Microsoft OneDrive tipp: privát fájlok tárolása felhőben, extra védelemmel

Idén a Microsoft OneDrive tárhelye hatalmas ráncfelvarráson esett át. A modernebb külsőt és az új funkciókat apránként, szinte teljes csendben építgette be felhőszolgáltatásába a Microsoft, s azt kell mondanunk, mostanra egy nagyon szerethető eszközt kapnak azok, akik kényelmesen szeretnék menedzselni felhőben tárolt állományaikat, dokumentumaikat. Most azt mutatjuk meg, miként oldható meg a szeptember végén megjelent Personal vault funkció segítségével a privát fájlok tárolása felhőben, extra védelemmel.

OneDrive Personal Vault: privát fájlok tárolása felhőben, extra védelemmel

A Microsoft OneDrive szolgáltatás annak idején nem éppen a tökéletes biztonságról volt híres, de mára ebből a szempontból is kikupálódott, sőt, kapott egy extra réteget is, hogy a valóban privát állományokat többszörös védelemmel ellátva tárolhassuk a felhőben.

A OneDrive tárhelyen találunk egy Personal Vault mappát, amely megjelenésében kissé eltér a többitől: egy szürke széfet ábrázoló ikont kapott. Ha vannak kényes anyagaink, ide érdemes bemásolni azokat, ezt a mappát ugyanis extra védelemmel látták el: megnyitásához az online felületen és a mobil appokban egyaránt egy extra kódot kell megadnunk. 

Használatához úgynevezett kétlépcsős azonosítást kell megadnunk, vagyis szükségünk lesz egy telefonszámra vagy egy e-mail címre, amelyre a mappa megnyitásakor a rendszer elküldheti az átmeneti jelszót. Ez az online felület esetében mindig így működik, míg az okostelefonokon később egyszerűsíthetjük a mappa megnyitását ujjlenyomat- vagy arcfelismerés funkcióra bízva ezt a lépést. Egy valami azonban biztos: hiába nyitja meg valaki OneDrive mappánkat a böngészőben amikor ottfelejtjük a gépen, ha a Personal Vault mappa tartalmára kíváncsi, még a másodlagos azonosítást is el kell végeznie.

Konfigurálni egyébként rendkívül egyszerű a funkciót: első alkalommal rákattintva a Personal Vault mappára, kövessük a képernyőn megjelenő utasításokat, vagyis adjuk meg a biztonsági e-mail címet vagy telefonszámot, majd írjuk be a levélben/SMS-ben kapott jelszót. Végül válasszunk egy 6 jegyű PIN kódot, amellyel levédhetjük a mappát.

Ingyen kissé korlátozott

Ha ingyenes OneDrive hozzáférésünk van, akkor a Personal Vaultban jelenleg maximum három darab fájlt tárolhatunk el. A rendszer javasol is ilyeneket: szkennel születési anyakönyvi kivonat, számlák, kódok stb. Bármilyen kényes dokumentum. Természetesen akár ZIP fájlokat is tárolhatunk itt, így azokban több dokumentumot is biztonságba helyezhetünk, tömörítve.

Ha előfizetünk a OneDrive-ra (az Office csomag részeként tehetjük meg), akkor viszont nincs mennyiségi korlátozás.

Windows alatt a funkció kényelmesen használható a fájlkezelőben (Windows Intéző) is, Macen sajnos jelenleg nem szinkronizálja a kliens alkalmazás ezt a mappát.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató