Gyors és sokoldalú levelezőkliens naptárral, PGP titkosítással, akár ingyen is

Be kell látnunk, a Windows 10 és a macOS aktuális változatainak alap levelező kliensei nem sikerültek éppen tökéletesre. Számos hasznos funkció hiányzik belőlük, ráadásul a Windows 10 postája szerintünk kissé kaotikus felületet kapott. Ingyenes alternatívaként a többségnek a Thunderbird jut az eszébe, amely valóban sokkal ügyesebb, de szintén hiányoznak belőle a modern levelezőprogramok lehetőségei, ráadásul idejétmúlt a felülete és nem is éppen a sebesség bajnoka. Van belőle modernizált kiadás, de az meg nincs ingyen és szintén hajlamos a belassulásra. Irodai környezetben aztán ott az Outlook, amely már komplett PIM szolgáltatásokat tartalmaz, kellően elterjedt is, de sajnos egy túlbonyolított monstrum hatását kelti bennünk. Létezik egyáltalán olyan levelezőprogram, amelybe mindent fontos funkciót sikerült belezsúfolni, kellően letisztult a felülete a kényelmes használathoz, s ne adj Isten még akár ingyen is beüzemelhető? Nos, akad egy jelöltünk: íme egy gyors és sokoldalú levelezőkliens PGP titkosítással és letisztult, testreszabható felülettel. Ráadásul adott esetben ingyen is beüzemelhetjük, Windowson és macOS-en egyaránt.

eM Client 8: gyors és sokoldalú levelezőkliens naptárral, PGP titkosítással

Nemrég jelent meg az eM Client 8, amely évek óta figyelemreméltó levelezőkliens, s az új verzió igencsak tovább bővíti a lehetőségeit. A program elérhető Windowsra és macOS-re is. A készítők oldaláról letölthetjük az ingyenes változatot, amely 30 napig teljes funkcionalitással működik, utána pedig vagy átáll ingyenes üzemmódra, vagy vásárolhatunk hozzá licence kulcsot és aktiválhatjuk, hogy minden funkciót megtarthassunk. Bár az ingyenes verzió is kifejezetten jól használható (később még taglaljuk a lehetőségeit, kétségtelen, hogy üzleti célra minden szempontból megéri rááldozni a teljes verzióra azt a párezer forintot, amit elkérnek. Az eM Client – szerintünk – nagyon megéri az árát!

A program felülete abszolút letisztult, jól átlátható. Minden funkció kézre áll, de ha mégis úgy érezzük, hogy nem jön be a színvilág vagy a felső gombok elrendezése, könnyedén testreszabhatunk mindent. Többféle színsablon közül választhatunk, köztük van éjszakai üzemmódnak megfelelő sötét felület is. A világos és sötét külső macOS alatt automatikusan igazodik a rendszer aktív üzemmódjához.

Felépítését tekintve persze ez a program is követi a többi levelezőt, vagyis bal oldalon találjuk e-mail fiókjaink mappáit, középen a beérkezett üzenetek függőleges listáját, mellette a kiválasztott levél tartalmát, a jobb szélen pedig egy aktív felület található, amely az éppen kiválasztott funkciónak megfelelően mutathatja az adott feladóval kapcsolatos korábbi leveleket, naptárbejegyzéseket, a chat ablakot, a beérkező meghívókat, vagy a naptárunk és tennivalónk aznapi kivonatát. Ha valakit zavar ez a jobb oldali sáv, kikapcsolhatja, de amúgy nagyon praktikus megoldás, hogy a levelek mellett rögtön további információkat is lássunk.

Talán a fentiekből is kiderült, hogy az eM Client nem csak levelezőként funkciónál. Találunk benne egy komplett naptárat (napi, heti, havi, agenda nézetekkel), egy korrekt kivitelezésű címjegyzéket, tennivaló menedzsert, és egy érdekes Widget felületet.

A Naptár, a Feladatok és a Névjegyek funkciók nem váltják meg a világot, de nagyon letisztult mindegyik, s az összes üzleti funkció, ami manapság szükséges, ott várja, hogy használatba vegyünk. Nagyon gyors és egyszerű az új bejegyzések felvétele, illetve a meglévők szerkesztése egyaránt. A Jegyzetek funkció azért nem épp egy Evernote, de az alapvető formázások mellett akár képeket, táblázatokat, szimbólumokat is beszúrhatunk feljegyzéseinkbe. Nincs szövegkiemelő, pontosabban csak önálló eszközként hiányzik, mert amúgy a kijelölt szövegrészek hátterét tetszés szerint átszínezhetjük. Szóval maga a funkció megvan, csak az általános megoldásokkal szemben nem kapott kiemelt szerepet. Vannak viszont címkék, így a jegyzetek gyors rendszerezése is megoldható benne. Egyedül a markdown jelölések használata hiányzik belőle kicsit, de hát anélkül azért lehet dolgozni benne gond nélkül, csak a formázás macerásabb (legalábbis annak, aki markdownhoz szokott).

Nagyon jó ötlet a külön Mellékletek felület, amelyen a levelezések során felgyülemlett csatolmányokat lehet egyetlen listában átnézni. Szűrhetünk fájltípus szerint (képek, dokumentumok stb.), illetve akár a feladók vagy kulcsszavak alapján is szűkíthetjük a kört. Így azért könnyebb megtalálni a csatolt fájlokat.

Bár a beépített Widgetek használata kicsit talán meglepően hangzik egy ilyen alkalmazásnál, az eM Client esetében ez tulajdonképpen csak annyit jelent, hogy egy teljesen önálló felületen (Hírek) nézhetünk át tetszőleges RSS feedeket, vagy widgetként belinkelt weboldalakat. Ebből az RSS olvasó integrálása jó ötlet, de elég gyenge kivitelezésben: nem állítható a feed nézete (például lista a címekből) és nem is a programban nyitja meg a kiválasztott hírt, hanem átdobja az alapértelmezett böngészőnek. A weboldalak widgetként történő felvétele szerintünk teljesen haszontalan opció, de ez ízlés kérdése. Véleményünk szerint inkább az RSS olvasó funkciót kellett volna még csiszolni.

Általános funkciók közül érdemes még megemlíteni, hogy az eM Client akár honosított felülettel is használható. Ha a rendszer magyar nyelvű, a program alapértelmezésben magyar felülettel indul, de ha nem, utólag bármikor beállítható. Van magyar helyesírás ellenőrző modul is. Ez ugyan nincs benne kezdéskor, de a Beállítások / Általános / Helyesírás ellenőrzés részben pár kattintással letölthető és aktiválható.

Biztonság tekintetében is mindent megtettek a készítők, így van időzíthető biztonsági mentés funkció, amely tetszőleges mappába készít másolatot mindenről, hogy egy esetleges malőr esetén legyen honnan visszaszerezni fontos leveleinket, naptárbejegyzéseinket, névjegyeinket. Emellett jelszavas védelemmel láthatjuk el a programot, így nem tudja elindítani bárki az eM Client alkalmazást. Igaz, ez magát az adatbázist sajnos nem titkosítja, de legalább megnehezíti, hogy bárki hozzáférjen a levelezésünkhöz és jegyzeteinkhez.

Ha több rendszeren is használnánk a programot, jól jöhet az export/import funkció, amellyel XML formátumban exportálható és importálható minden beállítás: az összes opció állapota, a fiókok (jelszó is ha kell), jelölők, aláírások, sablonok, gyorsszövegek stb. Így nem kell minden beállítást egyenként újra elvégezni ha mondjuk az asztali PC mellett egy laptopon, vagy egy MacBookon is beüzemelnénk az eM Clientet. Egyébként exportálhatunk tartalmakat is, a megfelelő formátumokba: e-mailek (eml), névjegyek (vcf), események (ics), feladatok (ics), jegyzetek (ics).

Ejtsünk még szót arról is, milyen fiókokat vehetünk fel egyáltalán az eM Clientbe. Nos, tulajdonképpen bármilyent: a népszerű szolgáltatókhoz (Gmail, Yahoo, Outlook.com, Exchange stb.) automatikusan elvégzi a beállításokat, de az egyedi IMAP és POP szolgáltatásoknál is igyekszik minden szükséges opciót magától beazonosítani, így az esetek többségében nekünk csak a fiókadatok (felhasználó, jelszó) megadása marad feladatul.

Chat szolgáltatásokból jelenleg a Google Talk és XMPP / Jabber lehetőségek állnak rendelkezésre, míg naptárak közül a Google Naptár, Yahoo! Naptár, iCloud Naptár, Fruux Naptár, vagy bármilyen CalDAV kompatibilis megoldás integrálható a programba. Névjegyek tekintetében is az utóbbiak állnak rendelkezésre.

Hasznos levelező funkciók

Bár full extrás PIM alkalmazásként is megállja a helyét, az eM Client azért leginkább mégis a levelező funkciója miatt izgalmas. Ezen a téren ugyanis mindent tud, amire csak szükségünk lehet. Az alap e-mail funkciók mellett van lehetőség a levelek elodázására, vagyis ha épp nincs időnk foglalkozni valamivel, de szeretnénk, ha nem éktelenkedne az Inboxban, az Újra emlékeztet funkcióval az általunk kiválasztott időpontban “újra megkapjuk” azt.

Emellett lehetőség van az e-mailek késleltetett küldésére is (a Küldés gomb melletti nyílra kattintva válasszuk hozzá a Késleltetett küldés… lehetőséget. Sőt, akár tömeges e-maileket is küldhetünk vele, bár e tekintetben azért nem veszi fel a versenyt egy dedikált hírlevél küldő lehetőségeivel.

