QR kód készítés iPhone-on, teljesen ingyen

Dacára annak, hogy már hosszú évekkel ezelőtt is sokan temették, a QR kód végül teljesen az életünk részévé vált, hogy mást ne mondjunk, ott virít a nyomtatott újságok hasábjain (ha weboldalakat vagy Youtube videókat kell megosztani az olvasókkal), s persze a digitális COVID igazolvány is egy QR kódot jelenít meg a képernyőn, amelynek segítségével leolvashatók oltási adataink. Nálunk is visszatérő vendég a QR kód, hiszen nem csak leolvasni kell tudni (amire amúgy manapság már szinte minden valamire való okostelefon saját kamera appja is képes), hanem létrehozni is, sajátot. Mutattunk már példát arra, hogy kreálható QR kód a Chrome böngészőben, vagy akár a Wordben, Excelben, PowerPointban is. Ma pedig megmutatjuk, hogy oldható meg a QR kód készítés iPhone-on, teljesen ingyen.

QR kód készítés iPhone-on, teljesen ingyen

Az Apple Parancsok (Shortcuts) appjának használatára már több példával is szolgáltunk. Ilyen volt, amikor az akku töltöttségi szintjéhez igazodó, automatikusan változó Zárolt képernyős háttérképeket üzemeltünk be, vagy amikor egyedi ikonokkal láttuk el az iPhone Kezdőképernyőjét. Ma pedig megmutatjuk, milyen egyszerűen oldható meg ezzel az ügyes alkalmazással a QR kódok létrehozása.

Bár a Parancsok appban bárki létrehozhat teljesen saját, testreszabott utasításcsomagokat is, ezúttal erre nem lesz szükség. A QR kód generáláshoz szükséges parancs már eleve ott van a Parancsok app gyűjteményében. Mindössze annyi kell hozzá, hogy a Parancsok app a telefonon legyen, ami iOS 14 és iOS 15 esetében alapértelmezett, de ha mégis hiányozna, egy mozdulattal letöltetjük.

Ha már az iPhone-on van, indítsuk el, s a felületén érintsük meg a Galéria gombot. A megjelenő felület keresőmezőjébe írjuk be a QR kifejezést, majd a megjelenő találatok közül válasszuk ki a QR-kód létrehozása lehetőséget. Van egy különálló, QR-kód készítése Wi-fi-hálózatról lehetőség is, de ezt felesleges külön beüzemelni, mert rész lesz a QR-kód létrehozása változatnak is ez a funkció. Érintsük meg, majd a megjelenő felületen koppintsunk a Parancs hozzáadása gombra.

Ha most visszamegyünk a Parancsok app alapképernyőjére, a Saját parancsok részre, ott találjuk a szürke színű QR-kód létrehozása lehetőséget a többi felvett elem között. Innen is elindíthatjuk – csak érintsük meg -, de később egyszerűbben elérjük, ha inkább a szürke gomb jobb felső sarkában látható három pontos (…) kis ikont érintjük meg, majd a megjelenő felületen – ahol amúgy a parancs szerkesztése lenne lehetséges – a jobb felső sarokban lévő Beállítások gombot megérintve az elénk táruló felületen a Hozzáadás a Főképernyőhöz lehetőséget választjuk. Ekkor választhatunk neki egy ikont (ha nem tetszik az alapértelmezett) és át is nevezhetjük, majd a Hozzáadás gombbal létrehozhatjuk az iPhone Főképernyőjén új parancsunkat.

Ettől kezdve már csak ezt kell elindítani a Főképernyőn, pont ahogy a hagyományos appokat szoktuk. Ekkor megjelenik egy panel, amelyen kiválaszthatjuk, hogy milyen jellegű QR kódot szeretnénk készíteni:

  • Webhely megnyitása: ezzel egy weboldalra mutató QR kódot generálhatunk, amelyet a telefonnal leolvasva megnyithatják a kérdéses webcímet.
  • Üzenet küldése: Az itt beállított üzenet kerül elküldésre a kiválasztott címzettnek a kód beolvasásakor az alapértelmezett üzenetküldő appban (még kiegészíthető a küldés előtt).
  • E-mail küldése: Ugyanaz, mint az Üzenet küldése, csak éppen e-mail formában.
  • Kontakt küldése: Ez a QR kód a létrehozáskor kiválasztott névjegyet fogja megosztani azokkal, akik beolvassák. Így az összes adat azonnal bekerülhet a telefon címjegyzékébe, új névjegyként.
  • Esemény hozzáadása: Naptáreseményt tudunk QR kódba rejteni, hogy egyszerűbb legyen az felvennie bárkinek a saját digitális naptárába.
  • Vezeték nélküli hálózat beállítása: Ha szeretnénk egyszerűbbé tenni másoknak a helyi wifi beüzemelését, megoszthatjuk annak adatait QR kód segítségével is. Így elég leolvasni a kódot, s máris lehet csatlakozni a jelszóval védett wifi kapcsolathoz.

Lehet, hogy elsőre kissé bonyolultnak tűnnek a fentiek, de ha eljutottunk odáig, hogy a Főképernyőre kerül a QR-kód létrehozása ikon, onnantól már gyerekjáték használni, s mindig kéznél lesz. A kész kódot pedig könnyedén menthetjük képfájlként, így kinyomtathatjuk, vagy közzétehetjük weboldalakon, megoszthatjuk csevegő alkalmazásokban, e-mailben stb.

Ne maradjon le erről sem!