Több mint 100 GB ingyenes felhő tárhely: a legjobb megoldások

Korábban mutattunk már több remek megoldást is azoknak, akik átmenetileg szeretnének megosztani nagyméretű fájlokat (videók, hangok, programok, prezentációk stb.) másokkal. Ezzel kapcsolatban az összefoglaló anyagunk elolvasható erre a linkre kattintva, benne a legjobb ingyenes fájlmegosztó szolgáltatásokkal. De mi van akkor, ha hosszabb időre szeretnénk eltárolni állományokat egy távoli szerveren, hogy ott biztonságban őrizzük, s ha kell, akár tovább is tudjuk osztani másokkal? Nos, manapság már nem nagy kunszt akár több mint 100 GB ingyenes felhő tárhely beszerzése. Még ha nem is feltétlenül egy helyen lesz mindenünk, de néhány jobb szolgáltatást kiválasztva villámgyorsan megoldást találhatunk erre a tárolási feladatra. Előre elmondjuk, hogy mindegyik ingyenes tárhely esetén vannak előfizetői opciók, amelyekkel növelhető a tárhely mérete. Ezeket külön már nem említjük egyenként, mi most csak az ingyenes lehetőségekre koncentrálunk.

 

Több mint 100 GB ingyenes felhő tárhely: a legjobbak

Összeállításunkat kezdjük egy valószínűleg mindenki által ismert megoldással, amely nem más, mint a Google Drive. Ha van Gmail fiókunk, akkor ahhoz bizony 15 GB biztonságos online tárhely jár. S bár ebbe a levelezésünk is beleszámít, azért ez még így is tisztességes mennyiség. A drive.google.com címen akár egy böngészőben is könnyedén elérhetjük online tárolt anyagainkat, ráadásul ha dokumentumokról, táblázatokról, prezentációkról van szó, akkor azokat rögtön szerkeszthetjük is a Google Docs online alkalmazásainak segítségével. Szóval akár még egy Office csomagot is simán kiválthatunk vele. De ami még jobb: ha fotók tárolására keresünk biztonságos megoldást, akkor a Google Fotók szolgáltatás akár korlátlan(!) online tárhelyet is biztosít nekünk e célra. Csak be kell érnünk maximum 16 megapixeles képek tárolásával. Ez a méret persze gyakorlatilag minden hétköznapi célra (digitális vagy print felhasználás) megfelel, ráadásul a Google állandóan növeli a díjmentesen feltölthető képek méretét. Erről bővebben itt írtunk. Fotók tárolására tehát ennél jobbat aligha találunk ingyen. Ráadásul szépen szinkronizálható a Google Drive tartalma és a Google Fotókban tárolt képek is a számítógéppel vagy okostelefonnal, így állományainkat teljes kényelemben elérhetjük a rendszer fájlkezelőjéből is, önálló mappaként.

Hasonlóan jó megoldást nyújthat a Dropbox, amely ugyan alapból csak 2 GB ingyen tárhelyet nyújt, azonban ezt ismerősök meghívásával és más módszerekkel 500 MB-okkal tudjuk növelni ingyen. Ha valakit meghívunk és regisztrál is, mi kapunk érte 500 MB ingyen tárhelyet. Ezzel akár a Google Drive szintjére is felhozhatjuk ingyenes Dropbox tárhelyünk méretét (maximum 16 GB-ig). Kellően sok regisztráló kedvű ismerős esetén. A Dropbox szintén megbízható tárhelyszolgáltató, így nyugodtan rábízhatunk kényes adatokat is, feltéve, hogy erős jelszót választunk, s esetleg bekapcsoljuk a kétlépcsős beléptetést is. Ez amúgy minden online tárhely esetében érvényes jótanács. Hasonlóan a Google Drive-hoz, itt is van lehetőség szinkronizáló alkalmazás használatára, hogy egyszerű mappaként elérjük online tárhelyünkön tárolt állományainkat a rendszerben. Okostelefonos alkalmazást is kapunk, vagyis mindent elérhetünk Androidod vagy iPhone készülékünkről is.

