Biztonságos felhő: akár 10 GB ingyen tárhely és extra biztonsági réteg

A fájlok titkosított tárolására már több megoldással is szolgáltunk, néhány ezek közül (a Cryptomator és a NordLocker) adott esetben arra is nyújt megoldást, hogy a különféle felhőtárhelyekre (iCloud, Dropbox, OneDrive stb.) feltöltött anyagainkat tudjuk titkosítani a feltöltés előtt, majd titkosítva tárolni. Így az adott felhőszolgáltatás saját megoldásától függetlenül, duplán biztonságban vannak az anyagaink, hiszen hiába jut esetleg valaki hozzá a fiókunk tartalmához, ha a plusz titkosítás miatt nem tud megnyitni semmilyen fájlt. De miért ne lehetne ezt az egész procedúrát még tovább egyszerűsíteni, s eleve a felhő tárhelyet úgy kialakítani, hogy a privát fájlok titkosítva kerüljenek fel és tárolódjanak a szerveren. Ma egy olyan biztonságos felhő szolgáltatás lesz terítéken, amelyen akár 10 GB ingyen tárhely és extra biztonsági réteg is vár ránk. Ráadásul ha az ingyenes 10 GB nem lenne elég, nem megy rá ingünk-gatyánk az előfizetési díjra akár 2 TB felhőtárhely bérlése esetén sem.

pCloud: akár 10 GB ingyen tárhely

pCloud több szempontból is az élvonalba tartozik, ha biztonságos felhő tárhelyekről van szó. Először is, lehetőséget ad arra, hogy gyorsan és kényelmesen töltsünk fel/le fájlokat, ráadásul a webes felület mellett ehhez szinte minden népszerű platformra (Windows, macOS, Linux, iOS, Android) kapunk kliens alkalmazást is. Bár ez még nem minden, de a szolgáltatás alapból odafigyel a biztonságra is, így minden feltöltött fájl 256 bites AES metódussal titkosít a szerver, az adatforgalmat pedig TLS/SSL csatornákon bonyolítja a biztonság érdekében. Mellesleg nem ez a vége, kicsit később kitárgyaljuk majd az extra biztonsági réteget is, amelyet azonban külön kell bekapcsolni.

Ha regisztrálunk a szolgáltatásra, díjmentesen kapunk 10 GB ingyen tárhelyet. Bár az ingyenes verziónak akadnak korlátai, például nem kreálhatunk saját fejlécet és logót a letöltési lapokhoz stb.

De akadnak hétköznapibb, viszont praktikus funkciók is a rendszerben. Ilyen például az integrált videolejátszó, amely arra is használható, hogy a tárhelyről streameljünk videókat. S ugyancsak jó ötlet a készítőktől a zenelejátszó funkció, amellyel akár lejátszási listákat is létrehozhatunk és menedzselhetünk a szerveren. Így kedvenc dalainkat bárhol, bármely eszközünkön elérjük. Rendezhetjük azokat album, előadó, dalcím, vagy éppen lejátszási lista szerint egyaránt.

A pCloud számos fájltípus megnyitásával is megbirkózik, így belenézhetünk dokumentumokba, PDF fájlokba, képfájlokba. Sajnos azonban nincs olyan szerkesztési lehetőség, mint mondjuk a Google Drive és a OneDrive esetében, ahol ugyebár a rendszer saját online irodai alkalmazásai akár létrehozni vagy átalakítani is tudnak népszerű Office formátumokat. Megnézni tehát szinte bármit meg tudunk a felhőben, de közvetlenül ott szerkeszteni a webes felületen egyelőre nem lehet. Van viszont lehetőség például ZIP archívumok létrehozására, vagy közvetlenül a felhőben történő kicsomagolásukra.

pCloud esetében nincs eszközhasználati limit, akár minden meglévő eszközünkre telepíthetjük a kliens alkalmazásokat, de a fejlesztők maximum öt eszköz használatát javasolják. A kliens alkalmazások amúgy remekül működnek, gyorsan, átláthatók. Talán csak annyi, hogy iOS alatt a teszteléskor még nem volt világos/sötét üzemmód támogatás, ami azért mostanra már vicces, hiszen szinte minden nagyobb fejlesztő alakult az új iOS rendszerhez. Emellett a mobil appokból hiányoznak funkciók, például a megosztási linkek testreszabása.

Természetesen használhatjuk az okostelefonnal készített fotók és videók biztonsági mentésére is. Ennek a funkciónak a bekapcsolásakor meghatározhatjuk, hogy visszamenőleg minden, a telefonon található tartalmat mentsen-e az app, vagy csak az onnantól készített, új képeket és/vagy videókat. Meghatározható a képek formátuma is, megtarthatjuk az eredetit (például HEIC) vagy konvertálhatjuk is azokat JPG-re.

