Profi levelező program Windowsra és macOS-re: PGP titkosítással, magánszféra védelemmel

Néhány nappal ezelőtt megírtuk, miként lehet valóban privát e-maileket küldeni a PGP titkosítás segítségével. Akkor a cikkben többször is szóba került a Postbox név, mint az egyik olyan levelezőprogram jelenleg, amely Windowson és macOS-en egyaránt alkalmas a PGP titkosítás használatára. A Postbox azonban sok más szempontból is izgalmas e-mail kliens. Egy precízen átgondolt levelező program Windows és macOS-re, amely abszolút tiszteletben tartja a magánszféránkat, és sok konkurensével ellentétben nem kutakodik a levelezésünkben. Márpedig manapság viszonylag kevés olyan levelezőt találunk, amelyik erre ilyen mértékben odafigyel.

Postbox: letisztult levelező program Windowsra és macOS-re, magánszféra védelemmel

Mint azt a bevezetőben is írtuk, a Postbox 7 fő előnye, hogy tiszteletben tartja privát szféránkat. A Windowsra és macOS-re egyaránt elérhető program a Mozilla-féle Thunderbird levelezőre épül. Tulajdonképpen a Thunderbird duruzsol a letisztult, ízléses felület alatt. Márpedig a felületi kezelés bőven ráfér a Mozilla eredeti levelezőjére.

A Postbox alapjai tehát egy nagy múlttal rendelkező, ma is folyamatosan frissülő, megújuló e-mail kliensből származnak. A felülete viszont jóval modernebb. Egy abszolút letisztult, átlátható, ízléses programban dolgozhatunk, amely ráadásul különböző színsémák segítségével teljesen az ízlésünknek megfelelőre alakítható. Idomul a nappali és éjszakai használathoz, vagyis sötét színű témákat is találunk a kínálatában, s nem csak a felületet, de adott esetben a levelek megjelenését is az éjszakai olvasáshoz tudja igazítani.

Hála az alapoknak, a program igyekszik a végsőkig tiszteletben tartani magánéletünket, így a levelek, vagy azok bizonyos részei itt nem kerülnek át a fejlesztők szervereire. Ennek köszönhetően hiányzik is belőle néhány olyan kényelmi funkció, amelyeket mondjuk a Spark vagy a Canary kínál: snooze, időzített levélküldés. Minden, aminek a kivitelezéséhez ugyanúgy a készítők szerverén kellene tárolni legalább a levelek fontos részleteit (e-mai címek, tárgyak, első bekezdés stb.), ahogy azt a fent említett Spark teszi. S bár ezekhez a funkciókhoz általában csak átmeneti másolatra van szüksége a fejlesztőknek a saját rendszerükben, nem biztos, hogy mindenki rajong ezért az ötletért. Márpedig a Postbox nem tárol se leveleket, se fiókinformációkat (vagy tokeneket) saját szerveren. Minden marad, ahol eredetileg is van. A program POP és IMAP fiókokat egyaránt kezel, így Gmail, iCloud, Office, Yahoo, AOL, Outlook stb. levelezésünket és saját céges levelezőszerverünket egyaránt beüzemelhetjük vele.

Dacára annak, hogy működési elve miatt le kell mondanunk pár dologról, a Postbox korántsem mondható fapadosnak. Sőt, a privát szférát illetően pont, hogy hatalmas előnyben van:

  • Képes letiltani a nyomkövetőket, ami nem csak akkor jön jól, ha nem akarjuk, hogy egy kolléga lássa, már olvastuk a küldeményt, hanem segít kicselezni a spam-küldőket is, hiszen a legtöbben úgy ellenőrzik le a véletlenszerűen kiválasztott e-mail cím valódiságát, hogy megfelelően elhelyezett képek letöltődése alapján lássák, ha a címzett létezik és megnyitotta a levelet.
  • A fentiekhez kapcsolódóan alapértelmezésben megakadályozza a távoli tartalmak betöltését. Ha szükség van a teljes tartalomra, a letöltés egy kattintással megoldható az adott levélben, vagy akár automatizálható is feladóknál, vagy szükség esetén minden levélnél. Ha kell, komplett szabályrendszert is kiépíthetünk erre vonatkozóan.
  • Kezeli az OpenPGP end-to-end titkosítást (erről később bővebben írunk)
  • Menedzselhetünk vele digitális aláírásokat, tanúsítványokat
  • Integrálva tartalmazza a Google Safe Browsing funkciót, így segít kiszűrni az adathalász leveleket
  • Opcionálisan összedolgozik a telepített vírusvédelmi szoftverekkel, a fertőzéseket tartalmazó levelek karanténba zárásához
  • Mester jelszóval védhetjük a felvett fiókokat

Ezen felül egy halom praktikus funkciót találunk még általános használatra: közvetlenül a programban menedzselhetjük a névjegyeket (helyi, vagy akár Directory Server forrásból); letölthetünk magyar helyesírás-ellenőrző modult; fiókonként eltérő aláírásokat használhatunk (s ha kell, elrejthetjük a hosszabb levélszálak esetén az aláírásokat, az áttekinthetőség fokozása végett).

De kényelmi funkcióknak sincs híján a program. Bekapcsolhatunk például karakterszámlálót, vagy akár célokat is meghatározhatunk arra nézve, milyen hosszúrágú levelet akarunk írni maximum. Sőt, hatékonyságunk fokozása érdekében még azt is mutatja, mennyi időt szántunk már az adott levél megválaszolására, s szól, ha túllépjük a – magunknak meghatározott – limitet.

Sokszor látunk olyat, hogy a felhasználók nem szelektálják a bejövő leveleket (felesleg törlése, később is fontosnak tűnő levelek archiválása), hanem minden ömlesztve az Inboxban hagynak. Ilyenkor szoktak a levelezőprogramok tízezer fölötti beérkezett üzenetet jelezni, kinek pár év, kinek pár hét alatt. Ha valaki nem tud erről leszokni és rendet tartani a levelezésében, annak örömhír, hogy a Postbox esetében meghatározható, hogy az ikonnál az olvasatlan, vagy az új levelek számát jelezze. Vagy adott esetben teljesen kikapcsolható a jelzés.

A felületről már írtuk, hogy abszolút átlátható. Ez vonatkozik a levelek listájára is. Itt egyedül azt hiányoltuk, hogy nem tudja külön színekkel jelezni, hogy az ömlesztett megjelenítéskor melyik levél, melyik fiókhoz tartozik. Ez is megoldható amúgy a Display / Topics és a Tools / Message Filters funkciók segítségével, de az a helyzet, hogy elegánsabb – és sok felhasználó számára egyszerűbb – lenne, ha ezt egy kattintással el lehetne intézni a fiókok beállításakor. Már csak azért is, mert a jelenlegi megoldással a levelek listanézetében a feladó és a tárgy is átszíneződik, ami viszont már inkább zavaró, mint segítő.

Ami viszont ötletes: ha valaki sok e-mail fiókkal rendelkezik, létrehozhat Account Group csoportokat, így tetszőleges logika mentén összefoghatja az összetartozó fiókok tartalmát és egyszerre látja mindet. S ha már itt tartunk, jó tudni, hogy a beszélgetés szálak megjelenítése is többféle szempont szerint alakítható (tárgy, üzenet azonosító stb.), így ki-ki kedve szerint konfigurálhatja, hogyan jelenítse meg a program a beérkező anyagokat a listában.

A Postbox – ellentétben az Apple Maillel – normálisan kezeli a csatolmányokat, így nem kell attól tartanunk, hogy a csatolni kívánt fotót a kívánságunk ellenére beépíti a levél törzsébe. Természetesen ezt is megoldja ha kell, de ezt a fogd és dobd csatoláskor a mozdulat közben is meghatározhatjuk, csak a megfelelő helyre kell hajítani a képfájlt.

Egy valamit nem tudtunk benne megszeretni: a csatolmányokat ugyan tényleg jól jeleníti meg, viszont a képfájlokat a beérkező levelek esetében automatikusan megjeleníti a levél végén (de ikonként is látszanak a csatolmányok között). Ez ugyan rendkívül kényelmes, viszont sajnos nagy méretű képek esetében megakasztja a programot és nagyon érezhetően lassítja a tartalom görgetését (legalábbis macOS alatt, ahol teszteltük). Kárpótlásul a képkezelés tuningolása végett még az új levelek küldésekor még különféle szűrőket is alkalmazhatunk a levelezőn belül, s a képek átméretezése is megoldható az elküldésük előtt.

Jól sikerült viszont a sablonok használata, ahol nem csak kész szövegeket tárolhatunk és dobhatunk be egy készülő levélbe, hanem különféle változókat is. Így a nevek, tárgy, dátum, idő stb. mind beszúrható alapból, s létrehozhatunk sajátokat is. Mellesleg angolul kapunk is egy halom előre megírt válaszlevél sablont, álláskereséstől a megrendelésekig, mindenféle témakörben. Sőt, kapunk 25 látványos levélaláírás sablont is, amelyben lecserélhetjük a fotónkat, avatarunkat, elérhetőségeinket pár mozdulattal.

