Végre landolt a Spark levelező macOS-re is!

Ritkán vagyunk rákattanva programokra, aminek valószínűleg az is lehet az oka, hogy rengeteg megy át a kezeink között a tesztek végett. Van azonban egy iPhone-os levelező kliens, amelyet már a megjelenése óta imádunk: ez pedig a Spark.

Meglehetősen régóta vártuk már, hogy révbe érjen a program maces verziója is, mivel akadnak olyan funkciói, amelyeket jó lett volna végre az asztali gépen vagy MacBookon is kihasználni. Aztán ahogy elkezdtük tesztelni a béta változatokat, már éreztük, hogy azt fogjuk kapni, amire vágytunk. Ma pedig megjelent a program végleges, maces verziója, így minderről bárki meggyőződhet a saját szemével is.

 

Gyors, ízléses, ügyes

Annak, hogy a Spark ennyire belopta magát a szívünkbe, két fő oka van: a sebessége és a felépítése. A Spark gyorsan töltődik be, gyorsan kezeli és jeleníti a leveleket. Felépítésének köszönhetően pedig remekül áttekinthető a teljes levelezés.

Kezdjük a Smart Inbox funkcióval, amelynek lényege, hogy a program a lista felső részén tartja a frissen bejövő leveleket, külön szortírozva a hírleveleket, promóciókat stb. Ahogy elolvassuk őket, bekerülhetnek a sima Inbox részbe, a Smart Inbox lista alsó felére. Ennek a listának a tetejére amúgy fixen is kitűzhetünk fontos leveleket, hogy folyamatosan a szemünk előtt legyenek, bármilyen egyéb üzeneteink érkeznek is.

Sőt, van lehetőségünk arra is, hogy elodázzuk egy e-mail olvasását, mégpedig úgy, hogy a program a megadott időpontban újra friss üzenetként tálalja azt számunkra. Így biztosan nem feledkezünk el semmiről, amit nem tudtunk azonnal feldolgozni, de vélhetően fontos lenne számunkra. A Snooze funkció előre definiált időpontjait megváltoztathatjuk, pár órával, vagy pár nappal később is képes minket figyelmeztetni a kiválasztott levelekre.

A levelek megjelenítése villámgyors, ráadásul részben optimalizált is, kicsit áttördel mindent, hogy olvashatóbb, átláthatóbb legyen. A csatolmányok kezelése is sokkal barátságosabb, mint az Apple Mailben (megjelenítés és küldés tekintetében egyaránt). A keresés nagyon kényelmes, testreszabható és gyors.

Érdekesség a gyors válasz (Quick replies) funkció, amelynek köszönhetően még az írást is megúszhatjuk, ha csak lájkolni, jóváhagyni stb. akarunk egy beérkező üzenetet. Az alapértelmezett – és eredetileg pár szavas, angol nyelvű, hangulatjelekkel ellátott – válaszokat tetszés szerint honosíthatjuk és továbbiakat is létrehozhatunk.

A program amúgy tanulékony, például igyekszik automatikusan kiválasztani a leveleinkbe illesztendő (akár HTML formázott) automatikus aláírások közül a megfelelőt (ezt felülbírálhatjuk egyetlen kattintással, ha kell), illetve a figyelmeztetéseknél is igyekszik csak a valóban fontos dolgokkal “zavarni” minket.

Amit kedvelhetünk benne: az ujjgesztusok használata a Maces verzióban is, melyeknek köszönhetően a tapipaddal is villámgyorsan dolgozhatunk benne, illetve akinek esetleg már új MacBook Pro gépe van, annak örömhír, hogy a Spark kihasználja a Touch Bar funkciót is (erről jut eszünkbe: aki még nem tette, tesztelheti a Touch Bart régebbi Macen is, virtuálisan).

Érdekesség, hogy a gyorsbillentyűk kiosztása is beállítható: alkalmazhatjuk a Spark saját kiosztását, de a beállításokban lecserélhetjük azt az Apple Mail, vagy akár a Gmail sajátjaira is. Illetve kialakíthatunk egyedi kombinációkat is.

A program természetesen kezeli a különféle IMAP szolgáltatásokat, a Gmail fiókot, iCloud levelezést, Yahoo, Exchange és Outlook fiókokat egyaránt.

Természetesen megvan az átjárás a különféle verziók között, így a Macen elodázott vagy kitűzött leveleket az iOS verzió is tudja menedzselni és fordítva.

Mindent összegezve a Spark for Mac majdhogynem tökéletes e-mail kliens. Az egyetlen igazán hiányzó funkciója az elküldött levelek olvasásának visszaigazolása, amelyet egyre több konkurens alkalmazásban megtalálunk, de mivel ez fogadói oldalról kijátszható, így nem biztos, hogy sokról maradunk le.

Ha valaki tudja nélkülözni ezt a funkciót, mindent más fontosat megtalál itt is. Letisztult, minimalista, mégis rendkívül ízléses felülettel tálalva.

Spark for Mac letöltés >>>

Spark for iOS letöltés >>>

Ne maradjon le erről sem!