Több szerver és felhőtárhely elérése együtt, bármilyen fájlkezelőből

Manapság rengeteg ingyenes vagy olcsó felhőszolgáltatás közül lehet választani, amelyek nagyon jól jönnek, ha dokumentumokat, fájlokat szeretnénk több eszközről elérni, vagy kényelmesen megosztani másokkal. Erre a célra egy saját szerver vagy akár egy FTP szerver is kiváló megoldást jelent. S bár szinte minden népszerű felhőszolgáltatásnak van saját alkalmazása, amelynek segítségével integrálhatók a Windowsba vagy macOS-be a távoli mappák, de ha több tárhelyet használunk (például mert ingyen szeretnénk akár 100 GB-hoz jutni) nagyon kényelmetlen mindegyik miatt feltenni egy-egy önálló alkalmazást. Ráadásul a rendszerek teljesítményének sem szokott jót tenni, ha sok ilyen szoftver ügyködik a háttérben. Erre mutatunk ma egy abszolút profi megoldást, amellyel megvalósítható több szerver vagy felhőtárhely elérése együtt, egyetlen telepítéssel.

CloudMounter: több szerver és felhőtárhely elérése együtt, egy programmal

Megoldást a CloudMounter nevű alkalmazás jelenthet, amelynek beüzemelése után egyetlen felületen tudjuk csatlakoztatni rendszerünkhöz szinte az összes népszerű felhőszolgáltatást, illetve saját szervereinket is. Eredetileg macOS-en működött csak, de immár van belőle windowsos verzió is. Előbbinél extra opció, hogy a program immár a Setapp szolgáltatásnak is része lett, így ha van Setapp előfizetésünk, akkor a több mint száz alkalmazás között a CloudMountert is munkára foghatjuk. Ha nincs Setapp előfizetésünk, akkor a készítők oldalán szerezhetjük be a programot 30 USD ellenében.

Telepítése után a CloudMounter a rendszerünknek megfelelően a menüsorból vagy a Tálcáról érhető el és a New Drive menüpont segítségével azonnal elkezdhetjük felvenni a listájába a kívánt szolgáltatásokat: FTP/SFTP/FTPS, OpenStack Swift, Dropbox, Microsoft OneDrive, Amazon S3, Google Drive, Blackblaze, WebDAV, Box. Elég tekintélyes választék.

Miután felvettünk egy szolgáltatást, azt a listából már bármikor egy kattintással csatlakoztathatjuk a rendszerbe, így hagyományos módon, önálló meghajtóként érhetjük el a tartalmát. Ennek megfelelően akár a rendszerek saját fájlkezelőiből (Finder és Intéző), akár a kedvenc fájlkezelő alkalmazásunkból (például Forklift vagy Total Commander) egyaránt babrálhatunk felhőben vagy saját szerveren tárolt mappáinkkal, állományainkkal.

Sőt, a program a fájlok titkosítását is lehetővé teszi, ami egyrészt praktikus, hiszen a felhőben tárolt anyagok biztonságát fokozhatjuk vele, másrészt necces, mert így mindenhol szükség lesz a CloudMounterre, ha a titkosított fájlokhoz hozzá szeretnénk férni. Szóval ezt azért érdemes átgondolni, de a lehetőség adott, hogy plusz egy biztonsági falat húzzunk fel adataink és a kiberbűnözők közé. Érdekesség, hogy a titkosított fájlok fájlnevét is automatikusan “eltorzíthatjuk” vele a külső szemlélők számára.

Mindent egybevetve a CloudMounter kifejezetten nagy segítség, ha nem akarunk minden felhőszolgáltatáshoz önálló alkalmazást telepíteni, de szeretnénk mindegyiket kényelmesen elérni a kedvenc fájlmenedzser alkalmazásunkból. Vannak persze hiányosságai is, így például nem minden funkciót érünk el a felhőtárhelyek esetében, aminek következtében például a megosztási linkek lekérése is hiányzik. Ha viszont több felhőtárhelyet is használunk, ezzel a “központosítással” sok erőforrást (RAM-ot és CPU időt) megspórolhatunk a rendszernek és a többi alkalmazásnak. A hiányzó funkciókat pedig pótolhatjuk a tárhelyek webes felületén, ha például csak ritka esetekben jellemző, hogy megosztunk onnan mappákat vagy fájlokat közvetlen linkkel.

Ne maradjon le erről sem!