Ezt kell telepíteni a megszűnő Google Drive helyett

A Google felhő szolgáltatásának egyik alappillére a Google Drive, amelyen fontos állományainkat, dokumentumainkat, fotóinkat tárolhatjuk biztonságban. Ez a tárhely ugyan elérhető bármilyen böngészőből, de sokan inkább úgy használják, hogy telepítik a Google Drive alkalmazást Windowson vagy macOS-en, és a kívánt mappákat automatikusan szinkronizáltatják a szerveren tárolt anyagokkal. Ez rendkívül kényelmes, hiszen így minden módosított fájl azonnal felkerül a felhőbe, s később bármelyik Google Drive-hoz csatlakozó eszközünkről elérhetjük azt. 2018. március 12-től azonban a Google Drive alkalmazást nem érhetjük el többé, mivel a Google még idén decemberben felhagy a terméktámogatással, majd végleg likvidálja ezt a programot. Nem kell azonban megijedni, a Google Drive tárhelyen található anyagaink biztonságban megmaradnak, használhatjuk is azokat, csak éppen egy új alkalmazás segítségével.

 

Mit használjunk a Google Drive alkalmazás helyett?

A Google nem nyomtalanul takarítja el a Google Drive alkalmazást, hanem lecseréli azt egy modernebb, biztonságosabb megoldásra. Ennek neve Google Backup and Sync, s már most is bárki letöltheti Windowsra és Macre egyaránt. Ez a program már egyesíti magában a Google Drive és Google Photos szolgáltatásokat, így egyetlen felületről menedzselhetjük állományaink, dokumentumaink, és fotóink biztonsági mentését, szinkronizálását.

Még ha elsőre bosszantónak is tűnik a változás, valójában sokkal jobban járunk. Az új alkalmazás ugyanis átláthatóbb konfigurációs felülettel rendelkezik, így teljes kényelemben tudjuk megmondani neki, hogy mely mappáinkról készüljön biztonsági mentés a Google felhőjébe, milyen mappákat akarunk szinkronizálni oda-vissza a Google Drive tárhelyen, s honnan kerüljenek fel fotók az online gyűjteményünkbe. Utóbbiak esetében a macesek számára örömhír, hogy akár a teljes Photos könyvtár szinkronizálható.

A végtelen fotó-tárhely opció is beállítható, ebben az esetben a Google – jelenleg – 16 megapixeles fotókat hajlandó tárolni, anélkül, hogy azok méretét levonná a rendelkezésünkre álló Google Drive tárhely méretéből.

Természetesen továbbra sem vagyunk kötelesek telepíteni semmit, ha úgy kényelmesebb, használhatjuk a Google felhő szolgáltatásait egyszerűen a kedvenc böngészőnkből. Ez esetben ugyan elesünk a szinkronizálás kényelmétől, de a fájlok le- és feltöltése könnyedén megoldható így is az asztali gépeken, igaz, csak manuálisan. Aki szeretné kihasználni a végletekig a Google online szolgáltatásait, annak javasoljuk korábbi cikkünket e témában, ezen a linken.

Ne maradjon le erről sem!