Wunderlist: a legjobb ingyenes GTD alkalmazás

Nem is olyan régen vettük górcső alá, hogy a jegyzet alkalmazások régi nagy öregje, az Evernote, mire képes most, 2017-ben. Erről aztán eszünkbe is jutott egy másik nagynevű alkalmazás: a Wunderlist. Milyen lehetőségeket ad nekünk az egyik legjobb ingyenes GTD alkalmazás? Tartja magát az időközben megszaporodó konkurensekkel szemben? Íme a válasz!

 

Még mindig a legjobb ingyenes GTD alkalmazás

Már elöljáróban ki merjük jelenteni, hogy e cikk készültekor a bemutatásra kerülő Wunderlist még mindig a legjobb, legalábbis az ingyenes felhozatalból mindenképpen. Azt is megindokoljuk, miért jutottunk erre a megállapításra:

  • letisztult, átlátható, ráadásul testreszabható felülete van
  • szinte minden platformon támogatott (Windows, macOS, iOS, Android, Windows Phone, web)
  • az ingyenes funkciók bőségesen lefedik egy átlagfelhasználó elvárásait (üzleti használatra is, bőkezűen bántak az ingyenes opciókkal)
  • használható GTD alkalmazásként is, produktivitásunk növelése érdekében
  • könnyen rendezhetők a bejegyzések: mappák, tagek, alpontok
  • jegyzeteket és fájlokat fűzhetünk minden tennivalóhoz
  • kérhetünk emlékeztetőket
  • megoszthatunk listákat más Wunderlist felhasználókkal
  • elintézendő leveleinket is menedzselhetjük vele: ha bekapcsoljuk ezt a funkciót, akkor leveleinket egyszerűen továbbíthatjuk a Wunderlistbe, ahol a tárgysorból új tennivaló lesz, amelynek jegyzet részében megtaláljuk a levél teljes szövegét
  • listáinkat – vagy a kiválasztott feladatot – áttekinthető formában elküldhetjük e-mailben vagy kinyomtathatjuk (így adott esetben PDF-be is menthetjük)

Ráadásul a fentiek miatt nem is feltétlenül kell előfizetnünk a Wunderlist Pro vagy Business szolgáltatására. De haladjunk sorban. Kezdjük ott, hogy a program felülete teljesen letisztult, átlátható, könnyen használható. Igyekeznek kihasználni az adott platformok sajátos funkciót is, így például iOS alatt a 3D touch megoldással is menedzselhetünk egy adott tennivalót (például eltolhatjuk néhány nappal a határidőt stb.). Emellett a hátterek cseréjével – ami egyben a színvilág cseréjét is jelenti – szépen az ízlésünknek leginkább megfelelőre alakíthatjuk a Wunderlist megjelenését. Magyar menüvel is használható.

Bár a program alapvetően egy tennivalólista, de a mappák, címkék segítségével akár projektek szervezésére sem utolsó eszköz. A tennivalókon belül létrehozhatunk részfeladatokat is, minden tennivalóhoz rendelhetünk jegyzeteket, fájlokat, határidőt, emlékeztetőt, ismétlődést. Emellett a fontosabbakat kiemelhetjük Kedvencként is. Van Beérkezők (Inbox) és Ma (Today) kategória is. A fentieknek köszönhetően a Wunderlist remekül alkalmazható GTD feladatkezelőként is, hogy megkönnyítse időbeosztásunkat és növelje a produktivitást.

Részben csoportmunkára is alkalmas, listáinkat megoszthatjuk egy-egy kollégával, baráttal, így közösen is lehet figyelni a teendőket (illetve kioszthatunk ennek segítségével feladatokat).

Az ingyenes változatban persze akadnak korlátozások, ám ezek szerintünk egy átlagos felhasználó számára kellemesen nagy mozgásteret biztosítanak (pláne összehasonlítva a konkurens alkalmazásokkal): a csatolható fájlok maximális mérete 5 MB lehet állományonként, legfeljebb 25 megosztásra van lehetőségünk listánkként, maximum 25 részfeladatot rendelhetünk egy-egy tennivalóhoz, s a Pro változat 30 háttérképe helyett csak 20 közül választhatunk. Lássuk be, túlélhető. A Pro változat amúgy 5 dollár havonta, ami nem olcsó, de ha tényleg szükségünk van a plusz opciókra, akkor megérheti.

Mindent egybevetve továbbra is ez a legsokoldalúbb ingyenes GTD alkalmazás és feladatkezelő program. Ha nem akarunk elfeledkezni tennivalóinkról és szeretnénk átlátni egy projekt minden egyes lépését, érdemes legalább az ingyenes verziót használatba venni. Ha pedig többre lenne szükségünk, pillanatok alatt előfizethetünk a Pro változatra.

Ha valaki ennél összetettebb GTD alkalmazást keres, annak tudjuk még ajánlani a szintén több rendszerre elérhető OmniFocus-t, vagy éppen a Macen használható The Hit List nevű alkalmazást. Bár ezek egyike sem használható ingyen, de kétség kívül igen sokoldalú mindkettő. Egyébként a Wunderlist hivatalos utódja is úton van már. Miután a Microsoft pár éve felvásárolta a céget, gőzerővel kezdtek dolgozni a saját tennivaló-alkalmazásukon. A Microsoft To-do immár szabadon kipróbálható, s bár még vannak hiányosságai, ha azokat pótolják, kellemes jövő elé nézhet a Wunderlist, legfeljebb más néven.

Ne maradjon le erről sem!