Így használható a Gmail Bizalmas mód funkciója a privát tartalmú leveleinknél

Mint azt korábban már megírtuk, a Gmail webes felülete teljesen megújult. Ha valaki ezt még nem látná a saját fiókjánál, pillanatok alatt bekapcsolhatja az új felületet, a korábbi cikkünkben leírt módon. Az új felület új funkciókat is hozott. Az egyik ilyen a levelek elodázásának lehetősége, illetve az offline használat könnyű beüzemelése (így a már lehívott leveleinket akár internetkapcsolat nélkül is láthatjuk a böngészőben). De van az új Gmailnek immár egy ún. Bizalmas mód funkciója is, amellyel megvédhetjük privát tartalmú leveleinket attól, hogy illetéktelenek is elolvashassák azokat. A használata elsőre kicsit szokatlan, de gyorsan bele lehet jönni.

 

Gmail Bizalmas mód: így óvhatunk meg bizalmas tartalmakat illetéktelenektől

A funkció használatának előfeltétele természetesen az, hogy átálljunk a Gmail új webes felületére. Ha ezt megtettük, onnantól már viszonylag könnyű a dolgunk. Egy új levél írásakor a levélszerkesztő felület alsó részén látható eszköztáron megjelenik egy kis lakat+óra ikon. Ezzel kapcsolhatjuk be a Bizalmas módot. Ennek lényege, hogy a címzetteknél nem jelennek meg a levél továbbításához, másolásához, letöltéséhez, nyomtatásához szükséges gombok, vagyis csak elolvasni tudja mind a levelet, mint annak tartalmát.

Ráadásul beállíthatunk lejárati időt is, amelynek leteltekor a levél “megsemmisíti önmagát”, de legalábbis olvashatatlanná válik. Emellett az egész levelet titkosítás védi, így ha valaki nem tudja a biztonsági kódot, akkor nem fér hozzá a privát tartalomhoz, csak egy általános szöveghez és benne a bizalmas tartalomhoz vezető linkhez. Utóbbira kattintva azonban meg kell adni a biztonsági kódot, különben a lényegi tartalom rejtve marad. E kódot a levél küldésekor automatikusan generálja a Gmail, majd elküldi a címzettnek. Ha a másik fél is Gmailt használ, akkor adott esetben gond nélkül elolvashatja a levelet. Ha nem, akkor levélben megkapja az elolvasáshoz szükséges kódot is. Alternatívaként van lehetőség a kód SMS-ben történő küldésére is.

Ilyenkor nekünk kell megadni a címzett telefonszámát, majd a rendszer elküldi oda a szükséges biztonsági kódot. Ebben az esetben már egy Gmailes címzett is csak a kód beírása után látja a tartalmat egy külön felületen, amely mentes minden sallangtól (gombok stb.).

Lehetőségünk van arra is, hogy a beállított lejárati idő előtt tiltsuk le a levél olvasásának lehetőségét. Ehhez az Elküldött levelek között meg kell nyitni a kérdéses e-mailt, majd a Hozzáférés megvonása gombra kattintani.

Ha tehát bizalmas anyagokat osztanánk meg valakivel átmenetileg, a Gmailben immár ez is rendkívül egyszerűen megoldható. Így a levél valódi tartalmát tényleg csak az tudja majd elolvasni, akinek elküldtük, ráadásul menteni vagy továbbküldeni sem tudja (ez alól azért akad egy kivétel, nevezetesen a képernyőn elférő rész azért képernyőképként rögzíthető).

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató