Rövidített linkek létrehozása és ellenőrzése egyszerűen

Az interneten és nyomtatott kiadványokban egyaránt találkozhatunk rövidített linkekkel. Ezek előnye, hogy jóval kevesebb helyet foglalnak el, mint olykor egy teljes, eredeti URL cím. A rövidített linkek létrehozása rendkívül egyszerűen megoldható. Máris mutatunk hozzá néhány remek ingyenes eszközt. Ám ha a part túloldalán állunk és nem létrehozni, hanem megnyitni készülünk egy ilyen linket, akkor azért nem árt tisztában lennünk azzal, hogy mit is rejt az adott URL cím. Mi viszont arra is mutatunk trükköt, hogy miként lehet a link megnyitása előtt meggyőződni annak valódi céljáról, a megnyitása nélkül.

Rövidített linkek létrehozása

Rövidített linkek készítéséhez egy halom ingyenes megoldás áll a rendelkezésünkre, feltéve persze, hogy mondjuk a cégünknek nincs saját link rövidítési megoldása, mert akkor célszerű a hivatalos ügyekhez azt használni. Ha viszont nincs ilyen, akkor kezdetnek ott van rögtön a Google saját link rövidítője, a Goo.gl. Ennek előnye, hogy ha belépünk saját vagy céges Gmail fiókunkba, akkor a létrehozott linket később kényelmesen tudjuk menedzselni, vagy akár statisztikát is kérhetünk a kattintások számáról. A Goo.gl használata egyszerű: megadjuk az eredeti linket, majd rákattintunk a Shorten URL gombra.

Egy pillanattal később már látjuk is a listánkban a rövid változatot, amely a goo.gl/ előtaggal kezdődik, s aztán egy pár karakteres kóddal fejeződik be. A kis- és nagybetűk nem viccből váltakoznak, szóval ha közzétesszük a rövidítést, akkor erre vigyázzunk! A példa kedvéért, egy Techwok cikken megmutatjuk, miből, mi lesz:

Hasonló megoldást biztosít a Bilty is, ahol a végeredmény egy bit.ly (például: http://bit.ly/2sp5sE9).

Itt sem vagyunk kötelesek regisztrálni, de van a dolognak előnye, mert jobban testreszabhatók a linkek, ha saját fiókban hozzuk létre azokat.

Rövidített linkek előzetes ellenőrzése

Az ily módon létrehozott rövidített linkek nagyon hasznosak, hiszen egy kiadványban jóval kevesebb helyett foglalnak el, ráadásul a beírásuk is gyorsabb és kényelmesebb, mint egy eredeti URL esetében (ennél már csak a QR kódokkal lehet kényelmesebben megoldani egy offline megjelenített link online megnyitását).

Van azonban a dolognak egy hátulütője: olykor az ilyen rövidített linkek kártékony tartalmakra (például bányász szkripteket, vagy rosszabb esetben malware-eket tartalmazó oldalakra) is mutathatnak, ráadásul előre nem is derül ki róluk, hogy pontosan mi a valódi cél URL. Van azonban egy trükk, amelyik a legtöbb ilyen link rövidítő oldalnál használható: tegyünk a rövidített link végére egy + jelet, amikor beírjuk azt a böngészőbe. Ez a Goo.gl és a Bitly.com oldalak által rövidített linkeknél nem az eredeti oldalt nyitja meg, hanem a rövidített link előnézetét. Sajnos nem csak ez a két szolgáltatás létezik, s nem mindegyiknél működik ez a trükk, van azonban más megoldás is. Ilyen például, ha a GetLinkInfo oldalra látogatunk és ott adjuk be a rövid URL-t.

Ez az oldal ismeri a legnépszerűbb link rövidítőket, beleértve például a Twitter által átalakítottakat is. Ráadásul a linkek megbízhatóságáról is igyekszik információval szolgálni (oly alapos, hogy még a linkelt anyagban található további linkeket is átnézi!), illetve leírással is szolgál az adott tartalomról. Ha valaki ennél is többre vágyik, talál erre a célra szolgáló böngésző kiegészítőket is, például a Chrome-hoz használható Unshorten.it! (létezik belőle Firefox változat is, de az jelenleg nem kompatibilis a Firefox Quantum változattal).

Hasonló témakörből tudjuk még ajánlani a QR kódok készítéséről szóló anyagainkat is, kiemelten azt az online szolgáltatást, amellyel utólag is módosítható a QR kódok tartalma, így akár egy print megjelenés után is még változtathatunk azon, hogy milyen oldalra mutasson a létrehozott kód.

Frissítés 2018.04.03.: A Google 2019-ig megszünteti a Goo.gl szolgáltatást, így helyette érdemesebb lesz alternatív linkrövidítőt (például a cikkben is említett bit.ly) használni. Bővebb információ itt: https://developers.googleblog.com/2018/03/transitioning-google-url-shortener.html

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató