egyébként az egyik legjobb ingyenes fájlkezelő program, vagyis nincs kedvünk kísérletezni a többivel, kezdjük rögtön ezzel az ismerkedést: teljesen testreszabható a felülete, lényegesen jobb beépített FTP funkcióval rendelkezik mint a Saladin, profibb szűrési lehetőségeket biztosít, és az összehasonlítási funkció mellett akár szinkronizálás is lehetséges két mappa között. Itt is találunk beépített előnézeti funkciót a képekhez, szövegfájlokhoz, illetve van Bináris és HEX megjelenítés is.

Érdekesség, hogy még a Start menü tartalmát is elérhetjük a programból, egy áttekinthetőbb felugró listában. Az pedig már csak hab a tortán, hogy még egy egészen jól használható képernyőfotózó lehetőséget is beépítettek. Egyetlen negatívuma van: a 64 bites változatot sajnos csak a támogatók használhatják, így ingyen be kell érnünk a 32 bites verzióval.

 

Explorer++: felturbózott Intéző

Végül következzen egy választási opció azok számára is, akik nem kedvelik a kétpaneles megoldásokat, inkább a Windows Intézőt szeretnék kicsit felturbózni. Az Explorer++ éppen nekik készült, hiszen itt nagyjából a Windows saját fájlkezelőjének felületét kapjuk, de kicsit több funkcióval. Telepíteni nem kell, csak kicsomagoljuk egy mappába és elindítjuk. Erről kezdve a böngészőkben megszokott “füles” felületen dolgozhatunk állományinakkal, s bizonyos szempontból kényelmesebben és gyorsabban navigálhatunk a mappák és fájlok között, mint az Intézőben.

De akadnak azért extrák is: lehet fájlokat összefűzni, vagy éppen darabolni, van visszaállíthatatlan törlés (mert ugye korábban megmutattuk, miként lehet végleg töröltnek gondolt állományokat is visszahozni a halálból), és egy elég korrekt könyvjelző rendszer, hogy minden fontos mappát és fájlt elérhessünk egyetlen kattintással.

Ne maradjon le erről sem!