Egyedi ikonok készítése iOS alkalmazásokhoz, pár mozdulattal az iPhone-on

Az IOS 14 megjelenésével kezdetét vette egy új őrület, amely eddig csak az androidos okostelefonok tulajdonosai között hódított: a Főképernyő teljes átszabása. Ehhez elsősorban a főképernyős widgetek megjelenése ad alapot, de mint kiderült, egy kis trükkel az is megoldható, hogy lecseréljük a telepített appok ikonjait teljesen egyedi változatokra. Utóbbi módszert korábban mi is ismertettük, szóval tulajdonképpen bárki képes az iOS 14-es appok ikonjainak cseréjére, a kérdés már csak az, hogy feltétlenül le kell-e ehhez tölteni ikonokat az online gyűjteményekből, vagy használhatunk teljesen egyedi, saját gyártású képecskéket is e célra. Nos, természetesen ez utóbbinak sincs akadálya, s hogy a dolog a lehető legegyszerűbb legyen, mutatunk egy programokat, amellyel megoldható az egyedi ikonok készítése iOS alkalmazásokhoz, közvetlenül az iPhone-on, nulla grafikusi tudással.

Launch Center Pro: egyedi ikon készítése iOS alkalmazásokhoz, pár mozdulattal

Launch Center Pro elsődleges célja mondjuk inkább egy alternatív alkalmazásindító felület létrehozása, pontosabban összetett utasítások (például levél írása egy mozdulattal adott címzetteknek stb.) kényelmes és gyors menedzselése. Ám van egy mellékes extra funkciója is: készíthetünk vele teljesen egyedi ikonokat az iOS appokhoz.

Ehhez nem kell mást tennünk, mint megnyitni a program felületén belépni a szerkesztő funkcióba (jobb felső sarokban látható ceruza ikon), majd egy szabad tárolót (+) megérintve az Action menüpontot választani. Ezzel létrehozhatunk Launch Center Pro akciókat is, de minket most ebből csak az ikonkészítés lehetősége érdekel, így érintsük meg az Options részben az Icon menüpontot. Itt a formák, stílusok, színek, és képecskék tetszőleges összeválogatásával elkészíthetjük teljesen egyedi ikonunkat. 

Ha mindennel megvagyunk és elkészült a kívánt ikon, két út áll előttünk. A Főképernyőn két megoldással helyezhetjük el az átszabott ikon egy program indításához. Az egyik, hogy az ikonszerkesztő fölött megérintjük a + gombot, majd beírjuk a megjelenő keresőmezőbe a kérdéses app nevét. Ekkor a program előkeresi az App Store-ból az adott kulcsszónak megfelelő appokat. Válasszuk ki azt, amelyikre valójában szükségünk van, majd a megjelenő felületen nevezzük el (Home Screen Name) elképzeléseinknek megfelelően, végül érintsük meg az Add gombot. Újabb felületet kapunk, ahol az Add to Home Screen menüpontra kell koppintani. Ekkor megnyílik egy böngésző ablak, amelyből letölthetjük az egyedi ikonunk telepítéséhez szükséges Profil. Ezt a profilt kell letölteni, majd a Beállítások appban jóváhagyni a telepítését. Ettől kezdve ott lesz majd a Főképernyőn az átszabott ikon, amely elindítja a hozzárendelt appot. 

Később ezt a Beállítások app Általános / Profil részében bármikor eltávolíthatjuk.

A másik megoldás, hogy a kész ikont a Megosztás gombra koppintva PNG fájlként a Fotók alkalmazásba mentjük, s a korábbi cikkünkben ismertetett módszerrel az iOS saját Parancsok alkalmazásának segítségével készítjük el az egyedi ikonnal ellátott programindító ikont. Ez sem sokkal bonyolultabb és így megússzuk a Profilok telepítgetését a telefonra.

A végeredmény közel azonos a két módszernél: akár az összes appunk ikonját átszabhatjuk a főképernyőn, az eredeti alkalmazásokat pedig száműzhetjük az Alkalmazáskönyvtár felületre, hogy ne legyenek duplikálva a Főképernyőn.

Mindent egybevetve a Launch Center Pro segítségével viszonylag egyszerű az egyedi ikonok készítése iOS alkalmazásokhoz. Sajnos azonban ha minden szerkesztési funkció ki szeretnénk használni, elő kell fizetnünk a programra, mert az ingyenes változatban erősen korlátozottak a lehetőségeink. A pénzünkért cserébe viszont még seregnyi praktikus funkciót kapunk az ikonszerkesztőn túl is.

Ne maradjon le erről sem!