Szinte tökéletes levelező program PGP titkosítással

Mai tesztalanyunk hosszú évek óta jelen van az e-mail kliensek piacán, de úgy érezzük, mostanra ért be teljesen. S bár azóta sok konkurense is remek megoldásokat kínál, a Canary Mail immár szinte tökéletes levelező program lett. Egy levelező program PGP titkosítással. Merthogy több praktikus funkció mellett ez a program azzal is dicsekedhet, hogy akár automatikusan generált, akár saját PGP kulcsok segítségével titkosíthatjuk és aláírhatjuk vele az elküldött e-maileket, s természetesen fogadni is tudunk ilyen privát üzeneteket. De lássuk, mire is képes pontosan.

Canary Mail 3: szinte tökéletes levelező program PGP titkosítással

Kezdjük azzal, hogy a Canary Mail 3 jelen pillanatban iOS-re és macOS-re érhető el, de készül már belőle az androidos változat is, így aki kíváncsi rá, feliratkozhat tesztelőnek a készítők oldalán. A macOS és iOS változatok viszont már kiforrottak, így azokat rögtön munkára foghatjuk. Mindkettő ingyen tölthető le a megfelelő App Store-ból, de a Pro funkciókat csak 30 napig használhatjuk bennük. Ha ez letelt, a program ingyenes üzemmódba vált, egy átlagos levelező app tudásával. Ha kifizethetjük érte az egyszeri, körülbelül 6000 forintos díjat, onnantól minden lehetőségét élvezhetjük. S hogy miért érheti meg fizetni manapság egy levelező kliensért? Máris mutatjuk!

Letisztult felület, kényelem és extrák

Stílusukban ugyan kicsit eltérnek a macOS és iOS változatok, de ez részben a készülékek használat módjából is adódik. Az alapvető funkciók viszont teljesen egyeznek. Így például mindkettőben van lehetőségünk több IMAP vagy POP fiókot felvenni, beleértve természetesen a Gmailt és a hasonló szolgáltatásokat is. Ha több eszközön használjuk őket, szinkronizálhatjuk a beállításokat (Cross-Device Sync), így a fiókok felvételével, a közös opciók beállításával nem kell mindenhol egyenként molyolni.

A mostani trendekhez alkalmazkodva a Canary Mail is úgynevezett Thread módszerrel mutatja a leveleinket, vagyis összefűzi az azonos tárggyal érkezett és küldött üzeneteket, illetve a rájuk adott válaszokat. Ha valaki nem rajong ezért a funkcióért – szerintünk praktikus -, akkor a Preferences felületen ki tudja kapcsolni. A levelek listája ugyanitt teljesen testreszabható, vagyis meghatározhatjuk, hogy hány sort akarunk látni az előnézetben a levél tartalmából, jelölje-e a leveleket a fiókoknak megfelelően beállított különféle színkódokkal, mutasson-e avatarokat stb. Ugyanígy beállíthatjuk az ujjgesztusok hatásait is (törlés, archiválás, elnapolás stb.), akár négy funkciót is hozzárendelhetünk mozdulatokhoz.

Minden fióknál megadhatunk különböző hangjelzést a beérkező üzenetekhez, s beállítható az is, hogy csak a fontos levelekről kapjunk azonnali értesítést. Ugyancsak fiókonként tudunk megadni az üzenetek végéhez automatikusan hozzácsapódó aláírásokat is.

Érdekesség, hogy használhatunk sablonokat is, vagyis ha gyakran küldünk azonos, vagy nagyon hasonló tartalmú leveleket, azokat előre megírhatjuk, majd egy kattintással beilleszthetjük az új e-mail üzenet részére (tárgysorral együtt), s a szükséges módosítások elvégzése után villámgyorsan elküldhetjük.