A pCloud szerverei kellően gyorsak, így sem a letöltési, sem a feltöltési sebességre nem lehet különösebb panaszunk. A sávszélesség egyébként limitálható a programban, így ha nem akarjuk, hogy teljesen lefoglalja a rendszert egy nagyobb fájlmennyiség feltöltése, meghatározhatjuk a limitet. Ugyanígy a cache mérete is szabadon változtatható.

Természetesen akkor járunk jobban, ha előfizetünk legalább az alap Premium csomagra, amely 500 GB tárhelyhez és minden kényelmi funkcióhoz hozzáférést biztosít. Ekkora tárterület már általában elegendő, hogy az ember lementse, ami igazán fontos számára, vagy amit nagyon szeretne másokkal kényelmesen megosztani. Márpedig a megosztás a pCloud egyik nagy erőssége.

Összkomfortos fájlmegosztás: testreszabott felületekkel, publikus mappával

Kezdjük ott, hogy a szolgáltatás többféle megosztási lehetőséget is kínál. Az egyik módszer, ha a kifejezetten megosztásra született publikus mappát (Public Folder). Ide bármit bemásolhatunk, amit megosztanánk a nagyvilággal, majd közzétehetjük a linkjét. A mappa tartalma akár egy böngészőben is kényelmesen átnézhető, mintha egyszerű fájlkezelőt használnánk. Bolyonghatunk a mappákban. Sőt, ha feltöltünk egy HTML weblapot a hozzátartozó elemekkel együtt – akár alkönyvtárakba többet is -, akkor a böngészőben komplett HTML oldalakat is megjeleníthetünk (minden alkönyvtárhoz kérhetünk közvetlen linket). Személyes weblapokhoz jópofa, leszámítva, hogy az alap link nem túl könnyen megjegyezhető a felhasználók számára. De használhatjuk még ezen felül arra is, hogy blogokba, fórumokba szánt fotóinkat ide töltsük fel, majd innen linkeljük be html vagy embed kód segítségével. Egyébként akár direkt linket is kérhetünk az itt megosztott fájlokhoz, így azok letöltése rögtön elindulhat.

Mindenesetre ebbe a publikus mappába csak olyan tartalmat érdemes betenni, amit nyilvánosnak szánunk, mert e könyvtár tartalma nyilvánosan elérhető a weben.

A másik megoldás, hogy nem a Public Folderbe másoljuk a megosztandó anyagot, hanem egy azon kívüli mappába a szerveren. A pCloudon bármilyen fájl vagy mappa megosztható. Ha a webes felületről intézzük a megosztást, akkor lehetőségünk van (Premium előfizetőként) extra szabályokkal ellátni a linket: jelszavas védelem, automatikus lejárati dátum, rövidített link generálása.

A sima link általi megosztásnál egy fokkal privátabb megoldás, ha megosztunk egy mappát, meghatározott felhasználókkal. Ehhez nekik is rendelkezniük kell legalább egy ingyenes pCloud fiókkal.

Érdekesség a Branding funkció, amellyel egy megosztott anyaghoz egyedi felületet kreálhatunk. Hozzáadhatunk logót, fejlécet, ízlésünknek (vagy végünk elvárásainak) meg felelően. Így teljesen testreszabott letöltési linkeket hozhatunk létre, amelyek egyedi külsővel jelennek meg a böngészőben. használhatunk központilag egy ilyen felületet mindenhez, de akár önállóan, linkenként beállíthatunk mást és mást.

Minden letöltéshez tartozhat statisztika is, így láthatjuk, mikor, hányan töltötték le a megosztott fájlokat. A linkeket és megosztásokat egyébként külön gyűjtőben is láthatjuk az adminisztrációs felületen, így kényelmesen tudjuk menedzselni azokat (megszüntetni, statisztikát nézni stb.).

