Az új Gmail felület bekapcsolása és előnyei

A Gmail webes felületét lehet szeretni vagy gyűlölni, ez abszolút ízlés kérdése. Az viszont biztos, hogy mind maga a szolgáltatás, mint a webes levelező a legjobbak közé tartozik. Évekkel ezelőtt a cég útjára indított egy Inbox nevű szolgáltatást is, amely a levelezési szokások megreformálását tűzte ki célul: teljesen eltérő felülettel, levelek elodázását lehetővé tévő funkciókkal, a csatolmányok előnézetének megjelenítésével. Nem volt rossz, mi például kedveltük, de igazán sosem terjedt el széles körben. A többség maradt a hagyományos Gmail felületnél, vagy egyszerűen bekötötte a levelezést valamilyen kliens alkalmazásba. Most azonban Google teljesen megújította a Gmailt, integrálva bele az Inbox legjobb funkcióit, de megtartva a hagyományos Gmail felületet, kicsit persze tupírozva azt. Máris mutatjuk, miként oldható meg az új Gmail felület bekapcsolása ott, ahol nem ez jelenik még meg automatikusan, s milyen előnyei vannak a megújult levelezőnek. Előre szólunk: mivel új Google funkciókról van szó, nem mindenkinél lesz minden azonnal elérhető. Akinél az új felület még nem bekapcsolható az alábbi módszerrel, vagy bizonyos funkciók még hiányoznak, annak érdemes türelemmel várni, mert előbb-utóbb mindent beüzemelnek világszerte a megújult levelezőben.

 

Az új Gmail felület bekapcsolása

Ha a webes felület nem cserélődne ki automatikusan az új változatra, nem kell elkeserednünk, ugyanis pillanatok alatt beüzemelhető: kattintsunk a felület jobb felső részén látható fogaskerékre, majd válasszuk a Próbálja ki a megújult Gmailt menüpontot.

Ekkor a rendszer azonnal átvált az új felületre, amelyet egy varázsló segítségével rögtön testreszabhatunk, bár újdonság révén mi inkább az alapértelmezett változat használatát javasoljuk. Később a fogaskerekes gombra kattintva, a Megjelenítési sűrűség menüpontban bármikor módosíthatjuk a felület elrendezését.

 

Gmail újdonságok és extrák

Maga a felület első ránézésre csak grafikailag változott, kicsit letisztultabb, modernebb lett. A bal oldali oldalsávban továbbra is kényelmesen kiválaszthatjuk a levelezőrendszer mappáit (Beéérkező levelek, Fontos, Elküldött stb.), fölötte méretesebb lett a Levélírás gomb. Eltűnt viszont onnan a címtár, amely szerencsére nem veszett a semmibe, csak átköltözött a jobb felső sarokban látható Google alkalmazások menüpontba. Ha elsőre ott sem látjuk, kattintsunk a panel alján az Egyebek lehetőségre, ekkor már előtűnik az ikonja és a fogd és dobd módszerrel átrakhatjuk a kiemelt alkalmazások közé, hogy rögtön kéznél legyen.

A levelezési listában fontos újítás, hogy egy-egy levél fölé húzva az egérkurzort, a jobb szélen rögön előtűnnek a választható műveletek ikonjai: Archiválás, Törlés, Megjelölés olvasottként, Halasztás. E funkciók közül a Halasztás teljesen új a Gmail felületén belül, bár maga a funkció az Inboxban már megtalálható volt, és számos levelezőkliensben (Spark, Astro stb.) régóta ott van. Ennek segítségével a kérdéses levél olvasását elodázhatjuk, ha épp nincs időnk foglalkozni vele. Az elodázott levelet a Gmail a kívánt időpontban újra feldobja nekünk, így biztosan nem feledkezünk el róla.

További újdonság, hogy a rendszer immár kiemeli a listában a csatolmányokat, így akár a levél megnyitása nélkül, rögtön megnyithatunk egy csatolt képet, dokumentumot. Alapból ugyan nincs előnézet, mint az Inboxnál, de így is nagyon kényelmes megoldás.

A jobb oldali oldalsáv is tartogat újdonságokat. A megszokott – és közvetlenül innen is használható – Naptár és a jegyzetelésre alkalmas Keep ikonja mellett immár a Google teljesen megújult Tasks appja is elérhető. Ez egy viszonylag – legalábbis a Wunderlisthez, Microsoft To-do-hoz, Things-hez mérten – egyszerű tennivaló kezelő, amely azonban szépen hozza az alap funkciókat, ráadásul a Google rögtön kiadott belőle önálló okoselefonos appot is, Androidra és iOS-re egyaránt. Érdekesség, hogy akár a leveleinkből is képes tennivalót faragni, egyetlen fogd és dob mozdulattal. Ugyanez egyébként a Keep-re is igaz, ha szükséges, bármelyik levélhez beszúrhatunk egy jegyzetbe közvetlen linket.

 

Ez még nem minden

Ezek talán a legfontosabb újítások a frissen debütáló Gmail felületen, de ez még korántsem a vége. A Google ugyanis tervezi, hogy különféle adatbiztonsági extrákkal is felvértezi majd levelezőrendszerét, így hamarosan lehetőségünk lesz beállítani, hogy egy adott levél hány napig maradjon elolvasható, vagy hogy csak jelkód ellenében lehessen megnyitni. Ezekre most még néhány hetet várni kell, de addig nyugodtan lehet ismerkedni a megújult felülettel, amely szerintünk sokkal barátságosabb és kezesebb lett, mint a korábbi volt.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató