Commander One 2: kétpaneles fájlkezelő macOS-re, ingyen is

Ha valaki az elmúlt évtizedek során a Norton Commander stílusú fájlkezelőkhöz szokott, nehezen mond le róluk még akkor is, ha mondjuk Windowsról végül macOS-re vált. Azonban hasonló szisztémát követő megoldások vannak Macre is, így például a Commander One, amelynek legújabb verziója nemrég jelent meg, számos hasznos újítással (az előzőről itt írtunk). Ez egy kétpaneles fájlkezelő macOS-re, amelyet adott esetben akár ingyen is használhatunk, de ha hajlandók vagyunk fizetni is, akkor remek extra funkciókhoz juthatunk hozzá.

Commander One 2: kétpaneles fájlkezelő macOS-re

Commander One 2 első ránézésre talán nem sokat változott elődjéhez képest, de valójában teljesen újraírták a kódot Swift alapokon, így egy sokkal gyorsabb, s modernebb programot kapunk. Így aztán ha jobban megnézzük, azért a felület is kicsit másként fest, bár e tekintetben a legszembetűnőbb dolog, hogy végre van sötét üzemmód is. Vagyis mostantól végre éjszaka sem süti ki a szemünket a monitor, ha ügyködnünk kell a gép tartalmával, FTP szerverünkkel, vagy valamelyik felhő szolgáltatással. 

Mert ugyebár a Commander One 2 többek között e feladatokat képes ellátni. Vagyis amellett, hogy a helyi háttértárak és csatlakoztatott eszközök tartalmát menedzselhetjük vele, elérjük rajta keresztül az FTP/SFTP-ket, távoli szervereket, sőt, egy halom felhőszolgáltatást is: Dropbox és Dropbox Business, Google Drive, Google Team Drives, OneDrive (immár SSO támogatással), Box.com, Backblaze.com stb. De van például WebDAV, Amazon S3, Backblaze B2 és OpenStack Swift támogatás is. Az SFTP szerverek esetében OpenSSH használatra is van immár lehetőség.

Emellett természetesen a tömörített archívumok használata is megoldható vele, sőt, az új változatban immár közvetlenül szerkeszthetünk több archív formátumot is (a RAR esetében ez korlátozott), illetve elérhetünk csatlakoztatott MTP vagy iOS eszközöket is vele.

A Finder integráció is elmélyültebb lett, így például használhatjuk a Finder címkézési rendszerét, illetve a Finder beépülőket is (Dropbox, Google Backup and Sync stb.). Ennek ellenére közvetlen iCloud elérés továbbra sincs a programban.

A fentieken túl az új változaton számos ráncfelvarrást is végeztek, így például gyorsabbak lettek a WebDAV kapcsolaton keresztüli műveletek, van UTF-8 támogatás az FTP kapcsolatoknál, bővült az integrált Terminal funkciókészlete, vagy például immár az ikonok mérete is megnő, ha megnöveljük a betűk méretét a panelekben. Ezek apró, de hasznos változások.

Praktikus fájlkezelő, napi használatra

Commander One 2 egy kifejezetten kezes, jól használható fájlkezelő lett. Nem mintha az elődjével komoly gondunk lett volna anno, hiszen sokkal kényelmesebbé tette már az is a mappákkal és fájlokkal való munkát, mintha az ember a Finderben próbálkozna ugyanezzel. Ha valakinek az ujjaiban még élnek a berögzött Norton Commander billentyűkombinációk, itt is használhatja azokat.

De amiért igazán szerethető, az a remek kereső funkció, a beépített FTP kliens, illetve a távoli felhőszolgáltatások állományainak kényelmes elérése. Ezt egyébként a cég egy másik alkalmazása, a CloudMounter, szintén nagyon kényelmessé teszi a Finderből is, de az extra fájlkezelő funkciók, a kétpaneles felépítés, kényelmes kijelölési lehetőségek azért ott is hiányoznak. A Commander One 2-ben viszont mindez megvan, igaz, ha minden lehetőségét ki szeretnénk használni, azt ingyen már nem tehetjük meg, csak ha előfizetünk a Pro funkciókra is. Viszont azt nem igazán értjük, miért nem képes elérni a program az iCloud Drive tartalmakat, miközben seregnyi más, a rendszertől független felhőszolgáltatást simán integráltak.

Az ingyenes változat sok felhasználó számára hasznos lehet napi szinten, illetve arra is alkalmas, hogy vásárlás előtt kipróbáljuk, mennyire áll kézre számunkra a program (15 napig használhatók a Pro funkciók is).

Ne maradjon le erről sem!