TOP 2020: a legjobb appok iOS 14-re

Az idén megjelent iOS 14 számtalan nagyszerű újítást hozott az iPhone készülékekre. Ezek közül az egyik legszembetűnőbb változás a widgetek megjelenése a Főképernyőn. Ezt a praktikus megoldást már most is rengeteg app kihasználja (köztük például pár időjárás-előrejelző alkalmazás), s az elkövetkező hónapokban várhatóan jónéhány csatlakozik majd a táborhoz. Arra gondoltunk, összeszedjük, melyek voltak 2020-ban a legjobb appok iOS 14-re, amelyek többsége kihasználja a rendszer újdonságait, illetve amelyek jól jöhetnek majd az 2021-ben is az iPhone-t használóknak.

A legjobb appok iOS 14-re 2020-ban

Ha már a widgetekről szó esett, meg kell említsük, hogy korábban már összeállítottunk egy válogatást a jelenlegi legjobb iOS 14 Widgetekből. Érdemes azt is átfutni ha az új rendszert használja valaki (átfedés is lesz persze jelen cikkünk és a korábbi között). Most pedig lássuk, melyek a legjobb appok iOS 14-re, amelyeket feltétlenül érdemes kipróbálni egy iPhone-on, s amelyek segíthetik a munkát vagy éppen a szórakozást a hétköznapokban. Mivel a legtöbbről már írtunk részletes tesztet, most csak rövid összefoglalót adunk róluk, s linkeljük a korábbi bemutatókat.

Fantastical 3

Ha naptár programot kell választani, kettőt tudunk leginkább ajánlani iOS 14-re. A legjobb választás kétség kívül a teljesen megújult Fantastical, amely döbbenetesen jó havi nézettel, tetszőlegesen létrehozható sablonokkal, és profi widgetekkel áll a rendelkezésünkre. Egyetlen negatívumot tudunk mondani: előfizetős. De ha profi naptárat akarunk használni a telefonon, megéri a befektetést. Megindokoljuk máris, miért: itt elolvashatják.

Things 3

Annak ellenére, hogy az iOS 14 Emlékeztetők appja már egészen sokoldalúnak mondható, a faramucira sikerült felület miatt mi inkább egy másikat ajánlunk: ez a Things 3, amely jelenleg a legszebb és legkényelmesebb GTD alkalmazás iOS-re. Letisztult felületén élmény összeírni a teendőket, s menedzselni azokat. Természetesen lelkesen figyelmeztet amikor kell, s van hozzá praktikus widget is. Korábban itt írtunk róla részletes tesztet.

Calendars 5

Másik kedvenc naptár programunk a Readdle-féle Calendars 5, amely szintén remek havi nézettel, rengeteg extra funkcióval dicsekedhet. Kevesebbet tud, mint a Fantastical és kevésbé letisztult a felülete is, de ettől még kétség kívül élvonalbeli naptár, szuper widgetekkel. Van ingyenes és fizetős változata is. De még az utóbbi is olcsóbb – egyszeri befektetés -, mint előfizetni a Fantasticalra. Írtunk is róla, méghozzá itt.

Documents

Szintén a Readdle terméke a Documents, a legjobb fájlkezelő program iOS-re, olyan extrákkal, mint a wifin keresztüli fájlmásolás a számítógépre (és vissza). Kihagyhatatlan darab, hiszen segítségével akár pendrájvként is használhatjuk az iPhone-t. Mindezt ingyen. Az új verzió már widgetekkel és integrált VPN szolgáltatással is rendelkezik (utóbbi sajnos nem teljesen ingyenes). Természetesem szerepelt már nálunk többször is, például emitt.

Spark

Még mindig nem fogytunk ki a Readdle termékeiből. A Spark az egyik legjobb levelező app iOS-re, ráadásul ingyenes. Nem szabad kihagyni, nagyjából ezerszer kényelmesebb és praktikusabb, mint a rendszer saját levelezője. Ráadásul az iOS 14-ben már beállítható alapértelmezett e-mail kliensnek is. Ja, és zseniális widgeteket kapunk vele, amelyek ráadásul Főképernyős naptárként is használhatók (lévén a programnak van egyszerű naptár funkciója is). Erről is írtunk, méghozzá itt.

Canary Mail

Ha már a levelezésnél tartunk, akad azért még javaslatunk: érdemes megismerkedni a Canary Mail 3 nevű appal is, amely az egyetlen olyan levelező iOS-re, amely korrekt módon képes PGP titkosítást használni. Akár saját magunk által generált PGP kulcsot is használhatunk, de a program maga is képes létrehozni nekünk ilyet. Ráadásul flottul alkalmazkodik a felülete az iOS 14-hez, s kapunk pár widgetet is hozzá. Erről is írtunk, a részletes teszt ide kattintva olvasható.

Scanner Pro

Még egy pillanatra visszakanyarodunk a Readdle udvarára, mert akad még egy kihagyhatatlan alkalmazásuk. A Scanner Pro új verziója immár magyar nyelvű OCR funkcióval is dicsekedhet, rendkívül egyszerű vele befotózni a dokumentumokat, papír képeket, korrigálni a szkennelt anyagokat, majd akár több oldalas PDF-et varázsolni belőlük. A szövegfelismerő funkciónak köszönhetően pedig akár a szkennel dokumentumok tartalmát is képes másolható és szerkeszthető szöveggé alakítani.

