Titkosított e-mail küldése, ingyenes megoldásokkal

Rohanó világunkban napi téma az adatbiztonság, nem véletlen, hogy mi is viszonylag sok cikket írunk ezzel kapcsolatban: hogyan lehet biztonságosan internetezni, melyek a legjobb VPN szolgáltatások, hogyan böngészhetünk privát, akár névtelenül a weben stb. Ma is ehhez a témához kapcsolódunk, amikor megmutatjuk, milyen egyszerűen kivitelezhető egy-egy titkosított e-mail küldése, ingyenes megoldásokkal. Vagyis az alábbi két online szolgáltatás segítségével – és a cikk végén található frissítésben továbbiakkal – úgy küldhetünk el ismerősöknek, ügyfeleknek kényes, privát információkat, adatokat, hogy azok akkor se legyenek veszélyben, ha esetleg útközben “fennakadnak” a kiberbűnözők hálóján, vagy a címzett eszközén esetleg illetéktelenek szeretnének belepillantani a levél tartalmában.

Titkosított e-mail küldése, ingyenes megoldásokkal

Talán sokakat meglep, de az egyik ma bemutatásra kerülő eszköz nem más, mint a Gmail. Vele fogjuk kezdeni, hiszen elterjedt, gyakorlatilag mindenki rendelkezik Gmail fiókkal, mégis kevesen tudják, hogy egy ideje a rendszer képes jelszóval védet, titkosított, illetve “önmegsemmisítő” e-mailek küldésére is. A másik választott egy viszonylag ismert, kifejezetten a privát levelezést célzó szolgáltatás lesz, amely nem más, mint a ProtonMail.

Gmail, mint privát levélküldő

Valljuk be, kissé furán hangzik, hogy az amúgy leveleink tartalmában kutakodó Gmail privát üzenetek küldésére alkalmas funkciókat kapott, de ha optimistán nézzük a dolgokat, akkor a Gmail ugyebár nem kémkedik utánunk, hanem igyekszik a levelezési szokásaink alapján ajánlani funkciókat, szolgáltatásokat, nameg hirdetéseket. Ha ezt elnézzük neki, akkor be kell látni, az egyik legjobb levelező-szolgáltatás, hatalmas (ingyen 15 GB jár Google fiókunkhoz) tárhellyel, ahol évekre visszamenően tárolhatunk leveleket, hihetetlenül széleskörű visszakeresési lehetőséggel (ami mellesleg szintén a levelek tartalmának automata kielemzésének köszönhető).

Szóval ha már úgyis a Gmailt használjuk és megbízunk benne, akkor mégiscsak jó dolog, hogy titkosított, privát leveleket is küldhetünk vele. Ehhez az ún. Bizalmas módot kell használnunk, amelyről korábban már írtunk is

Mindez nagyon egyszerű: új levél írásakor – melyhez természetesen csatolmányt is illeszthetünk – a Gmail webes felületén egyszerűen kapcsoljuk be a Bizalmas mód be- és kikapcsolása gombbal (jelenleg a képbeillesztés gombja mellett látható lakat+óra kombináció) a privát levélküldési üzemmódot. Ekkor kiválaszthatjuk, hogy levelünk mennyi ideig legyen olvasható (lejárati idő), illetve hogy a biztonsági kódot – mely nélkül a levél nem lesz elolvasható – SMS-ben elküldje-e a rendszer az érintetteknek. A kódot a rendszer hozza létre. Ha nem az SMS-ben történő kiküldést választjuk, akkor két eset lehetséges:

  • ha a címzett is Gmailt használ, akkor a saját fiókjába belépve el tudja olvasni az üzenetet
  • ha a címzett nem Gmailt használ, akkor a levélben lévő link megnyitásakor kérheti a megnyitáshoz szükséges kódot, amelyet a Google elküld az e-mail címére

Első körben minden esetben egy link érkezik csak a címzetthez levélben, erre kattintva léphet tovább a privát tartalom megtekintéséhez a böngészőben.

