Ingyenes e-mail alkalmazás rengeteg extrával, több rendszerre

Néhány nappal ezelőtt mutattunk olyan trükköket, amelyekkel a végtelenségig kihasználhatjuk a Gmail webes felületében rejlő potenciált. Ma viszont épp azoknak szeretnénk egy jó megoldással szolgálni, akik ódzkodnak a webes felületektől és inkább egy dedikált e-mail klienst használnának szívesen, azt viszont a lehető legtöbb extra funkcióval. Nos, mai választottunk igencsak sokoldalú, ráadásul ingyenes e-mail alkalmazás. Érdemes megismerkedni vele.

Frissítés 2019.04.08.: Bár az Astro az eredeti cikk készülte óta megszűnt, nemrég megjelent androidra is az ingyenes Spark levelezőprogram. Jelenleg – szerintünk – ez a legjobb levelező kliens iOS-re, Androidra és macOS-re egyaránt. Érdemes kipróbálni!
Frissítés 2019.02.05.: Sajnos az Astro időközben megszűnt, pedig nagyon kedveltük ezt a levelezőprogramot. Macre és iOS-re javasoljuk jelenlegi kedvencünket, a Sparkot, míg ha valaki Windowst és androidos okostelefont használ, annak a telefonra érdemes telepítenie az Outlookot (ingyenes), s ha van Office 365 előfizetése, akkor a számítógépen is igénybe venni a Microsoft levelezőkliensét. Ha nem akar fizetni egy kliens alkalmazásért, akkor pedig ott az ingyenes Thunderbird Windowsra.

Astro: sokoldalú ingyenes e-mail alkalmazás

Az Astro nem tartozik azok közé az e-mail kliensek közé, amelyek szinte minden levelezőrendszert gond nélkül képesek kezelni. Itt – jelenleg – csak Gmail és Office 365 fiókokhoz férhetünk hozzá, azonban ezeket ügyesen integrálja magába a program, hogy leveleinket egy átlátható és gyors felületen menedzselhessük. Mondhatni cross-platform, bár jelenleg sajnos windowsos változat nem létezik belőle, így kénytelenek vagyunk beérni az iPhone-ra, Androidra és macOS-re készült verziókkal. Ezek viszont problémamentesen üzemelnek.

Az Astro a mesterséges intelligenciára alapoz, bár a helyzet az, hogy az AI-ra alapuló asszisztenst (Astrobot) inkább csak angol nyelven lehet kihasználni (adott esetben akár szóban is utasíthatjuk). Ennek ellenére a programnak még bőven maradnak vonzó funkciói, amelyeket viszont nyelvtől függetlenül tudunk használni. Ilyen például, hogy a bejövő leveleket automatikusan (és nagyon ügyesen) egy elsődleges és egy másodlagos listába sorolja. A Priority csoportba a valóban fontosnak tűnő levelek kerülnek, az Other-be pedig minden más, beleértve a hírleveleket, reklámleveleket, kevésbé preferált feladókat. A program automatikusan is ügyesen válogat, de ha téved, felvilágosíthatjuk róla, hogy mi a véleményünk az adott levélről, s ezt az okítást később hasznosítja is. Ha azt tapasztalja, hogy valakivel folyamatosan tartjuk a kapcsolatot, pár levélváltást követően felajánlja, hogy VIP listára vegyük az illetőt. Ennek előnyét akkor látjuk, ha az értesítéseket finomhangolnánk, hiszen van lehetőség arra is, hogy csak a Priority vagy akár csak a VIP besorolású levelekről kapjunk hangos figyelmeztetést. A többi levelet csak akkor jelzi, ha épp átnézzük a beérkezőket.

A programba egy elég jól használható naptárat is integráltak (lista, napi és három napi nézetekkel ellátva), amely átveszi a naptárbejegyzéseket a Google vagy Office 365 naptártól. Létre is hozhatunk benne új bejegyzést, illetve szintén megjeleníti bejegyzésként az elodázott leveleket is a megadott napra beírva. Mert hát az Astro természetesen rendelkezik Snooze funkcióval, így ha egy levéllel csak később akarunk foglalkozni, megkérhetjük, hogy átmenetileg takarítsa el az Inboxból és majd az adott pillanatban dobja csak oda vissza. Emellett természetesen archiválhatunk, törölhetünk is, vagyis több módszerrel tarthatjuk tisztán az Inboxot, hogy ott mindig csak az aktuális levelek legyenek kéznél.

