Letisztult, ingyenes hírolvasó program iOS-re és macOS-re

Olyan korban élünk, amikor tengernyi információ forrás áll a rendelkezésünkre, ha híreket akarunk olvasni. Mi most nem fogunk kielemezni híroldalakat, sőt, a téma szempontjából még az sem érdekes, hogy valaki esetleg álhíreket terjesztő oldalakkal hagyja magát megvezetni, vagy ragaszkodik a valós alapokra építő hírszerkesztőkhöz. Ma egyszerűen csak egy eszközt szeretnénk azok kezébe adni, akik naponta több híroldalt, blogot szoktak átnézni. Az ő dolgukat szeretnénk megkönnyíteni, hogy egyetlen felületről érjenek el minden friss bejegyzést ezekről az oldalakról. Ehhez itt egy letisztult, ingyenes hírolvasó program iOS-re és macOS-re egyaránt. Nem ez az első ilyen, amit bemutatunk: kedvencünk például a Reeder, amely szerintünk e kategória legjobbja, igaz, nem is ingyenes. Mégis azt kell mondjuk, ha a Reeder nem létezne, jó eséllyel választanánk az alábbi ingyenes alkalmazást.

NetNewsWire: letisztult, ingyenes hírolvasó program iOS-re és macOS-re

A NetNewsWire egy nyílt forráskódú, letisztult felületű, gyors hírolvasó alkalmazás. Teljesen ingyen vehetjük igénybe akár macOS-en, akár iOS-en. Mindkét rendszeren tökéletesen használható.

Bár az első indításkor kapunk néhány előre rögzített híroldalt, amelyeknek azonnal olvashatjuk friss bejegyzéseit, a NetNewsWire valójában nem előre meghatározott hírforrásokat kínál. Kedvünkre felvehetjük a listánkba bármely RSS-képes híroldalt, blogot, legyen akár külföldi, akár hazai tartalom rajta. A felvett oldalakat mappákba rendezhetjük, így akár kategorizálhatunk is tetszés szerint (például híroldalak, receptes oldalak, blogok stb.). A legtöbb esetben egy RSS feed felvételéhez elegendő megadni a kérdéses weboldal webcímét. Néhány esetben viszont eltérő linken elérhetők a feedek (például oldalnev.hu/rss vagy hasonló formában). Általában az oldalakon fellelhető egy RSS gomb is, abból kiderül, miként kell megadni a feedet ahhoz, hogy rögzíthessük a programban.

Ha már eleve rendelkezünk valamilyen gyűjteménnyel, azt viszonylag könnyen át is emelhetjük a NetNewsWire-ba. Ha Feedly, vagy Feedbin gyűjteményünk van, az iOS app automatikusan is tudja szinkronizálni azt. De ha az eredeti gyűjtemény megvan OPML formátumban, vagy a korábban használt program képes ilyen formátumba exportálni, akkor a NetNewsWire könnyedén tudja azt importálni macOS és iOS alatt egyaránt. Több fiókot is felvehetünk a programba, így eltérő összeállításokat is menedzselhetünk benne.

A NetNewsWire mind iOS, mind macOS alatt alkalmazkodik a rendszer stílusához, ennek megfelelően támogatja a világos/sötét üzemmódot is. Emellett a cikkeket áttördeli olvashatóbb formába, így megszabadulhatunk a sallangoktól. Ha mégis az eredetit szeretnénk látni, vagy megosztanánk az adott online cikket egy ismerőssel, erre is van lehetőség. Egy mozdulat és máris megnyithatjuk az eredeti oldalt a böngészőnkben, vagy másolhatjuk és küldhetjük a cikk linkjét más alkalmazásokba.

Mindent egybevetve a NetNewsWire egy kifejezetten jól sikerült, egyszerűen konfigurálható és használható RSS olvasó program. Ha valaki iOS-t vagy macOS-t használ, és több hírforrásra, blogra is rá van kattanva az interneten, érdemes vele megismerkednie.

Ne maradjon le erről sem!