A megújult Gmail offline használata: pár kattintással bekapcsolható

A Google egyik szimpatikus tulajdonsága, hogy folyamatosan fejlesztik a szolgáltatásaikat. Az ugyan kevésbé szimpi, amikor egy hosszú ideje bevezetett terméket hirtelen felindulásból a halálba taszítanak (ez vár most például a Goo.gl nevű link rövidítő szolgáltatásra is). De hát a fejlődés már csak így megy. Az mindenesetre egyértelmű, hogy a Gmail webes felületének legutóbbi frissítése kifejezetten jól sikerült, hála az extra funkcióknak és a megújult külsőnek. Erről itt írtunk részletesen, és azt is elárultuk, ha valakinél még nem az új felület jelenne meg, miként kapcsolhatja be azt. Azonban vannak még rejtett erősségei a megújult Gmailnek. Ilyen például, hogy roppant egyszerűen rávehető a leveleink offline tárolására. Így a webes felületen akkor is elérhetjük a már lehívott leveleket, ha éppen nem vagyunk internetre csatlakozva. A webes Gmail offline használata villámgyorsan aktiválható, mindössze pár kattintás. S természetesen máris mutatjuk, hova kell kattintani.

 

A webes Gmail offline használata

Kezdjük rögtön egy megkötéssel: a módszer csak a Chrome 61-es vagy újabb verzióiban működik. Más böngészők esetében – egyelőre – nem támogatott. Ha viszont megfelelünk ennek a kitételnek és már az új Gmail felületet használjuk (ennek bekapcsolásáról mindent leírtunk itt), akkor nincs akadály.

  • Kattintsunk a Gmail felületén a fogaskerék ikonra (Beállítások)
  • Válasszuk a Beállítások menüpontot
  • Kattintsunk az Offline linkre
  • A megjelenő lapon aktiváljuk az Offline levelezés engedélyezése opciót
  • A Biztonság részben válasszuk ki, mi történjen a letöltött levelekkel, ha kijelentkezünk a fiókból
  • Állítsuk be a Szinkronizálási beállítások részben, hogy hány napra visszamenőleg tárolja a levelek offline változatát a rendszer

A Szinkronizálási beállítások opciónál még azt is bekapcsolhatjuk, hogy a mellékleteket is eltárolja a Gmail a gépen. Ez igen praktikus, ha gyakran kapunk csatolt fájlokat, hiszen így azokhoz is hozzáférhetünk internet kapcsolat nélkül, közvetlenül a levelekből.

A Biztonság kérdése szintén fontos, ezt jól gondoljuk át. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a gépet nem használja más rajtunk kívül, inkább válasszuk a kijelentkezéskor az offline adatok eltávolítása lehetőséget, mert így biztosan nem fér hozzá senki a levelezésünkhöz. Ez viszont azzal jár, hogy ha visszajelentkezünk, a Gmailnek ismét le kell hívnia a szerverről a leveleinket. Ha a gépet biztonságosnak ítéljük, az offline adatok megtartása is jó választás lehet, hiszen így egy kijelentkezés/bejelentkezés procedúra után is azonnal folytatható az internet kapcsolat nélküli munka, a már lehívott levelek ott várnak minket bejelentkezéskor a levelezőben.

Ha minden beállítást megfelelően elvégeztünk, kattintsunk a Változtatások mentése gombra. Ha jól csináltunk mindent, egy kis pipa jelzi a felületen, hogy készen áll a rendszer az offline használatra.

Ne maradjon le erről sem!