Menedzseljük ötleteinket a megvalósulásig, egyetlen programban

Lehetünk alkalmazottak, vállalkozók vagy akár diákok, az ötleteink, feladataink olykor igencsak képesek összekuszálódni a fejünkben. Így aztán egy részüket elfelejtjük, egy részüket állandóan csak tologatjuk, a maradék meg “pont kellett a fenének”. Egy hagyományos to-do alkalmazással, amilyen például a macOS vagy iOS Reminders appja, már jobban állunk, mert legalább egy helyen tudhatjuk a tennivalóinkat, esetleg kategorizálva és adott helyen vagy időben figyelmeztetéssel ellátva. Ám ezzel legfeljebb a feledékenységünket küszöbölhetjük ki, hatékonyabbak nem leszünk.

Ha valaki hallott már a GTD-módszerről, nem éri váratlanul, ha azt mondjuk: átmenetileg merjünk elfelejtkezni minden másról és foglalkozzunk mindig az adott tennivalókkal. Nem kell fejben tartani mindent, csak jól kell megválasztani az eszközt, amelyre rábízzuk ötleteink és feladataink menedzselését, hogy általa mindig pontosan tudhassuk, mivel kell éppen foglalkoznunk és mennyi időt szentelhetünk a dologra.

The Hit List: több, mint tennivaló lista

Tökéletesen mindegy, hogy házimunkáról, munkahelyi vagy iskolai feladatról, esetleg komplikált projektekről van szó, a The Hit List nevű alkalmazásra bátran rábízhatjuk az összeset. Sőt, az a lényege, hogy egyetlen felületen tároljon mindent és így átláthatóvá tegye tennivalóinkat.

Ebben a szoftverben mappákba és azokon belül akár almappákba rendezve is gyűjthetjük listáinkat, így nagyon pontosan felépíthetünk egy vázat az életünkhöz. A mappákba aztán tetszőleges mennyiségű feladatlista zsúfolható, amelyen belül minden egyes feladathoz rendelhetünk alfeladatokat, jegyzeteket, prioritást (színkódok), kezdő- és befejező dátumot, illetve meghatározhatjuk az elvégzésére szánt időt is. A listákat a fenti jellemzők bármelyike alapján szortírozhatjuk, illetve a Today és Upcoming részben összesítve láthatjuk minden (mappából) projektből az éppen aktuális tennivalókat.

Felvehetünk ismétlődő listákat is, mint például a számla befizetések, ismétlődő megbeszélések stb.

Emellett van SmartFolder funkció is, így olyan mappákat is létrehozhatunk, amelyek tartalma akár több megadott feltételnek megfelelően, automatikusan változik. Ha pedig ez sem lenne elég, címkékkel és függőségekkel is elláthatunk minden egyes bejegyzést, hogy aztán az összetartozókat egy kattintással előszedhessük, bármilyen mappába is kerültek.

A listanézet érdekessége, hogy a viszonylag hagyományosnak tekinthető nézet mellett akár kártyás megjelenítést is kérhetünk, ami segíthet az adott feladatokra koncentrálni, illetve ilyenkor jobban átláthatók a feladathoz fűzött megjegyzések, az esetleges csatolmányok (merthogy fájlokat is csatolhatunk minden feladathoz, ha szükségét érezzük).

Extrák

Bár a The Hit List nem egy pomodoro alkalmazás, mégis nyújt némi segítséget a feladatok elvégzésére szánt idő mérésére is. Ha megadtuk a tennivalóra szánt időt, akkor itt lehet visszaszámlálást is látni, ha nem, akkor egyszerű időmérőként működik a dolog: folyamatosan láthatjuk, mennyi időt vitt el a feladatra.

Emellett gyorsíthatjuk a feladatok felvételének folyamatát azzal, ha billentyűkombinációt rendelünk a beállításokban a Quick Entry funkcióhoz. Így nem kell az egész programot elővadászni, hanem egy viszonylag kis ablakban vehetjük fel az új listaelemeket.

A fejlesztők amúgy nagyon adtak arra, hogy a végletekig kényelmes legyen a program használata: gyakorlatilag minden funkció elérhető benne billentyűzettel és kombinációkkal. Ha nem akarunk, szinte nem is kell az egérhez nyúlnunk.

További kényelmi opció, hogy a szoftver összedolgozhat a macOS / iOS saját Reminders alkalmazásával. A szinkronizálás beállításakor megadhatjuk, hogy a Reminders kategóriái melyik The Hit List mappának felelnek meg.

Macen, iPaden, iPhone-on, Apple Watch-on

Ha már szóba került a szinkronizálás: a The Hit List macOS és iOS alatti változatban egyaránt megvásárolható és a két platform között automatikusan szinkronizálhatjuk listáinkat. Mindössze két hiányosságot véltünk felfedezni: az egyik, hogy bár az iOS verzió is lekezeli a Macen létrehozott SmartFoldereket, újakat viszont nem kreálhatunk benne. A másik, hogy a tennivalók jegyzeteihez linkelt fájlokat sajnos valójában nem olvasztja magába a program, így ha mondjuk egy Word dokumentumot hozzáadunk egy feljegyzéshez a gépen, a telefonon vagy tableten nem lesz ott, csak a gépen érvényes útvonal linkje. Ebből következően ne töröljünk semmit, amit jegyzethez adunk, mert a The Hit List nem importálja ténylegesen a fájlokat. Ennek előnye és hátránya is van. Helytakarékos megoldás, viszont cross-platform szempontból azért pech, ha nem mindenhol jutunk hozzá hiánytalanul minden adatunkhoz.

Mi amúgy mindkét verziót használjuk és azt kell mondjuk, a kettő együtt igazán hatékony alapot ad ahhoz, hogy átlássuk a futó és leendő projekteket. Óriási segítséget jelentenek minden nap.

Persze nincs két egyforma ember, így az, hogy nálunk bevált a The Hit List, még nem bizonyíték semmire. Szerencsére van a programból próbaverzió is, amelyet a készítők oldaláról lehet letölteni. Így mielőtt valaki megvásárolná, tesztelheti is, igaz, csak macOS alatt, mert az iOS verzióból nincs demó.

Olcsónak amúgy nem neveznénk a szoftvert: a macOS változat 50 euró, az iOS verzió pedig 20 euró jelenleg.

Mindenesetre az biztos, hogy ha egyetlen felületen szeretnénk kezelni az összes projektet, feladatot, otthoni tennivalót, erre a programra nyugodtan rábízhatjuk magunkat.

A teszthez használt iPadet az iCentre.hu bocsátotta rendelkezésünkre.

Ne maradjon le erről sem!