Nagy fájlok küldése kényelmesen: a legjobb megoldások

Bár a Gmail alkalmas akár 25 MB-os csatolmányok küldésére és fogadására is, olykor előfordulhat, hogy ennél nagyobb állomány elküldésére lenne szükségünk. Ilyenkor két dolgot tehetünk: az egyik, hogy megpróbáljuk csökkenteni az adott állomány fájlméretét. Ez például PDF fájlok esetében viszonylag könnyedén megoldható, mutattunk már rá több gyors és ingyenes módszert is. Ám egy frissen vágott és méretesre sikeredett családi videó esetében már necces, hiszen egy videó méretének csökkentésekor kényesebb kérdés a képminőség romlása (amivel szinte mindig együtt jár a méretcsökkentés), mint egy átlagos PDF-nél. Így vagy feltesszük a Youtube fiókunkba – akár privát videóként, amelyet csak az láthat, akivel konkrétan megosztjuk – vagy keresünk egy olyan ingyenes szolgáltatást, amelyikkel a nagy fájlok küldése kényelmesen megoldható. Ez utóbbira mutatunk most három példát, amelyek szerintünk a legjobbak a kínálatban.

Nagy fájlok küldése egyszerűen és gyorsan

Kezdjük akkor rögtön személyes kedvencünkkel, amely nem más, mint a Send Anywhere. Miként azt korábbi cikkünkben is megírtuk már róla, félelmetesen sokoldalú szolgáltatásról van szó, amellyel megoszthatunk fájlokat egyszerűen a számítógép böngészőjéből is, de ha kell, a letölthető mobil appjai (iOS és Android) segítségével akár az okostelefonon is bármikor lehetőségünk van egy nagyobb állomány közzétételére.

Vannak egyébként hozzá önálló alkalmazások is több rendszerre (Windows, macOS, Linux), de képes beépülni a Chrome-ba, vagy akár az Outlookba is, hogy azonnal küldhessünk méretes fájlokat bárkinek. Feltöltés után kapunk a fájlhoz közvetlen linket, sőt, QR kódot is, amelyet elküldhetünk a címzetteknek, hogy kényelmesen letölthessék a megosztott állományt. Ha nem regisztrálunk, akkor a link néhány napig él csak, majd automatikusan törlik a fájlt a szerverről. Ha regisztrálunk, akkor magunk dönthetünk az állomány korábbi törléséről, de a Send Anywhere ekkor is csak átmeneti tárolásra alkalmas igazán. Arra viszont tökéletes! Ráadásul akár 4 GB-os fájlokat is szélnek ereszthetünk vele.

Másik kedvencünk a WeSendit, amely felülicitálja kicsit a Send Anywhere-t és itt már 5 GB az egyszerre küldhető fájlok méretlimitje. Ezt kimeríthetjük egyetlen 5 GB-os állománnyal, vagy több kisebb fájllal egyaránt, egy menetben ugyanis több anyag is küldhető, ráadásul akár 15 címzettnek is. Ők e-mailt kapnak a küldeményről, amelyből aztán egy kattintással letölthetik a fájlokat.

A közvetlen levélküldés helyett kérhetünk linket is a fájlhoz, így azt megoszthatjuk más módokon, például a Messengerben is. A WeSeindit egyetlen hátulütője, hogy olykor “behal”, vagyis vannak olyan napok és órák, amikor a szolgáltatás használhatatlan. Amikor viszont épp van kedve működni, akkor az egyik legjobb választás!

Végül a harmadik legjobb megoldást a Wetransfer jelentheti, amelynél az ingyenes változat ugyan “csak” 2 GB-os fájlokat képes befogadni, de lássuk be, az esetek többségében ez bőven elegendő.

Márpedig a Wetransfer rendkívül egyszerűen használható és gyors fájlmegosztó, így érdemes használatba venni, ha túllógunk az e-mailben még elküldhető határokon. Egy menetben akár több fájl is elküldhető vele, s itt is van lehetőségünk közvetlenül e-mailt írni, vagy csak linket kérni és aztán azt megosztani azokkal, akiknek szánjuk a csomagot.

Ne maradjon le erről sem!