Természetesen a keresés is nagyon kényelmes, egy mozdulattal szűrhetünk az olvasatlan, csillagozott, VIP, csatolmányt tartalmazó levelekre, illetve a keresendő kifejezések beírásával is villámgyorsan előkereshetünk egy-egy levelet. Használhatunk a keresésnél szűrőket is, pédául a Before:2017 segítségével a keresést a 2017 előtti levelekre korlátozhatjuk (hasonlóan, mint a Gmail webes felülete esetében).

Emellett az Astro képes időzített levelek küldésére is, vagyis ha épp van időnk megírni néhány mailt, de nem mindegyik szeretnénk azonnal útjára bocsátani, akkor megadhatjuk a programnak, hogy mikor indítsa útnak a kérdéses leveleket.

Ha valakit ez még nem győzött meg (végülis hasonló tudással rendelkezik például a szintén ingyenes Spark is), annak megadjuk a kegyelemdöfést: az Astro teljesen ingyen hajlandó a levelek sorsának követésére, vagyis kérhetünk visszaigazolást arról, hogy a címzett megnyitotta-e a küldeményt. Ezt a legtöbb alternatív levelező kliensből kispórolják, vagy csak pénzért cserébe vehetünk igénybe ilyen szolgáltatást, miközben viszonylag sok felhasználó szereti bekapcsolni ezt a funkciót. Az Astro esetében állandósíthatjuk is, de használhatjuk úgy is, hogy csak bizonyos leveleknél kapcsoljuk be. Az olvasás tényéről értesít is minket a program, de az Insight részben bármikor visszakövethetjük ezt is, a többi fontos eseménnyel együtt. Bónuszként akár egy levélsorozat válaszaihoz is kérhetünk követést és figyelmeztetést.

Az okostelefonos változatnál pozitívum, hogy a listáknál négy lehetőséget is hozzárendelhetünk ujjmozdulatokhoz, így például ha röviden húzzuk el az ujjunkat jobbra egy levélen, akkor azt archiválja, míg ha hosszan, akkor törli. Ugyanehhez a mozdulathoz a másik irányban hozzárendelhetjük mondjuk a Snooze fukciót, vagy olvasottá tehetjük a levelet annak megnyitása nélkül. Variálhatunk kedvünkre.

A macOS változatban nagyon fogjuk értékelni, hogy az Apple Maillel ellentétben itt a képeket nem csak beszúrhatjuk a szövegbe, hanem csatolmányként is küldhetők. De amúgy az Astro nagyon szépen feldolgozza a beillesztett URL-eket is (nézőképpel, szöveges kivonattal egészíti ki azokat), kezeli a forráskódokat (így azok megfelelően formázva kerülhetnek be a levél szövegébe), és az emoji jelek beszúrását is egyszerűsíti új levél vagy válasz írásakor.

Extra funkciók = extra szerver

Hasonlóan a már emlegetett Sparkhoz, ennél a levelezőnél is meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy leveleink nem csak a Google szerverén tárolódnak, hanem részben – természetesen titkosítással – a fejlesztők által üzemeltetett biztonságos szervereken is. Erre épp az extra funkciók miatt van szükség, hiszen az időzített levelek kiküldése, a Snooze funkció, és az olvasási visszaigazolás egyaránt állandó kapcsolatot kíván, amit az eredeti szerver ez esetben nem tud biztosítani a programnak, offline pedig nem megoldható. Azt Astro használata tehát meglehetősen bizalmi kérdés, de akit részletesen is érdekel, milyen adatokat, hogyan használnak fel vagy titkosítanak, annak érdemes a használatbavétel előtt elmerülnie ebben a bejegyzésben. Cserébe a bizalomért kapjuk a fenti szolgáltatásokat, illetve olyan extrákat is, mint a napi vagy heti összesítő levél a naptárbejegyzéseinkről (már ha bekapcsoljuk ezt a funkciót a programban).

Mindent egybevetve az Astro egy kifejezetten jól sikerült e-mail kliens, amelyben nem nagyon lehet csalódni egyik támogatott rendszeren sem. Szerintünk egyike a legjobb választásoknak, ha valaki alternatív levelezőt keres, minél több hasznos funkcióval megspékelve.

Ne maradjon le erről sem!