A legjobb hírolvasó program iPhone-ra, iPadre, Macre

Hihetetlen mennyiségű híroldal van az interneten, nem is kell nemzetközi méretekben gondolkodni, elég csak a magyar nyelvű hazai szájtokra gondolni. Ha az ember ezek mellett még a külföldi blogokat, oldalakat is olvasgatja, azzal igen szépen el megy az idő. Van azonban egy nagyon kényelmes megoldás: bevetünk egy hírolvasót appot, amely egyetlen felületen, ráadásul szépen, olvashatóan áttördelve mutatja nekünk a legfrissebb híreket, blogbejegyzéseket. Mi ma megmutatjuk, melyik – szerintünk – a legjobb hírolvasó program iPhone-ra, iPadre és macOS-re.

Reeder: A legjobb hírolvasó program iPhone-ra, iPadre, macOS-re

A Reeder – amely iOS-re innen, macOS-re innen szerezhető be – nem ma kezdte pályafutását. Hosszú évek óta tartozik az élvonalba, ha hírolvasó alkalmazásokról van szó. Néhány napja megjelent belőle a legújabb, 4-es verzió, amely teljesen új alkalmazásként vásárolható meg iOS-re és Macre egyaránt (nincs upgrade lehetőség a korábbi változatokról).

Bár már eddig is kellően letisztult és átlátható volt a program felülete, az új változatot tényleg addig csiszolták, míg nem csak a látvány lett tökéletes, hanem a funkciók elérése és a cikkek tördelése is. Ráadásul minden jellemző testreszabható, így természetesen változtathatjuk az olvasófelület megjelenését, a felület színvilágát (van sötét, éjszakai olvasgatáshoz ideális sötétszürke, sőt, az OLED kijelzőkön igazán dögösen festő fekete téma is), az ujjgesztusokkal aktiválható funkciókat stb.

Az új változatban a hírek listanézete is kicsit modernizálódott, így már nem csak a hírt tartalmazó oldal faviconját látjuk, hanem betekintő képet is kapunk a cikkhez. Utóbbi mérete igény szerint változtatható, előbbieknél pedig kérhetjük, hogy a faviconokat szürke ikonként jelenítse meg a program, ha esetleg túl csiricsáré lenne a sok különféle logó.

Ennél fontosabb lehet az Bionic Reading üzemmód. A Reeder egyik nagy előnye, hogy eleve sallangoktól mentesen, letisztítva tárja elénk az RSS feedekből érkező cikkeket. Vagyis nem kell átverekedni magunkat a menükön, rovatokon, reklámokon stb. Emellett a megjelenés még testreszabható is (betűméret, betűtípus, színek stb.). Mindezek mellé most itt a Bionic Reading üzemmód, amely egy mozdulattal ki- vagy bekapcsolható az éppen olvasott cikkeknél. A lényege, hogy kiemeli a szavak meghatározott részét, így könnyítve meg az szöveg gyors olvasását, értelmezését, kvázi a szemünk “vezetésével”. Mennyire hatékony? Azt döntse el mindenki magának. A módszerről minden megtalálható ezen az oldalon és ki is lehet próbálni. A Reederben természetesen működik bármilyen szöveggel, így a magyar nyelvű cikkekkel is. Ha valakinek nem jön be, akár az eszköztárról is eltávolítható az ikonja, hogy ne zavarjon.

A Reeder 4-ben kényelmesebb lett a képek kezelése is, így a cikkben duplán megérintve egy illusztrációt, végre azonnal láthatjuk azt felnagyítva. Ezen felül is több praktikus újításon esett át a programon belüli böngésző. Sokkal letisztultabb, használhatóbb lett. Ráadásul immár a WKWebview motorra épül. Ettől függetlenül arra is van lehetőség, hogy a teljes cikkek megnyitáskor, vagy a bennük megjelenő képek nagyításakor ne az integrált böngészőt, hanem az iOS alapértelmezett böngészőjét használjuk.

RSS feedek és hírgyűjtő szolgáltatások

Mint korábban, úgy most is támogatottak a különféle RSS gyűjtő szolgáltatások, így például a Feedly, Feedbin, Feed Wrangler, FeedHQ, NewsBlur, The Old Reader, Inoreader, BazQux Reader).

Vagyis ha eleve van egy Feedly gyűjteményünk, azt is beköthetjük a Reederbe. De ha még nem rendelkezünk ilyen híroldal-csokorral, az sem gond: a programba egyenként is felvihetnünk RSS feedeket, így villámgyorsan összeállíthatjuk vadinatúj gyűjteményünket.

Tegyük el későbbre, kényelmesen

A Reeder továbbra is együttműködik az Instapaper szolgáltatással, amelybe elrakhatjuk a cikkeket később, offline olvasásra. Használhatjuk persze a másik népszerű szolgáltatást, a Pocketet is, de azt már a saját megosztási funkciójával tudjuk csak igénybe venni.

Viszont ami nagyon örömteli: immár saját cikkgyűjtővel is rendelkezik. Az új Read Later funkció segítségével az érdekesek talált cikkeket egyetlen mozdulattal eltehetjük későbbi elolvasásra. Ráadásul ez a funkció szinkronizálható az eszközök között az iCloud-on keresztül, így ha valamit mentünk a telefonon, azt kényelmesen elolvashatjuk később a Macen vagy az iPaden is, vagy fordítva.

Így tulajdonképpen már nincs is különösebben szükség a Pocket vagy Instapaper szolgáltatások igénybevételére, bár egyelőre a Reeder saját megoldásában a cikkek azért nem menedzselhetők olyan sokoldalúan (kategorizálva, címkézve stb.), mint e két népszerű “read later” szolgáltatásban.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Reeder továbbra is a kedvenc RSS programunk marad iOS és macOS platformokon. Ha valaki több forrásból szokott híreket, blog-bejegyzéseket, online cikkeket olvasgatni, annak érdemes elgondolkodnia a beszerzésén, hiszen pár ezer forintért cserébe egyetlen, átlátható, kényelmesen használható felületen nézheti át és olvashatja el a legfrissebb anyagokat. Ráadásul most már a programon belül is gyűjtögetheti a számára hosszú távon hasznosnak ítélt, izgalmas cikkeket, amelyeket így később is gyorsan előkaphat.

Ne maradjon le erről sem!