Érdekes és kevés más szolgáltatásnál elérhető funkció a Remote Upload. Ezt mappák esetében alkalmazhatjuk, lehetőséget adva más felhasználóknak, hogy az adott mappába fájlokat töltsenek fel. Kvázi személyes (vagy céges) fájlmegosztóként is üzemelhetnek így a mappáink, amelybe a kollégák, ismerősök is feltölthetik a nekünk szánt anyagokat.

pCloud Drive: szinkronizálás teljes kényelemben

pCloud Drive a szolgáltatás asztali rendszerekre készült kliense. Ezek segítségével végezhetünk el minden beállítást (a már említett sebesség limitet beállítását stb.). Emellett a teljes tárhelyünket elérhetjük a segítségével éppúgy, mintha egy hálózati meghajtót csatlakoztattunk volna a rendszerhez. Ez így nagyon kényelmes és biztonságos megoldás ahhoz, hogy bármikor feltöltsünk vagy letöltsünk fájlokat, létrehozzunk mappákat. Vannak azért korlátai, így például macOS alatt a megosztás esetében közvetlenül a pCloud Drive meghajtón nem állíthatunk be extra jogosultságokat. Megkapjuk a megosztási linket, így azt azonnal használhatjuk, de például a jelszavas védelem, időzített lejárat, vagy link-rövidítés funkciókat külön kell beállítanunk ezekhez a webes felületen.

A pCloud elsősorban felhőben tárolt mindent. Vagyis amit a pCloud Drive meghajtón látunk, az valójában csak egy hivatkozás. Így ezek a fájlok alapvetően nem foglalnak helyet a gépben található merevlemezen, SSD-n. Természetesen ha rájuk kattintunk, azonnal letölti a rendszer, így dolgozhatunk velük. A letöltött fájlok egy részét átmeneti cache-ben is eltárolja a program, ami praktikus, ha rövid időn belül több alkalommal is szükségünk van az adott állományokra. A cache mérete beállítható a felhasználó által, de az alapértelmezett értékek nálunk a tesztek során beváltak.

Ha viszont szeretnénk egy nagyobb tételt mindig elérni offline, de a változásokat is azonnal feltennénk a felhőbe, akkor érdemes kihasználni az Offline Access fedőnevű szinkronizációs lehetőséget. Ezt bármilyen mappával eljátszhatjuk a gépen. Az ilyen mappák tartalmát a program felszinkronizálja a felhőbe, s amint módosítás történik, rögtön követi a változásokat a felhőben tárolt változatoknál is. Ebben beletartozik az is, ha egy fájlt törlünk a szinkronizált mappából a gépen vagy a felhőtárhelyen, akkor az automatikusan törlődik a másik helyen is. A szinkronizált mappák tartalma folyamatosan jelen van a számítógépen is, így ezeket nem csak akkor tölti le a pCloud, ha épp szükségünk van rájuk.

A pCloud Drive integrálható a bögészőkbe is, de akár arra is van lehetőségünk, hogy a Lightroomban üzemeljük a fotók biztonsági mentéséhez.

Verziók visszaállítása és tárolás több szerveren

A felhő szolgáltatások egyik nagy előnye, hogy amennyiben a számítógépünket fizikai károsodás éri, s elveszi minden helyben tárolt adatunk, a merevlemez cseréje, vagy akár egy új gép beüzemelése után minden felhőbe mentett fájlunkat újra letölthetjük. A pCloud ezt még megtoldja még két praktikus funkcióval: az ingyenes fiókkal rendelkezők 15, a Premium csomagot használók 30 napra visszamenőleg bármikor hozzáférhetnek a szerveren tárolt fájlok korábbi változataihoz is. Emellett a rendszer több – biztonságos, több eltérő területen elhelyezett – szerverre készít biztonsági másolatot minden adatunkról, így ha bármi történik a szerverrel (elvégre természeti katasztrófa akár egy jól őrzött adatközpontot is érhet), a felhőben tárolt anyagaink nem vesznek oda.

pCloud Crypto: biztonságos felhő és hozzá extra biztonsági réteg

Bár a pCloud alapvetően AES-256 bites titkosítással tárolja fájlokat és a belépésnél alkalmazhatunk kétlépcsős azonosítást is (a kódot SMS üzenettel vagy autentikációs appal kaphatjuk meg), a készítők egy extra védelmi réteget is elérhetővé tettek hozzá. A pCloud Crypto sajnos nem ingyenes, de egészen kedvező havi díjért üzemelhetjük be a rendszerben. Ettől kezdve elérhetünk egy Crypto Folder nevű mappát a tárhelyen, amelybe bepakolhatjuk legféltettebb állományainkat.

A pCloud Crypto mappába kerülő fájlokat a rendszer kliens oldalon titkosítja, mielőtt elkezdené feltölteni a tárhelyre. Vagyis a gépet már csak egy titkosított fájl hagyja el, amely titkosított csatornán kerül át a gépről a szerverre. Ráadásul a pCloud Crypto szolgáltatást külön jelszóval védhetjük le, amely sehol nem tárolódik, csak mi ismerjük. Ennek köszönhetően sem a szolgáltató, sem egy esetleges kiberbűnöző nem nézhet bele az ide feltöltött tartalmakba. Mellesleg ha elfeledjük a jelszót, mi sem, mert nincs visszaállítási lehetőség.