Nem bonyolult megoldás, bárkinek küldhetünk így e-mailt. Bár rizikós, hogy ha illetéktelen fér hozzá az adott fiókhoz mondjuk egy magára hagyott munkahelyi gépen, akkor a megnyitáshoz szükséges kódot is lekérheti ugyanabba a fiókba. Szóval ha van rá lehetőség, érdemesebb a megnyitáshoz szükséges kódot SMS-ben küldetni a rendszerrel a címzett részére. A link egyébként csak a meghatározott ideig él, utána a levél törlődik, így a címzett sem tudja újra elolvasni. Emellett nem továbbítható és vágólapra sem másolható, bár ezen egy rövidebb üzenetnél át lehet lendülni mondjuk egy képernyőkép készítésével, hogy aztán később egy OCR programmal akár még szerkeszthetővé is alakíthassuk a lefotózott szöveget.

ProtonMail

Szemben a Gmail kutakodó jellemével, a svájci illetőségű ProtonMailt az alapjaitól úgy tervezték, hogy tiszteletben tartsa a magánszféránkat. Így nem nézik át robotok a leveleinket, hogy aztán bármilyen extra tartalmat, hirdetést ajánlhasson nekünk a rendszer. A ProtonMail egyszerűen csak arra van, hogy levelezzünk, ha kell, teljes titokban.

Ingyen regisztrálhatunk a rendszerbe, s akár kétlépcsős azonosítást is alkalmazhatunk a fiókunkban. A levelezőfelülete elég puritán, de egyértelmű minden. Teljes kényelemben lehet vele levelezni, bár a keresője, lévén nem elemzi ki a levelek tartalmát, kevésbé ügyes, mint a Gmail esetében.

Az ingyenes fiókhoz 500 MB tárhely jár, s naponta maximum 125 levelet küldhetünk el vele. Ha többre van szükségünk, egész barátságos áron előfizethetünk prémium csomagra. De arra, hogy ismerősöknek, pár ügyfélnek küldjünk vele privát levelet, bőven megteszi az ingyenes fiók is.

A titkosított levelek küldése hasonlóan megy itt is. A levél írásakor mi dönthetünk róla, hogy szükség van-e a védelemre. Ha igen, a jelszót ezúttal nekünk kell kitalálni, s a megosztásáról is magunknak kell gondoskodnunk, lehetőleg valami teljesen más útvonalon, különben semmi értelme az egésznek (a levélben is látható jelszó-emlékeztetőbe például ne írjuk be magát a jelszót…). Külön gombra kattintva itt is meghatározhatjuk, hogy a levél mennyi ideig legyen elérhető. 

Ettől kezdve a többi nagyjából azonos az előző megoldással: a címzett linket kap, amelyre kattintva, majd a jelszót megadva, megnézheti a levelet. Sőt, itt akár válaszolhat is, szintén titkosított válaszüzenetben. 

A ProtonMail alapvetően webes felületen használható, de van hozzá iOS és Android kliens is, így ha kell, akár mobilon is mehet a titkosított levelezés.

FRISSÍTÉS 2020.05.14: további biztonságos megoldások titkosított levelek küldéséhez

E cikkünk készülte óta megjelent néhány további tesztünk is, amelyekben szintén biztonságos, jól – és akár ingyen – használható megoldásokat mutattunk be. A Protonmailhez hasonló szolgáltatás a Tutanota, amely további extra lehetőségekkel is rendelkezik konkurenséhez képest.

Emellett Windowson, macOS-en, Linuxon, iOS-en és Androidon egyaránt használhatjuk a PGP titkosítást is. Ez ráadásul bármely e-mail szolgáltatással összegyúrható, így akár Gmail fiókunkban (megfelelő levelezőklienst alkalmazva) vagy céges levelezésünkben is használhatjuk. A részleteket itt írtuk meg az előnyeiről és a beállításáról. Emellett mutattunk egy olyan levelezőprogramot (Canary Mail) is, amelyik iOS-en és macOS-en teszi nagyon kényelmessé a PGP használatát.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!