Később is módosítható, dinamikus QR kód készítése

A QR kódok készítéséről és beolvasásáról már többször is ejtettünk szót itt a Techwokon. Ma azonban egy különleges megoldás lesz a téma: a dinamikus QR kód készítése. Ezzel ugyanis kiküszöbölhetjük a QR kódok egyik hátrányát, nevezetesen azt, hogy később nem módosíthatjuk a mögöttük lévő tartalmat. Így ha például egy magazinban a hirdetésünkön QR kód segítségével adtuk meg landing page linkjét, akkor a link esetleges utólagos módosítását a nyomtatásban megjelent QR kód sajnos nem követi le, vagyis a hirdetésünk ettől kezdve rossz webcímre mutat. A megoldás szerencsére egészen egyszerű.

 

Dinamikus QR kód készítése, egyszerűen

A korábban ismertetett megoldások mellett van egy remek online szolgáltatás, a The QRcode Generator, amely a hagyományos, utólag nem módosítható QR kódok készítése mellett a dinamikus változatok létrehozására is alkalmas. Előbbiek készítéséhez gyakorlatilag semmire sincs szükség az oldalon, nemes egyszerűséggel megadjuk a szövege, linket, névjegy adatokat, telefonszámot, sms üzenetet, amit a QR kód tartalmának szánunk, majd a Save gombbal elmentjük a kész kódot PNG SVG, vagy EPS formátumban. Lássuk be, ez igen egyszerű és gyors módja a QR kód készítésnek.

A dinamikus változat megkreálásához már kicsit többet kell tennünk, nevezetesen be kell jelentkeznünk az oldalon a Gmail fiókunkkal. Ez mindössze egy kattintás, ha amúgy is használni szoktuk az adott böngészőben a Gmailt. Ettől kezdve a Convert your Code to a Dynamic QR Code linkre kattintva a statikus változat helyett dinamikus kódot készíthetünk. Ehhez csak meg kell adnunk egy egyedi nevet az épp készülő kódnak (ezt csak mi látjuk), majd megadni a kód aktuális jellemzőit. Ettől kezdve az adott kódot a My Codes részben mindig megtaláljuk, s az edit gombbal átszerkeszthetjük a tartalmát.

Annyi csavar azért van a dologban, hogy ilyenkor nem a QR kód tényleges tartalmát szerkesztjük át. Maga a QR kód és annak igazi tartalma fix, mint mindig: az általunk megadott tartalom helyett egy egyedi linket kap, amelyet beolvasva, majd oda elugorva, a felhasználók számára mindig az aktuális tartalom jelenik meg. Ha ez egy link, akkor automatikusan tovább ugrik arra, ha szöveg, akkor megjelenik a weblap tartalmaként stb. Kedvünkre módosíthatunk rajta bármit. Ilyen egyszerű!

Ne maradjon le erről sem!