Mappák és fájlok titkosítása felhőben vagy pendrájvon, bármely rendszeren

Hiába hangzik közhelyesen, az idei év kétség kívül az adatbiztonságról szól majd elsősorban. Gondoskodnunk kell adataink biztonságáról mind az online szolgáltatásokat, mind a számítógépünket, vagy akár okostelefonunkat illetően, hiszen napi szinten állnak sorba a kiberbűnözők a személyes adatainkért, különféle okokból, változatos módszerekkel. Ennek kapcsán korábban szóba került már nálunk a biztonságos internetezés (böngészéscsevegéslevelezés), a VPN használatjelszavaink védelme, vagy éppen kényes állományaink titkosított tárolása egyaránt. Utóbbihoz szeretnénk most mutatni egy újabb megoldást, amely szinte minden rendszeren használható, ráadásul nem csak a számítógépen vagy okostelefonon tárolt anyagainkat védi, hanem megoldható vele a mappák és fájlok titkosítása felhőben is.

Cryptomator: Mappák és fájlok titkosítása felhőben vagy offline egyaránt

Korábban bemutattuk aktuálisan kedvenc mappa- és fájltitkosító megoldásunkat, amely nem más, mint a NordLocker. Mi nagyon kedveljük, megbízható, gyors, biztonságos megoldás, s működik offline vagy felhőben tárolt állományok esetében is. Az ingyenes verzió azonban korlátozott mennyiségű fájlt hajlandó tárolni (5 GB), illetve jelenleg csak Windowson és macOS alatt használható a program, így titkosított állományainkat az okostelefonon például nem tudjuk megnyitni (cserébe viszont remek megosztási funkcióval látták el, hogy a biztonságos fájlküldéshez).

Ezzel szemben mai tesztalanyunk, a Cryptomator, valamivel sokoldalúbb megoldást nyújthat a dokumentumok, fájlok biztonságos tárolásához. Kezdjük ott, hogy az asztali változat alapvetően ingyen használható (támogathatjuk a készítőket bármikor, de ha a letöltésnél a 0 USD-t választjuk, teljesen ingyen is a miénk lehet a program. Emellett Windows, macOS és Linux rendszereken egyaránt használható, s nincsenek méretkorlátok sem. Ami pedig szintén fontos: a Cryptomator elérhető iOS és Android rendszereken is. Igaz, itt már fizetnünk kell érte 2000 forint körüli összeget, de ez egyszeri befektetés.

Legyen szó bármely rendszerről, a Cryptomator telepítése csupán pár kattintás vagy ujjmozdulat, s használatbavétele sem igényel pilótavizsgát. Létrehozhatjuk benne első széfünket (Vault), amely alapvetően egy mappa, de a rendszerben önálló hálózati meghajtóként is elérhetővé válik. A létrehozás egyszerű: adunk a széfnek egy nevet, illetve egy jelszót. Utóbbit nem érdemes elfelejteni, mert ennek hiányában keresztet vethetünk az összes, adott széfben tárolt állományunknak.

Ha létrehoztuk széfünket (többet is kreálhatunk), már csak meg kell nyitnunk azt a programban a jelszavunk megadásával, s ettől kezdve pont úgy használhatjuk, mintha egy csatlakoztatott meghajtó lenne. Vagyis látjuk akár a rendszer fájlkezelőjével is, s éppúgy másolhatunk bele, vagy onnan ki fájlokat, ahogy egy sima, hétköznapi külső merevlemezről vagy pendrájvról. Mellesleg az is megoldható, hogy széfünket egy pendrájvon, vagy akár egy külső merevlemezen hozzuk létre.

Széfjeink biztonságát a program által használt 256 bites titkosítási eljárás szavatolja. A használt titkosítási megoldásokat, a kulcsok generálásának módját a készítők ítt részletezik.

Széf a felhőben

Bár maga a program interneteléréstől függetlenül működik, arra is van lehetőség, hogy felhőben tárolt adatainkat védjük vele. Ez annak ellenére hasznos lehet, hogy a legtöbb népszerű felhőszolgáltató (Google Drive, OneDrive, Dropbox stb.) eleve biztonságosan, legtöbbször titkosítva tárolja adatainkat – de a OneDrive például saját széf-megoldással is rendelkezik -, azonban így egy további védelmi réteget iktathatunk be: ha feltörik is online fiókunkat, az ott tárolt titkosított fájlokkal már nem tudnak mit kezdeni (alap feltétel persze, hogy ne használjuk ugyanazt a jelszót a titkosításhoz, amit amúgy online tárhelyeinken is alkalmazunk).

A Cryptomator asztali változata nem maga kapcsolódik a felhőszolgáltatásokhoz. Ezt az adott szolgáltatás saját kliensével kell megoldanunk. Viszont széfünket tárolhatjuk az automatikusan szinkronizálásra kerülő mappák egyikében, így az folyamatosan frissítve kerül be felhő tárhelyünkre.

További előnye a felhőben tárolásnak, hogy így védett állományainkhoz bármely eszközünkről hozzáférhetünk, ha telepítjük rá a Cryptomatort. Az okostelefonos változatoknál nincs szükség külön kliensek telepítésére, ott a Cryptomator app maga menedzseli a felhőkapcsolatokat is (iCloud, Dropbox, Google Drive, OneDrive, vagy WebDAV szerverek).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Cryptomator kifejezetten jó választás lehet, ha valaki biztonságos fájltitkosítót keres. A program nyílt forráskódú, könnyen használható (bár kétség kívül kissé elavult irányvonalat követ a dizájn és a felület felépítésének tekintetében, minden rendszeren).

A titkosított fájlokhoz csak az általunk meghatározott mester-jelszó birtokában lehet hozzájutni. Ha valaki a Cryptomatoron kívülről nézegeti a fájlkezelőben széfünk tartalmát (sima mappákról lévén szó, ez megtehető), teljesen kusza mappa- és fájlneveket lát csak, s természetesen azok tartalmába sem tud értelmezhető módon betekinteni. Azzal persze nem árt tisztában lenni, hogy ha elfelejtjük a jelszót, akkor mi is így járunk, vagyis a saját anyagainkhoz sem lesz módunk hozzáférni. A jelszó visszaállítására nincs lehetőség.

A program működéséhez Windowson szükség van a Dokany, macOS alatt pedig a FUSE megoldásokra. Ha szükséges, a telepítő Windowson megoldja a kiegészítő telepítését is, de Macen a FUSE telepítéséről nekünk kell gondoskodnunk. Ennek hiányában amúgy a WebDAV megoldást használja a program, ami szintén működőképes, bár a FUSE segítségével jobban integrálhatjuk a macOS rendszerbe a Cryptomatort.

Ha tehát egy könnyen konfigurálható, bármilyen eszközön elérhető mappa- és fájltitkosító szoftverre vágyunk, feltétlenül érdemes megismerkedni a Cryptomatorral. Az asztali változatok esetében jelenleg ez akár teljesen ingyen is megoldható.

Ne maradjon le erről sem!