Keresés és szűrés

Természetesen egy levelezőprogram esetében az sem mindegy, milyen tempóban tudunk felkutatni benne korábbi levelezéseket, csatolmányokat, vagy milyen gyorsan találunk ár a leendő címzettekre. E tekintetben a Postbox 7 abszolút profi eszköztárral rendelkezik. A részletes keresést akár extra szűrők (dátum, tárgy, címzett stb.) megadásával is optimalizálhatjuk, a csatolmányok, képek stb. pedig egy kattintással megjeleníthetők önálló felületen, így könnyedén elővadászhatunk egy korábban kapott dokumentumot vagy fotót akár több ezres levélgyűjteményből is. Ehhez viszont nem árt, ha előbb engedjük indexelni a teljes levelezést (a friss leveleket aztán automatikusan indexeli már a program, de több ezer levelet visszamenőleg csak akkor, ha erre külön engedélyt adunk neki).

Új üzenet küldésekor egyébként az üzenetküldő ablak megjeleníthető oldalsávján találjuk a teljes – kereshető – címlistát, korábbi csatolmányokat, és képeket. Innen mindent egy mozdulattal behajíthatunk a készülő levélbe.

A fentebb már szóba került szűrők is jó szolgálatot tehetnek a mindennapokban, hiszen szinte bármilyen szempont szerint megoldható a segítségükkel az automatikus (vagy utólagos) csoportosítás, kiemelés. Alkalmazhatjuk őket globálisan, vagy egy adott fiókon belül egyaránt. A címkékkel (Tags) együtt használva rendkívül sokat dobhat a hatékonyságunkon.

Óriás csatolmányok és HTML szerkesztés

Egyre több program ad lehetőséget arra, hogy a túlságosan nagy méretű csatolmányokkal ne a levelezőszervereket terheljük (amúgy is limitálni szokták a maximális méretet), hanem a csatolás helyett a levelezőprogram inkább feltölti a mellékletet a felhő szolgáltatónkhoz és a levélbe csak a fájlra mutató letöltési link kerül be. Ez itt is adott, a Postbox jelenleg a Dropbox, Box, OneDrive felhőszolgáltatásokat támogatja.

Hasonlóan hasznos funkció lehet sokak számára az integrált HTML szerkesztő, amely itt végre nem teljesen fapados, hanem akár a szintaxis-követést is lehetővé teszi (CodeMirror szerkesztőre épül). Így átláthatóbb lesz a kód és könnyebben dolgozhatunk a szerkesztőben.

Levelek küldése és fogadása PGP titkosítással

Végül nézzük azt a funkciót, amely a privát levelezés egyik alapja, mégis nagyon sok kliensből kimarad. Hasonlóan a Thunderbirdhöz, a Postbox 7 is támogatja az OpenPGP titkosítást. Ehhez ugyan telepítenünk kell a megfelelő PGP kulcsmenedzsert (macOS és Windows esetében egyaránt megmutattuk, mi kell hozzá, ebben a cikkben), de ez percek alatt megoldható, sőt, pár perc alatt létrehozhatjuk a szükséges privát és publikus kulcsokat is, s máris küldhetünk titkosított, vagy PGP aláírást tartalmazó leveleket.

A Postbox kulturált módon jelzi, ha egy levél tartalmaz PGP aláírást, vagy titkosítva érkezett. Ha rendelkezünk a szükséges kulccsal a tartalom elolvasásához, akkor természetesen extra hókuszpókusz nélkül, azonnal látjuk azt.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Postbox egy kifejezetten jól használható levelező kliens mind Windowsra, mind macOS-re. Mindkét rendszeren többet nyújt, mint az adott rendszer alap levelezője. Bár modern konkurenseivel szemben akadnak hiányosságai (elodázott levélolvasás, időzített küldés, olvasási visszaigazolás kérése), de ezek éppen abból adódnak, amiért a leginkább érdemes választani: tiszteletben tartja privát szféránkat. Ezeken kívül minden olyan funkciót belesűrítettek, amit tudnia kell. Sőt. extraként találunk benne integrált RSS olvasót és Newsgroup menedzsert is. Így a leveleink mellett akár a számunkra fontos blogok, híroldalak friss cikkeit, vagy hírcsoportok infóit is olvashatjuk a programon belül.

Sajnos nem ingyenes, így biztosan sokakban felmerül a kérdés: minek fizessek, ha a Thunderbird ugyanezt nyújtja, teljesen ingyen? Nos, talán funkcióit tekintve a legtöbb dolog valóban egyezik, de a Postbox mindezt kulturált módon, ízlésesen, áttekinthetően és könnyen használhatóan tálalja, amit – bármennyire kedveljük – a Thunderbirdről jelenleg nem lehet elmondani. Így ha a biztonság mellett a kényelem is fontos, megéri befektetni azt a pár ezer forintot, amit e cikk írásakor elkérnek a programért.

Ne maradjon le erről sem!