Harmadik kedvencünk, amelyik még mindig a megbízható kategóriába sorolható, a Box.com, amely 10 GB-ot ad ingyen. Itt sajnos akad megkötés is, nevezetesen a feltölthető fájlok egyedi fájlmérete maximum 250 MB lehet. Ha ez nem zavar minket (dokumentumok, képek esetében bőven elég), akkor viszont ez is egy elég korrekt megoldást jelent. Itt is van szinkronizációs alkalmazás, vagyis a fájlok elérése a böngészőn kívül mehet a számítógép fájlkezelőjéből, vagy az okostelefonos appon keresztül is.

Szintén korrekt, de talán kevésbé ismert felhőtárhely a pCloud, amely alapból 10 GB-ot ad ingyen, de a Dropbox “hívd meg az ismerőseidet” megoldásához hasonló módon itt is növelhetjük az ingyenes tárhely méretét akár 20 GB-ig. Ez azért elég korrekt méret már. hasonlóan az eddigiekhez, itt is rendelkezésünkre áll minden rendszerre szinkronizációs alkalmazás, szóval ebből a szempontból is hozza az elvárásokat. Sőt, ha zenéket tárolunk rajta, akkor értékelni fogjuk az integrált zenelejátszó funkciót is, amelyben akár lejátszási listákat is létrehozhatunk, hogy aztán streameljük a felhőben tárolt dalainkat.

 

További alternatívák

A fentiek szerintünk a legmegbízhatóbb ingyenes online tárhelyek, de korántsem ez az összes létező. Akadnak még szép számmal, például a Mega.nz, amely adott esetben akár 50 GB felhő tárhelyet is a rendelkezésünkre bocsát ingyen. Ez már finoman szólva is tekintélyes mennyiség, ráadásul itt is szinte minden megvan, amire szükségünk lehet: kényelmes online fájlmenedzser felület, plusz a szinkronizációt végző alkalmazások minden népszerű rendszerre.

Ha nem a hagyományos értelemben vett online tárhelyre van szükségünk, akkor jól jöhet még a Degoo is, amely kifejezetten biztonsági mentések készítésére hivatott, vagyis a letöltött segédprogrammal automatikusan felhőben menthetjük fontos anyagainkat, hogy ha bármi történik a gépünkkel vagy annak merevlemezével, akkor ne vesszen oda mindenünk.

A Degoo erre 100 GB ingyen backup tárhelyet ad nekünk. A feltöltési sebesség nem túl nagy, de mivel háttérben történő biztonsági mentésről van szó, ez nem is annyira követelmény (legfeljebb az első alkalommal lesz tűnik túl lassúnak). A Windows és macOS változatokon túl van belőle okostelefonos app is. A Degoo titkosítottan tárolja adatainkat és a tárhely mérete is igen csábító, azonban az ingyenességért egy bányászprogram engedélyezésével “fizetünk”, a kliensek telepítésekor, igaz, csak akkor ha nem elégszünk meg az alapból kapott 100 GB tárhellyel, hanem benevezünk az extra opcióra is. Ez alapvetően nem káros, még csak nem is illegális, viszont a CPU erejét igénybe veheti kripto bányászatra. Szóval ezek alapján érdemes dönteni a Degoo használatáról, illetve az ingyenes extra tárhely igényléséről.

 

Megosztások

Leszámítva a Degoo-t, aminek ez nem is feladata, az összes felhő tárhelyre igaz, hogy nem csak saját örömünkre tárolhatunk ott fájlokat és mappákat, hanem meg is oszthatjuk azokat másokkal. Ez lehet rendszeren belüli megosztás, amikor az adott mappa tartalmát csak az láthatja akivel konkrétan megosztjuk, vagy lehet teljesen publikus, közvetlen link is a tárolt anyagokra, melyeket így bárki letölthet a link birtokában. Egyik sincs alapból bekapcsolva a fájloknál és mappáknál, így alapvetően privát tárhelyként működik mindegyik szolgáltatás.

Tökéletes biztonság nincs, de igyekeztünk azokat a szolgáltatásokat összeszedni, amelyek tapasztalataink szerint figyelmet fordítanak az adatbiztonságra és megbízhatóan, használható sebességgel működnek.

Ne maradjon le erről sem!