Olvassunk érdekes online cikkeket később, offline

Bizonyára mással is előfordult már, hogy reggel az utolsó pillanatban lelet rá a weben egy remek kis cikkre, amit már nem volt idő elolvasni. Utána aztán üldögél az ember a buszon vagy villamoson, s bár lenne ideje olvasni, de takarékoskodván a mobil nettel, nem akarja megnyitni a mobilon az oldalt. Amúgy is – érthetetlen módon – akad még most is olyan weblap, amit nem optimalizálnak mobilra. Márpedig a fene sem akar nagyítani és jobbra-balra görgetni miközben olvas.

A holt idő kihasználásának és nem mellékesen az érdekesnek ítélt cikkek tárolásának egyik legjobb módja, ha a fellelt anyagokat nem egyszerűen könyvjelzőzzük, hanem eltesszük azokat egy offline olvasóba. Erre mutatunk most rögtön két példát.

Instapaper és Pocket

A két szolgáltatás szinte megszólalásig ugyanazt kínálja, így nem daraboljuk őket, hanem egyszerre vesszük górcső alá mindkettőt.

Lényegük, hogy a böngészőből vagy például mobil RSS olvasóból átküldött cikkeket átmentik a saját szerverükre, kicsit alakítanak rajtuk (kiszórják a felesleges sallangot, például hirdetések, menüpontok stb.), átdolgozzák őket mobilon is kényelmesen olvashatóra, majd lehetővé teszik, hogy az így elmentett anyagokat letöltsük a mobilunkra és később bármikor, immár akár internet kapcsolat nélkül elolvashassuk. Ehhez nem kell mást tennünk, csak letölteni az Instapaper (iOS, Android) vagy a Pocket (iOS, Android) appot és belépni Instapaper vagy Pocket fiókunk adataival. Ha ilyenünk még nincs, ingyen létrehozhatjuk. Az Instapaper egyébként nemrég lett csak ingyenes, de mostantól már bátran lehet regisztrálni, mert díjmentesen elérhetővé tették az összes olyan funkcióját is, amelyekért eddig fizetni kellett.

A Pocket szinte teljesen korlátlanul használható eleve, csak néhány hanyagolható extráért kellene fizetni, de azok nélkül is remekül elvan az ember.

Ha mobilunkon és tabletünkön már ott virít a két app valamelyike, akkor csak azt kell elintéznünk, hogy kényelmesen menthessük böngészőben megnyitott cikkeket offline felhasználásra. Mobilon és tableten ezzel nem lesz gond, ha ugyanis telepítettük az appokat, a mobil rendszerek (iOS és Android) saját megosztás menüjébe is beépülnek, így például iPhone-on a mobil Safariból nagyjából két mozdulat menteni egy cikket a Megosztás gombot, majd a Pocket vagy Instapaper ikont megérintve.

Asztali böngészőkben is nagyjából ennyi a dolgunk, de előbb telepítenünk kell a megfelelő plug-int: Pockethez innen, Instapaperhez innen. Ettől kezdve egy kattintás és a kérdéses online cikk már át is került a tárolónkba. Amikor éppen online vagyunk a mobilla, frissítsük a listát és onnantól már offline, mobilra optimalizált változatban olvashatjuk el az anyagokat.

Szükség esetén egyébként mind a Pocket, mind az Instapaper gyűjtemény elérhető tetszőleges böngészőből is, csak lépjünk be az adott oldalon a fiókunk adataival. Ilyenkor persze online kapcsolat szükséges az olvasáshoz. A Pocket esetében Macre van kliens alkalmazás, amely megoldja az offline olvasást is.

Ennyivel talán előnyben van a konkurenssel szemben.

Mindkét szolgáltatásnál van lehetőségünk a mentett anyagok csoportosítására: a Pocketnél címkékkel, az Instapapernél pedig akár mappákba rendezéssel is. Kiemelhetünk kedvenceket, megoszthatunk egy anyagot másokkal, s természetesen elugorhatunk az eredeti online cikkre is, ha szükséges.

A cikkek átalakításával egyébként általában jól boldogul minkét megoldás, de azért előfordul, hogy egy-egy cikkek nem tudnak átszabni. Ilyenkor az eredeti online verzió áll csak rendelkezésre, amire érdemes odafigyelni, ha épp a mobilnettel akarunk spórolni (értelemszerűen a gyűjtemény frissítését is érdemes wifi kapcsolat mellett elvégezni, hiszen ilyenkor azért van adatforgalom a tartalmi elemek letöltése miatt).

Mindent egybevetve teljesen szubjektív, hogy ki melyik szolgáltatásra szavaz. Aligha csalódunk bármelyikben, de érdemes mindkettőt próbára tenni és aztán leragadni annál, amelyik jobban bevált napi használatra.

Ne maradjon le erről sem!