Emellett a Canary Mail rendelkezik minden olyan funkcióval, amit hasonló e-mail kliensekben általában csak hiányosan kapunk meg, de így ömlesztve csak nagyon ritkán:

  • Read Receipts: olvasási visszaigazolást kérhetünk, így ha a címzett megnyitja a levelünket, a program jelzi nekünk és naplózza is az időpontot. Ezt jelenleg csak ki vagy bekapcsolni tudjuk, minden levélre vonatkozóan. A legtöbb esetben remekül működik, de sok e-mail kliens fel van már készítve az ilyen funkciók kiszűrésére, így nem biztos, hogy minden címzettől megkapjuk a visszaigazolást.
  • Snooze: elnapolhatjuk e-mailek feldolgozását, így azok azonnal eltűnnek az Inboxból, de a megadott időpontban a program visszarakja őket.
  • Pin: ha kapunk néhány fontos levelet, amelyeknek megnyitására bármelyik pillanatban újra szükségünk lehet, kitűzhetjük azokat leveleink listájának tetejére.
  • Rajz és fénykép (iOS): levelünkbe az ujjunkkal vagy egy Apple Pen segítségével is rajzolhatunk, illetve fotót is készíthetünk a programban, amely rögtön beszúrható az e-mailbe.
  • Markdown szerkesztő (macOS): ha valaki szereti a markdown jelölések segítségével leírni gondolatait, a maces változatban megteheti. Új levél írásakor a szerkesztő átkapcsolható markdown üzemmódba, előnézettel megspékelve.

Megvan tehát minden, amire szükségünk lehet a kényelmes levelezéshez. Ráadásul – szemben az Apple Mail alkalmazásával – a Canary Mail a csatolmányokat is normálisan kezeli. Mindig a levélolvasó felület felső részén jelennek meg. Ha képeket illesztünk be a levéltörzsbe, van lehetőség azok méretének csökkentésére is. De ellentétben az Apple Maillel, itt van mód a képek csatolmányként történő hozzáadására is.

PGP titkosítás: küldjünk titkosított e-maileket

A Canary Mail különlegessége, hogy jelenleg az egyetlen olyan levelezőkliens iOS-re, amelyik normálisan kezeli a PGP titkosítást. Ennek köszönhetően macOS és iOS alatt egyaránt küldhetünk és fogadhatunk vele titkosított e-maileket.

Ehhez nem szükséges saját kulcsok generálása (például GPG Suite segítségével), mert a program maga is képes létrehozni a megfelelő kulcsokat. Ha mégis saját PGP kulcspárokkal használnánk, az is megoldható. Amennyiben macOS-t használunk, a GPG Keychainben – vagy más hasonló alkalmazásban – létrehozott privát kulcsokat könnyedén felvehetjük a program kulcsmenedzserébe. De iOS alatt sem bonyolult, csak valahogyan – például a telefont/tabletet a számítógéppel összekötve az iTunes/Finder felületén – át kell másolnunk azokat, majd importálni az Canary iOS változatába.

A nyilvános kulcsok kezelése még ennél is egyszerűbb, hiszen ha partnereink közzétették azokat, akkor a programban pár mozdulattal lehívhatók a kulcskiszolgáló szerverekről.

Ettől kezdve már rajtunk áll, hogy minden levelet titkosíttatni akarunk (ha van publikus kulcsunk a fogadó felektől is), vagy kikapcsoljuk az automatikus funkciót és levelenként döntünk róla. A PGP aláírást és titkosítást külön-külön kapcsolgathatjuk, így ha nem akarunk titkosítani egy tartalmat, PGP aláírást még nyugodtan mellékelhetünk hozzá.