A levelek gyorsabb létrehozásához használhatjuk a Villám szöveg lehetőséget, amellyel előre megírt sablonokat illeszthetünk be később bármikor. Itt mondjuk jól jönne, ha lehetne változókat is használni a szövegben, de enélkül is nagyon hasznos, ha gyakran kell azonos válaszokat, kérelmeket stb. írnunk. Fiókonként változtatható a levél aláírása is, de akár manuálisan is választhatunk a korábban rögzített variációk közül.

Kérhetünk olvasási vagy kézbesítési értesítőt is (ennek sikere persze nagyban függ attól is, hogy a fogadó oldalon lévő levelezőprogram miként viszonyul az ilyen próbálkozásokhoz, ugyanis a legtöbb alternatív levelező alapból megakadályozza az ilyen értesítők visszaküldését).

Mielőtt feledésbe merülne, ejtsünk szót egy olyan funkcióról is, amellyel kevés levelezőprogram dicsekedhet: ez a MIME/PGP titkosítás használata. Az eM Client esetében ráadásul integrált, saját tanúsítványkezelőt is találunk a programban, így PGP kulcsaink tárolására és használatára nem kell semmi extrát telepíteni hozzá. Mindent szépen megold nekünk, beleértve a publikus kulcsok beszerzését is (ha azok meg vannak osztva egy publikus kulcstárolón). A PGP titkosítás és aláírás beállítása abszolút gyerekjáték, nagyon flottul összerakták a tanúsítványkezelőt. A PGP kulcsokhoz tartozó jelszavakat is menthetjük, akár örökre, akár csak a programból történő kilépésig, esetleg meghatározott ideig.

Hasonlóan a legtöbb ilyen programhoz, az eM Clientben is beállíthatjuk, miként kezelje a beillesztett tartalmakat, például a képeket. Ezek teljes letiltásától az címjegyzékben, vagy éppen fehérlistán szereplők esetében az automatikus megjelenítéséig választhatunk. De természetesen utólag is egyetlen kattintással betölthetők a levél olvasásakor.

S ha már a levelek olvasásánál tartunk, egy sokak számára praktikus funkció: lehetőségünk van a levelek egy kattintással történő fordítására. Vagyis ha nehézséget okoz az idegen nyelvű e-mailek elolvasása, a program – a Google Fordítóra alapozva – egy pillanat alatt átírja a szöveget mondjuk magyarra. Mivel a dolog a Google szolgáltatásán alapul, az eredmény is ennek megfelelő, vagyis nem feltétlenül kapunk tökéletes fordítást, de arra jó, hogy segítsen kisilabizálni a levél tartalmát az idegen nyelvekkel hadilábon állóknak.

Leveleinket címkékkel is elláthatjuk, így gyorsan szűrhetünk a címkék alapján. De természetesen van keresési funkció is, amellyel kellően összetett feltételeket határozhatunk meg ahhoz, hogy gyorsan megleljük amit keresünk. Sőt, akár keresési mappákat is létrehozhatunk a gyakran ismétlődő lekérdezések gyorsításához.

Ingyen vagy pénzért?

Mint a bevezetőben is említettük az eM Client két változatban érhető el. Az ingyenes kiadást bárki letöltheti is használhatja. Ez 30 napig amúgy teljes verzióként üzemel, ha utána nem vásároljuk meg, akkor üzleti célra nem használhatjuk, illetve csak két fiókot lesz hajlandó menedzselni. Emellett ugrik pár funkció is, így a levelek elodázását (Snooze), a Jegyzetkezelőt, és a fordítót egyaránt nélkülöznünk kell, ha nem vásárolunk teljes licencet. Ez persze otthoni felhasználásra még így is abszolút tökéletes lehet (feltéve, hogy csak két levelezőfiókunk van).

Céges felhasználásra értelemszerűen a megvásárlás mellett kell döntenünk, de szerintünk az eM Client abszolút megéri az árát. Nagyon könnyen használható, gyors, testreszabható és mindent tud, amit akár céges környezetben elvárhatunk mondjuk egy kkv esetében. Az adott verzió egyszeri beruházás, nem kell havonta előfizetni. Ha nagyobb tételben van rá szüksége a cégnek, van kedvezményes csomagár is.

Két komolyabb “problémánk” van az egésszel: nincs belőle iOS és Android verzió, pedig hasonló kivitelezésben nagyon tudnánk értékelni. Emellett pedig macOS-en az ikonja borzalmasan fest a többi macOS alkalmazás mellett, szóval azt azért modernizálhatnánk. Mondjuk utóbbi teljesen ízlés kérdése és lényegtelen, az okostelefonos kiadásnak pedig szurkolunk. Addig is azt kell mondjuk, az eM Client 8 a legjobb alternatív levelezőprogram, amivel az utóbbi időben Windowson és macOS-en találkoztunk. Szóval érdemes vele megismerkedni a gyakorlatban is.

Ne maradjon le erről sem!