Spark 2.0: az otthoni és céges levelezés új lépcsőfoka

Egyik kedvenc levelezőprogramunk a Spark, legalábbis ha olyan kliensre van szükség, amelyik macOS és iOS alatt használható. A Spark ugyanis jelenleg csak e két platformra érhető el, bár a madarak azt csiripelik, lesz belőle androidos változat is majd. Mindenesetre néhány nappal ezelőtt megjelent a legújabb változat, amely kifejezetten jó választás lehet a Macet és iPhone-t használó otthoni felhasználóknak, de a céges levelezés szempontjából is hozott pár trükkös újítást.

Otthoni és céges levelezés új megközelítésben

A Spark már eddig is új megközelítést alkalmazott a levelezés terén, hiszen a Smart Inbox bevezetésével megpróbált segíteni azoknak, akik képtelenek megfelelő tempóban archiválni a már feldolgozott leveleket, hogy az Inboxban mindig csak az aktuális üzenetek jelenhessenek meg. A Smart Inbox funkció kategóriák szerint szétválogatja a bejövő leveleket, így könnyebben átláthatók. A fontosakat aztán rögzíthetjük a lista tetején, elodázhatjuk az olvasásukat egy későbbi időpontra (ilyenkor újra “beérkeznek” a megadott időpontban), a többit pedig simán archiválhatjuk, esetleg törölhetjük. Ezek persze eddig is megvoltak a programban, szóval nem jelentenek újdonságot. Van viszont egy nagyon praktikus újítás: a levelekhez mostantól publikus linket is rendelhetünk. Ezzel a linkkel pedig bárki elolvashatja az adott levelet, ami igencsak leegyszerűsíti a megosztást. Emellett pedig könnyen eltárolhatjuk a közvetlen linket más programokban, azonnali elérést biztosítva annak tartalmához egyszerűen a böngészőben. Természetesen lehetőségünk van hozzáférési jogok kiosztására is, így ha kell, korlátozhatjuk a hozzáférést a megosztott tartalomhoz, elkerülve ezzel, hogy illetéktelenek is rápillanthassanak a levél tartalmára.

S ezzel az opcióval már el is érkeztünk a Spark 2.0 legnagyobb újításához: a csoportmunka lehetőséghez. Mostantól ugyanis létrehozhatunk csoportokat is a programban, amelyek tagjai könnyedén kommentelhetnek bármilyen, a csoporton belül megosztott e-mailt.

Gyakorlatilag egy integrált chat felületen cseveghetik meg, kinek, mi a véleménye az adott levéllel kapcsolatban. Sőt, ennél tovább is mehetünk: lehetőség van közös e-mail írásra is. Egyszerre dolgozhatnak többen a levél tartalmán (nem csak a szövegek írásán, de képek, csatolmányok hozzáadásán is), s közben természetesen az integrált chat felületen keresztül is folyhat az egyeztetés.

Így egészen biztosan olyan levél születik, amelyik mondjuk a cég minden részlegének megfelel, s ehhez nem kell ide-oda küldözgetni különféle változatokat, hogy a végére mindenki belezavarodjon.

Szintén újdonság, hogy a maces változatban egy sokkal komolyabb, sokoldalúbb naptár felületet találunk, mint ami eddig volt. Az iOS verzióban ez nem nagyon változott, Macen viszont most már van havi, heti és napi nézetes naptárunk, amely természetesen gond nélkül szinkronizálható is a különféle naptár szolgáltatásokkal (iCloud, Google stb.).

Az iOS változatban kicsit letisztultabb lett a megosztás menü, plusz oda is bekerült a link-megosztás funkció. De van például lehetőségünk arra is, hogy a levélben érkező linkeket egy mozdulattal eltároljuk valamelyik “olvasd el később” alkalmazásban (az Instapaperben mondjuk jelenleg ez macerás Európából, de később ez változhat, addig pedig ott a Pocket).

Ingyenes és prémium funkciók

A Spark, ahogy eddig, most is ingyenes frissítésként érkezik, így Macen, iPhone-on és iPaden egyaránt díjmentesen használható. Még a csoportos funkciók egy része is rendelkezésünkre áll az ingyenes verzióban: kapunk 5 GB tárhelyet a csevegések csatolmányainak eltárolásához, megoszthatunk linkeket és létrehozhatunk csoportokat. Utóbbiaknál sajnos egyszerre csak ketten dolgozhatnak közösen és a linkek megosztásánál is csak az alap funkció adott, vagyis nem köthetjük jogosultsághoz a megtekintést. Ha egy levelet megosztunk, akkor azt vagy bárki láthatja a link birtokában, vagy csak és kizárólag mi. Ha viszont előfizetünk a prémium szolgáltatásokra, akkor kinyílik a világ, hiszen onnantól kezdve a megosztott linkek hozzáférését korlátozhatjuk például csoport tagokra, s egyszerre többen is dolgozhatnak a csapatból a leveleken. Emellett az 5 GB, egész csoportra vonatkozó tárhely helyett rögtön 10 GB felhő tárhely áll rendelkezésre felhasználónként, hogy a csevegésekhez csatolt állományok eltárolódhassanak valahol. Végül további extra, hogy a csoporton belüli megosztásoknál is lesz lehetőségünk jogosultságok kiosztására a fizetős csomag részeként. Mindezért felhasználónként 7.99 USD-t kell fizetnünk havonta (vagy ha bevállaljuk egy évre a szerződést, akkor csak 6.39 USD felhasználónként havonta az előfizetési díj).

Összegzésül

Mindent egybevetve a Spark 2.0 elsősorban azoknak hozott újdonságokat, akiknek fontos, hogy egy-egy levelet kényelmesen megoszthassanak másokkal, például véleményezésre. Cégek esetében kifejezetten hasznos a csoportmunka lehetőség, otthoni felhasználóknak pedig jól jöhet a privát linkes megosztás, hiszen így egyszerűbb belinkelni egy fontos levelet mondjuk a jegyzeteinkbe. Arra azért érdemes vigyázni, hogy ha végleg törlünk egy levelet, akkor a megosztás is megszűnik, szóval ha valami fontos és linket generáltattunk hozzá, akkor azt csak archiváljuk inkább. Szóval kisebb cégek esetében a Spark abszolút főnyeremény lehet, ha ki tudják gazdálkodni a havidíjat. Az otthoni felhasználók pedig kaptak egy remek, javított és gyorsított Sparkot, bővített naptár funkciókkal és pár praktikus megosztási extrával.

Ne maradjon le erről sem!