A PGP bonyolultságához képes a Canary Mail tényleg a végletekig egyszerűsíti a titkosítás használatát. Ráadásul így – ellentétben mondjuk a Tutanota egyedi megoldásával -, gyakorlatilag bármelyik e-mail fiókunkkal küldhetünk és fogadhatunk titkosított, csak a küldő és fogadó által elolvasható leveleket. Mivel ez e2e titkosítás, az e-mailek biztonságban kelnek útra, érkeznek meg, ráadásul a szerveren is titkosítottan tárolódnak. Így aztán alapból például a Gmail webes felületén nem fogunk belelátni az így titkosított leveleinkbe. Cserébe a levelező fiókunk esetleges feltörésekor sem tud hozzáférni ezen levelek tartalmához senki. Olvasásukhoz PGP támogatással ellátott levelezőkliens (Canary, Thunderbird, Postbox stb.) szükséges, vagy legalább egy program, ami hajlandó megnyitni a titkosított tartalmat, természetesen minden esetben a megfelelő kulcspárok birtokában. Fontos tehát, hogy nem csak Canary-t használókkal tudunk ily módon privát levelezést folytatni, hanem bárkivel, akik PGP kompatibilis levelezőt használ.

A titkosítás természetesen vonatkozik a levél csatolmányaira is, nem csak a tartalmára, de például a levél tárgya (Subject) és a feladó e-mail címe értelemszerűen publikus marad.

Ha pedig már titkosítás: a Canary iOS appjában jelszavas védelmet is bekapcsolhatunk, így ha valaki kezébe veszi a feloldott telefont, még ezen a védelmen is át kell jutnia, mielőtt belepillanthatna a levelezésünkbe.

Naptár

Bár fő funkciója a levelezés, a Canary Mail integrált naptárat is kapott. Míg iOS alatt be kell érnünk egy napi és agenda (lista) nézettel, addig a maces változatban egy havi nézettel is kiegészül. Ha nem is veheti fel a versenyt mondjuk a Fantastical 3 lehetőségeivel, de azért nem lett rossz. A macOS verzió akár napi szinten is jól alkalmazható. Az iOS változat a havi nézet hiányában szerintünk kevésbé praktikus, de legalább szükség esetén egy mozdulattal elérhető. Természetesen akár Google naptárainkat is felvehetjük így, szóval mindent elérünk egy helyen.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Canary Mail 3 kifejezetten jól sikerült. Letisztult, könnyen használható. Az iOS változat felülete kicsit talán modernebb, de a macOS változat is sokat szelídült elődei csicsás és kicsit kusza megjelenéséhez képest. Mindkettő kiválóan használható. Az egyetlen dolog, amit nem értünk: ha a PGP titkosítás ilyen kiemelt funkció (lássuk be, nincs normálisan működő konkurense iOS-en), akkor miért nem sikerült a titkosított és aláírt levelek esetében a titkosítás és aláírás tényére kicsit egyértelműbben felhívni a figyelmet. Ezt ugyanis a levél tágya alatt, írásban (Security: Encrypted, Signed) közli csak a program, ami nem túl feltűnő. Bár iOS alatt legalább egy kék lakat odakerül a felirat mellé, szerintünk praktikusabb és egyértelműbb lenne, ha mind az aláírás, mint a titkosítás tényéről ikonnal tájékoztatná a program a felhasználókat. Emellett az is elegánsabb lenne, ha a PGP titkosítást és aláírást képviselő fájlokat (például signature.asc) nem mutatná csatolmányként az app, csak a fentebb hiányolt ikonokkal jelezné ezek meglétének tényét. Persze ez lehet, hogy ez már szőrszálhasogatás a részünkről, ahogy az is, hogy megemlítjük: oly sok nyelvre sikerült lefordítani a programot, miért maradt ki közülük a magyar?

Ezeket leszámítva viszont a Canary egy nagyon jól sikerült alkalmazás, amely nekünk abszolút bevált a tesztidőszak alatt. Ha valakinek fontos a PGP titkosítás használata a levelezésben (márpedig manapság nem árt, ha tudunk valóban privát üzeneteket küldeni e-mailben is), annak bőven megéri az árát a teljes változat. Aki pedig bizonytalan, kipróbálhatja mindkét rendszeren az összes funkciót a 30 napos tesztidőszak alatt.

Ne maradjon le erről sem!