Crypto Folder mappának vannak korlátai is a szerver “sima” részéhez képest: mivel ide eleve minden titkosítva kerül fel, így a rendszer maga sem lát bele a tartalmakba. Ennek köszönhetően az ide feltöltött képek, dokumentumok tartalmához nincs gyors előnézet. Csak akkor tudunk belenézni bármelyikbe, ha letöltjük. Ehhez pedig minden alkalommal meg kell adnunk pCloud Crypto jelszavunkat.

Ez vonatkozik a mobil kliensekre is. Viszont jelen pillanatban az ujjlenyomatos és arcfelismerős beazonosítást csak a mobil appok elindításakor lehet bevetni, a pCloud Crypto funkció jelszavát egyelőre mindig be kell írni, ha használni akarjuk (megadott idő elteltével, vagy alkalmazásból történő kilépésnél pedig újra lezár). Mondjuk biztonság szempontjából ez inkább előny, de kevésbé kényelmes, mintha elég lenne a gyors azonosítás.

Felhők és közösségi tartalmak biztonsági mentése

A fentieken túl akad még nyalánkság a pCloud tudástárában. Például használhatjuk biztonsági mentésre a többi felhőszolgáltatásunk, vagy éppen közösségi oldalaink adatainak eltárolásához. Így például lementhetjük a Google Drive, Dropbox, OneDrive, Facebook, Instagram szolgáltatásba regisztrált fiókjaink tartalmát. Némelyik ezek közül a mentések indításkor testreszabható, vagyis megszabhatjuk, mely mappák tartalmát mentse át a rendszer a kérdéses fiókból. De akadnak olyanok is, ahol csak a másik tárhely teljes tartalmát menthetjük. A mentéseket teljesen külön menedzseli a rendszer, így nem lesznek zavaróak a napi munka során.

Összegzésül

A pCloud elsősorban a biztonságra helyezi a hangsúlyt, így fontos információ, hogy bár svájci cégről van szó, a szervereik jelenleg az USA területén találhatók. A titkosított tartalmak szempontjából ez persze szinte mindegy, hiszen azokhoz a jelszavunk nélkül senki nem fér hozzá, akkor sem, ha esetleg valahogy belelát a fiókunk többi részének tartalmába. Azonban a pCloudot egyelőre nem törte fel senki, pedig elég komoly pénzösszeg van kitűzve jutalmul annak, akinek sikerül egy ilyen próbálkozás. A cég tartja magát a GDPR előírásokhoz, ráadásul információink szerint a (nagyon) közeli jövőben az európai felhasználók adatait luxemburgi szerverparkba költöztetik. Ez azt jelenti, hogy Európán belül tudhatják majd az európai felhasználók az adataikat, ami adatvédelmi szempontból szintén jó pont lesz.

Konkurenseihez mérten a pCloud ár/érték arányt tekintve az egyik legjobb választás lehet. Egyszerű ingyenes tárhelyként a 10 GB-os tárhelyméret igazán jól hangzik. De a Premium csomagok ára is olcsóbb, mint a konkurensekét, vicces módon némelyiknél még akkor is, ha a tárhelyre (500 GB vagy 2 TB) és a pCloud Crypto szolgáltatásra egyaránt előfizetünk. Azt mindenesetre érdemes figyelembe, hogy ha a biztonság az elsődleges célunk, akkor azért a Crypto funkció szinte kötelező vétel a szükséges méretű tárhely mellé. Előfizethetünk a pCloud oldalon vagy akár a mobil appokban is. Kinek, melyik a kényelmesebb.

Ritka, de hasznos lehetőség, hogy vehetünk Lifetime licencet (a lifetime a szolgáltatás élettartamára vonatkozik), ami így addig használható, amíg csak létezik a szolgáltatás. Hosszú távra tervezve kifizetődőbb lehet az amúgy barátságos havi díjaknál is.

Mindent egybevetve mi nagyon elégedettek voltunk a pCloud szolgáltatással a tesztek során. Gyors, egyszerűen használható, biztonságos megoldás, amelyre akár otthoni felhasználók, akár szabadúszók, akár kisebb cégek egyaránt nyugodtan rábízhatják az adataikat. Legyen szó akár biztonsági mentésekről, akár megosztásra váró fájlokról, minden esetben jó kiindulási pont.

Ne maradjon le erről sem!