A megszűnő Gmail Inbox helyett: legjobb ingyenes levelezőprogramok

Mostanában újabb hullám söpör végig a Google szolgáltatásokon, s több olyan is az enyészeté lesz közülük, amelyek nem teljesítettek megfelelően a keresőóriás szerint. Ilyen ugyebár a Google+ szolgáltatás, amely anno a Facebook ellenfele lett volna, de a többség a jelek szerint csak most a megszűnésekor szembesült azzal is, hogy egyáltalán létezett. Hozzánk legalábbis rengeteg kétségbeesett kérdés érkezett, hogy mit akar az átlagfelhasználótól a Google a Google+ megszűnését harsogó körlevelében. A többségnek a jelek szerint az jön le, hogy vagy a kereső, vagy a Gmail szűnik meg, pedig erről szó sincs. Sőt, utóbbit még az is erősítheti, hogy az interneten folyamatosan arról olvasni, megszűnik a Gmail Inbox. De nem, ez sem azt jelenti, hogy a Gmail szolgáltatást kivégezné a cég. Csak annak egy önálló felületét számolja fel. A Gmail Inbox nagy reményekkel indult hosszú évekkel ezelőtt, hogy megreformálja a Gmail webes felületét és a felhasználók levelezési szokásait, de a jelek szerint ez nem jött össze. Végül a Google kicsit átgyúrta a Gmail webes megjelenését és funkcióit, most pedig – elvileg legkésőbb április másodikán – likvidálják az Inbox by Gmailfedőnevű felületet. S hogy mit érdemes majd használnia a Gmail Inbox felülete helyett azoknak, akik eddig annak szavaztak bizalmat? Nos, összegyűjtöttük, melyek jelenleg – szerintünk – a legjobb ingyenes levelezőprogramok asztali rendszerekre és mobilokra.

A legjobb ingyenes levelezőprogramok a Gmail Inbox helyett (is)

Mielőtt belevágnánk egy gyors és rövid megjegyzés: ha valaki ragaszkodik a webes felületnek, természetesen használhatja a Gmail hagyományos webes felületét.

Ez számos funkciót és elemet megkapott az Inboxból, így ha anno valaki utálta, most talán már van remény, hogy megszereti. Ha mégsem, még mindig választhat helyette az alábbi programok közül egy neki tetsző darabot.

Readdle Spark (iOS, Android, macOS)

Kezdjük a kedvencünkkel, amely szerintünk jelen pillanatban a létező legjobb e-mail kliens. A Readdle-féle Spark – amelyről itt írtunk részletes tesztet – folyamatosan fejlődik, s bár eddig csak macOS-re és iOS-re volt elérhető, épp az Inbox megszűnése táján jelenik majd meg az Android verzió (UPDATE 2019.04.03.: közben megjelent, íme részletes tesztünk róla). A Spark felülete minden rendszeren letisztult, átlátható, kezeli a legnépszerűbb levelezőszolgáltatásokat és rendelkezik egy halom praktikus funkcióval: azonnali válasz, sablonok használata, időzített levélküldés, olvasás későbbre halasztása stb. Emellett a Smart Inbox funkcióval igyekszik átlátható módon tálalni a bejövő leveleket azok számára is, akik nem nem használják ki az archiválási lehetőséget a levelezőkben, így az Bejövő levelek alapvetően kaotikusan halmozódnak. Az ő esetükben nagyon hasznos a Smart Inbox felület, amely típusonként rendezi a beeső új leveleket. Ettől függetlenül mi mindenkinek javasoljuk, hogy ha egy levelet nem szeretne törölni, hanem eltenné későbbre is, használja az archiválás funkciót. Az archivált levelek ugyanúgy őrződnek, mintha az Inboxban lennének, viszont elkülönülnek az újonnan beérkezőktől, így az egész levelezésünk átláthatóbbá válik.

Emellett a program csoportmunka eszközöket is kapott, így már chat-szerű megjegyzéseket fűzhetünk a levelekhez, megoszthatjuk azokat egy csoportban, delegálhatjuk a leveleket stb. A csoportmunka eszközök két fős csoportig ingyen használhatók, nagyobb cég esetében előfizetős. Ezt leszámítva a Spark minden egyéb funkcióját teljesen ingyen használhatjuk az összes támogatott rendszeren. Extraként egy viszonylag egyszerű naptár funkciót is integráltak a programba, amellyel a napi (vagy fekvő nézetben heti) ütemtervünket menedzselhetjük.

Outlook (iOS, Android)

Szintén jó választás lehet a Microsoft levelezője, amelynek asztali verzióját ugyan csak az Office csomag részeként szerezhetjük be pénzért, de a mobil változat iOS-re és Androidra egyaránt ingyen áll a rendelkezésünkre. Ezzel is feldolgozhatjuk Gmail leveleinket, ráadásul a mobil Outlook kifejezetten ízléses és könnyen használható.

Hasonlóan az asztali verzióhoz, itt is van naptárfelület, amely immár együttműködik a Google Naptár szolgáltatásával is. A naptára amúgy sokkal ügyesebb, mint a Sparké, de azért még így sem veszi fel a versenyt a dedikált naptár alkalmazásokkal (például Calendar 5 vagy Week Calendar).

Mozilla Thunderbird (Windows, macOS, Linux)

Ha kifejezetten asztali rendszerre keresünk alternatívát,érdemes megismerkedni a Mozilla-féle Thunderbird levelezőklienssel is. Ennek felülete ugyan elég régimódi, de funkcióit tekintve az egyik legsokoldalúbb ingyenes levelezőprogram Windowson, macOS-en és Linuxon egyaránt. Itt teljes értékű naptár és címjegyzék egészíti ki a levelezőfelületet, vagyis elvileg akár teljesen kiváltható vele az Outlook is. Itt nincsenek korlátozások, a program teljesen ingyenes, így annyi fiókot állítunk be, amennyit szeretnénk. Ráadásul a Thunderbird tudása tovább bővíthető különféle plug-inekkel.

eM Client (Windows, macOS)

Az eM Client sokkal modernebb felülettel dicsekedhet, mint a Thunderbird, s ugyanúgy találunk benne teljes értékű naptárat,címjegyzések, tennivaló-listát. Természetesen Gmail fiókunkat (beleértve a címjegyzéket, naptárat is) könnyedén elérhetjük vele, sokkal kényelmesebben, mintha az online felületet használnánk. Az eM Clientben alapból van PGP támogatás, így ha valakinek fontos a levelek tartalmának titkosítása, jó választás lehet számára ez a program. Itt is van időzített levélküldés, sőt, még integrált chat funkció is. Emellett a program képes a levelek fordítására is (Google Translate alapon, de kényelmesen, közvetlenül a levélolvasó-felületen kérhetjük a fordítást). Felülete témázható (több színkombinációból választhatunk), és átállítható magyar nyelvre is.

Az ingyenes verzióban sajnos csak két e-mail fiókot menedzselhetünk, ha ennél többre lenne szükségünk, akkor meg kell vennünk a Pro változatot. Ezen kívül az ingyenes verziót nem használhatjuk üzleti célokra, így csak magánlevelezés esetén lehet jogtisztán üzemeltetni, céges felhasználók számára szintén csak a Pro változat lehet megfelelő.

Ne maradjon le erről sem!