Törölt fotók, dokumentumok visszaállítása

Sajnos óvatos és körültekintő felhasználókkal is megeshet, hogy véletlenül olyan dokumentumot vagy fotót törölnek gépükről, amelyre mégis szükség lenne. Ha már a Windows lomtárából sem tudjuk kikukázni a likvidált fájlokat, ne adjuk fel rögtön, nem biztos, hogy minden elveszett.
Sőt, még akkor sem kell azonnal elkeserednünk, ha a karácsonyi vagy nyaralási fotókat sikerül véletlenül törölni a fényképezőgép memóriakártyájáról.

Ha a számítógépen töröltük a fájlokat, első körben érdemes a Lomtárban kutakodni, hiszen alapértelmezésben a Windows oda mozgatja csak át a megsemmisítésre ítélt állományokat. Itt aztán elvannak egy darabig: vagy a rendszer törli őket egy idő után, vagy mi magunk is üríthetjük a virtuális kukát. Ha ez történik, utána már hiába kukázunk.
Ugyancsak hiába keresgélünk a Lomtárban, ha a fájl túl nagy volt, mert ilyenkor is előfordulhat, hogy beállításoktól függően a Windows azonnal töröl, kihagyva a Lomtárat.
Ennél pedig már csak az a cikibb, ha mi magunk kapcsoltuk ki a Lomtár funkciót, amivel ugyan jelentősen gyorsíthatók a törlési műveletek, de egy biztonsági szintet is átlépünk rögtön.

Nincs veszve minden

Szerencsére a különféle rendszerek, így a Windows is, a törlési műveletnél kicsit csalnak. Ugyanis hiába kerül ki valami a Lomtárból (vagy kerüli el azt eleve), valójában mégsem tűnik el azonnal és nyomtalanul a törléskor. A Windows egyszerűen “elrejti” a szemünk elől, de mindaddig a tárolón marad, amíg a “fizikai helyére” nincs szüksége új állományoknak. Utóbbi esetben a rendszer lazán felülírja az új fájlokkal és ekkor már keresztet vethetünk rá, javarészt akkor is, ha a felülírás esetleg csak részleges.
Ha tehát rövid időn belül leesik, hogy valamit elbaltáztunk és időközben nem telepítettünk programokat vagy másolgattunk össze-vissza fájlokat, akkor egy erre hivatott alkalmazással jó esélyünk van, hogy visszaállíthatók legyenek a törölt fotók, dokumentumok stb.

Ingyenes segítség

Ilyen alkalmazást rengeteget találunk az interneten. A mi kedvencünk a Recuva, amelyet a népszerű Ccleaner készítői fejlesztettek, s amelynek az ingyenesség mellett még két nagy előnye van: tud magyarul és használható portable üzemmódban is.

Utóbbi azért fontos, mert ha nem volt eredetileg a gépünkön, akkor a telepítésével kockáztatjuk, hogy fontos törölt állományt írjunk felül amíg feltesszük. A portable változatot viszont egy másik gépen felvarázsolhatjuk például egy pendrájvra és arról futtathatjuk ott, ahol szükségünk van rá. Telepítés nélkül. Aki előrelátó, tegye fel előre a Recuvát, később még meghálálhatja a program a bizalmat.
Első indításkor egy varázsló fogad minket, amely végigvezeti a felhasználókat a visszaállítási folyamaton. Kiválaszthatjuk, hogy milyen fájltípust keresünk azután azt, hogy hol láttuk utoljára (ha még emlékszünk), majd jöhet a keresés. Ha bejelöljük a Mélyvizsgálat opciót, az esélyeink jelentősen nőnek, viszont jóval tovább tart a felderítés.

Amint a Recuva végzett, listát jelenít meg a fellelt maradványokról, jelölve mindegyiknél a visszaállítás esélyét, sőt adott esetben azt is, ha esetleg már történtek felülírások. Kiválaszthatjuk, mit szeretnénk visszaállítani (esélyünk értelemszerűen leginkább akkor van, ha a kiválasztott fájlok “Kiváló” állapotban vannak) és azt is, hogy pontosan hova kerüljenek. Utóbbi kérdés azért fontos, mert ha ugyanarra a meghajtóra próbáljuk meg visszaállítani őket, amelyen voltak, akkor egy több fájlos visszaállítási folyamat közben fokozatosan csökkentjük a végére maradtak visszaállításának esélyeit, hiszen ez egyben írási folyamat is, vagyis “belekaparhatunk” visszaállításra szánt állományokba.

Éppen ezért érdemes inkább másik meghajtóra dolgozni, például ha a memóriakártyáról állítunk vissza fotókat, akkor azokat a merevlemezre pakoltassuk a Recuvával.
Kicsit haladóbbak a varázsló helyett kezdhetnek rögtön a mélyvizsgálattal és a Beállításokban is találni még temérdek hasznos opciót. Aki pedig vállalkozása gépeit szeretné biztonságban tudni a szerződések, grafikák stb. véletlen törlését illetően, annak érdemes némi pénzmagért benevezni a Professional változatba.

Ne maradjon le erről sem!