Az 5 legjobb ingyenes fájlmegosztó oldal nagy fájlok küldéséhez

Manapság egyre nagyobb méretű fájlokkal futunk össze nap mint nap. Megnőtt a dokumentumok, prezentációk, képfájlok és videók fájlmérete egyaránt: utóbbiaknál a felbontás növekedése miatt, előbbieknél pedig azért, mert hajlamosak vagyunk a tálméretezett képfájlokat is beilleszteni egy-egy Word dokumentumba vagy PPT prezentációba, PDF összeállításba. Nincs is ezzel nagy baj, amíg bírjuk tárhellyel, illetve amíg nem kell elküldenünk e-mailben valakinek a kérdéses, túlméretezett állományt. Mert bár a képek átméretezése, a PDF dokumentumok tömörítése, vagy a videók átméretezése sem jelenthet gondot senkinek (az ehhez szükséges megoldásokról szóló cikkeket linkeltük), mégiscsak gyorsabb, ha az ember inkább keres egy olyan szolgáltatást, amely hajlandó nagyméretű állományokat elküldésére úgy, hogy a fogadó félnek se jelentsen gondot a kapott fájl menedzselése. Éppen ezért ma megmutatjuk, melyik – szerintünk – az 5 legjobb ingyenes fájlmegosztó oldal nagy fájlok küldéséhez, legalábbis így 2021-ben.

Az 5 legjobb ingyenes fájlmegosztó oldal nagy fájlok küldéséhez

Összeállításunkban olyan oldalakat válogattunk egy helyre, amelyek előfizetés nélkül is jól használhatók. Természetesen mindegyiknek vannak fizetős csomagjai is, s ha előfizetünk, a pénzünkért cserébe praktikus extra szolgáltatásokat kapunk, de összességében az ingyenes funkciók is megteszik a legtöbb felhasználónak. Bármelyik jó választást lehet, hogy ne óriási csatolmányokat küldjünk át e-mailben vagy akár chaten, hanem egy kényelmesen menedzselhető linket, amelyről letölthetők a megosztani kívánt fájlok.

Fontos tudni, hogy ezek a szolgáltatások kifejezetten a fájlok megosztására, küldésére hivatottak. Bár néhány napig – vagy akár néhány hónapig – eltárolhatják a feltöltött állományokat (ha nem adunk meg erre rövidebb időtartamot), a végén mindenképpen törlik a fájlt a szerverről, vagyis hosszú távú fájltárolásra alkalmatlanok. Ha arra lenne szükség, akkor érdemesebb a felhő szolgáltatások között keresgélni. A legjobb felhő szolgáltatásokat korábban már összeszedtük, méghozzá több szempont szerint csoportosítva azokat.

Tresorit Send

A Tresorit jelenleg az egyik legbiztonságosabb, végpontok közötti titkosítást használó és teljesen GDPR kompatibilis felhő szolgáltatás, amely a nagyobb vállalatoknak éppúgy jól használható funkciókat kínál, mint az otthonról dolgozóknak, szabadúszóknak. A teljeskörű e2e felhő tárhely mellett a cég közreadott egy ingyen is használható fájlmegosztót – a neve Tresorit Send -, amely hasonlóan az online tárhelyükhöz, szintén end-to-end titkosítást (AES-256) használ, vagyis a fájlok küldése tökéletesen biztonságos módon oldható meg vele.

Az ingyenes változatban is van lehetőség jelszavas védelemmel ellátni a linkeket, a feltöltési limit pedig 5 GB, ami bőven elegendő a hétköznapi használatra.

pCloud Transfer

Ha végpontok közötti titkosítás a cél, a Tresorit a legmegbízhatóbb jelenleg a felhő tárhelyek között, de azért akadnak kihívói. Az egyik ilyen a pCloud, amely ugyan alapból nem titkosít, de van kiegészítő csomagja erre a célra.

Ennek a cégnek is van fájlküldő szolgáltatása, a pCloud Transfer, amely szintén 5 GB-nyi állomány elküldésére alkalmas, s regisztráció nélkül is használhatjuk, vagyis nincs szükség hozzá pCloud fiókra. Itt is van lehetőség jelszóval ellátni a linket, ami egyben a küldendő fájlok titkosítását is jelenti. Szóval ez is egy biztonságos, gyors és könnyen használható ingyenes fájlmegosztó oldal.

SendGB

Szintén kellően sokoldalú szolgáltatás a SendGB, amelynél ugyancsak 5 GB-os limittel kell számolnunk. A korlátozásért cserébe gyors, ráadásul megadhatjuk, hogy meddig tárolódjon a fájl a szerveren, vagyis meddig éljen a letöltési lehetőség. Ennek maximuma amúgy 90 nap, utána mindenképpen megsemmisül a feltöltött állomány a szerveren, s ettől kezdve már nem lehet letölteni a létrehozott link birtokában sem.

E szolgáltatás érdekessége egyébként a Destruct the file funkció, amelynek használatáról tetszés szerint dönthetünk a megosztandó állomány feltöltésekor. Ha bekapcsoljuk ezt az önmegsemmisítő opciót, akkor a megosztott fájl első letöltése után az automatikusan törlődik a szerverről, némi Mission: Impossible utánérzést nyújtva ezzel.

FileTransfer.io

Ugyancsak gyors és jól használható szolgáltatás a FileTransfer.io, amely kivételesen 6 GB-os méretkorláttal rendelkezik. Itt is van jelszavas védelem, viszont nem dönthetünk a link élettartamáról (alapértelmezésben ez 21 nap) és a letöltések száma is limitált: összesen 50 alkalommal lehet letölteni a megosztott állományt.

Az viszont nincs meghatározva, hogy egy csomagban hány fájlt küldhetünk el vele összesen. Ha regisztrálunk, a fájlok törlését is megoldhatjuk később a szerverről, bár ez elvileg regisztráció nélkül is adott lehetőség, amíg a böngészőnk emlékszik, hogy ott jártunk.

WeSendit

Végül, ha fájlok küldéséről van szó, régi nagy kedvencünk WeSendit, amely ugyan ingyenes változatában kissé fapados a többiekhez képest – csak 2 GB küldhető vele és nincs jelszavas védelem a linkekhez -, de annyira egyszerű a használata, hogy mégis érdemes vele dolgozni. Ráadásul a létrehozott linkek kellően bonyolultak ahhoz, hogy ne találja ki őket boldog boldogtalan, csak tudja letölteni a fájlokat, akinek elküldjük azokat. Bár jelszavas védelem nincs, azt viszont beállíthatjuk, hogy a létrehozott letöltési lehetőség hány napig maradjon elérhető (alapértelmezésben hét nap van megadva), mely idő letelte után a rendszer törli az állományokat a szerverről.

Ne maradjon le erről sem!