Pixelmator

Ha valaki Photoshop-szerű grafikai és fotóretusáló szoftvert keres iPhone-ra, ne keressen tovább. A Pixelmator az egyik legjobb választás. Több rétegen is dolgozhatunk, kapunk egy halom réteg-effektet, exportálhatunk különféle formátumokba, s a PSD fájloktól sem jön zavarba a program. Igaz, ennek meg is kérik az árát, de cserébe állandóan a zsebünkben lapul egy Photoshop-szerű képszerkesztő szoftver.

Darkroom

Maradva a fotók retusálásánál, a Darkroom azoknak lehet jó választás, akik nem szeretnének photoshopos mélységekben elmerülni, viszont szeretnék pár mozdulattal megnyerőbbé varázsolni, tuningolni fotóikat. A Darkroom ezen a téren a legjobb választás jelenleg iOS alatt. Anno itt írtunk róla részletes bemutatót.

Amadine

Ha valaki nem fotókat, hanem vektoros ábrákat szerkesztene az okostelefonján, annak érdemes megismerkednie az Amadine nevű vektorgrafikai szoftverrel. Az ismerkedés ingyenes, csak akkor kell megvennünk a programot, ha minden funkció tetszik és menteni is szeretnénk a művünket. Az iOS verzióról nem írtunk még, de a macOS-es változatról igen, márpedig a kettő nagyjából ugyanarra képes, csak a felületük van az adott eszköz képernyőjéhez és használatához igazítva.

Mindnode

Aki se fotókat, se vektoros ábrákat nem készítene, ellenben szívesen összedobna néhány hasznos és látványos gondolattérképet, annak sem kell tovább keresnie. Ha profi eszközre vágyik ezen a területen, a legjobb választás a MindNode aktuális verziója lehet, amelyet szépen hozzáidomítottak az új rendszer lehetőségeihez. Korábban teszteltük is, emitt.

Ulysses

Ha van olyan app, amely nem maradhat ki egy olyan válogatásból, amelyben együtt vannak a legjobb appok iOS 14-re, az az Ulysses. Persze elfogultak vagyunk, a Techwok cikkek szinte mindegyike az Ulysses maces vagy iOS-es változatában készül. Ez a legjobb markdown szövegíró alkalmazás, amelyben ráadásul teljes kényelemben menedzselhetjük írásainkat, s exportálni is tudjuk azokat, többféle formátumba. Akár komplett e-bookot is írhatunk vele, és menthetjük epub vagy PDF formátumba. Ha valaki Setapp előfizető, a maces mellé az iOS verziót is megkapja. Aki nem, annak sajnos önállóan kell előfizetnie a programra az App Store-ban. De ha írással foglalkozunk, minden befektetett forintot megér (szerintünk).

Bear

Bár az iOS 14-ben fejlődött valamicskét a rendszer saját jegyzet alkalmazása, azért még korántsem tökéletes. Ha valaki előnyben részesíti a markdown jegyzetelést, annak pedig már csak ezért is jobb választás lesz a Bear, amely ingyen is használható, de ha előfizetünk (egészen olcsó), akkor még jobban kihasználhatjuk a képességeit.

Day One

A jegyzetelés egy másik módja, amikor naplót írunk. Márpedig ha digitális naplót keresünk, a Day One appot feltétlenül próbáljuk ki. Mint azt a korábbi tesztünkben is leírtuk, ebben a kategóriában jelenleg ez a legjobb program. Rengeteg extra funkcióval büszkélkedhet (lokáció, időjárás stb. automatikus feljegyzése a naplóbejegyzéshez).

Reeder

Hírolvasók közül a kedvencünk kétség kívül a Reeder, amelynek idei változata a letisztult felülettel és a rengeteg praktikus funkcióval egyaránt lenyűgözött minket. Legnagyobb előnye persze most is az, hogy támogatja a Feedly gyűjtemények használatát, egy sokkal kényelmesebb felületen, mint az eredeti Feedly-nél. Emellett akár manuálisan is összerakhatunk RSS gyűjteményt benne, s menthetjük az iCloud fiókunkba, hogy több eszközön is elérjük a friss híreket. Emellett képes későbbre elmenteni a lényegesnek ítélt online cikkeket, akár a saját gyűjteményébe, akár a Pocket vagy Instapaper fiókunkba.

Today Weather

Ha valaki egy több forrásból táplálkozó, minimalista, ízléses időjárás-előrejelző appot keres, letisztult widgettel, annak a Today Weather lesz a legjobb választás. Több előrejelző-szolgáltatásból választhatunk, sőt, ha nem érjük be az ingyenes változattal, hanem előfizetünk (ez egyébként az egyik legolcsóbb ilyen alkalmazás), akár az ikonokat is lecserélhetjük és a widgeteket is testreszabhatjuk.

1Password

Szeretjük a Bitwardent és nincs bajunk az Enpass appal sem, de azért ha valaki egy profi és biztonságos jelszómenedzsert keres (amely ráadásul cross-platform, így minden eszközünkön elérhetjük vele a jelszavainkat), annak érdemes befektetnie egy 1Password előfizetésbe. Jelenleg nincs ennél jobb a kategóriában, bár kétség kívül megkérik az árát. Írtunk is róla anno, mégpedig itt.

PS Camera

Az idei év egyik legérdekesebb új terméke volt az Adobe-tól a PS Camera, amely egy ingyenes, effektekkel teletömött fotós alkalmazás. Anno mindent leírtunk róla itt, de röviden: különleges képi világot alkothatunk új vagy korábbi fotóinkból a speciális effektek segítségével, amelyek száma ráadásul havonta bővül.

Halide

Szintén alternatív kamera app, de inkább a manuális fotóbeállítások iránt érdeklődőknek lehet jó választás a Halide, amely szinte tökéletes hagyományos fotómasinát varázsol az iPhone-ból, hogy a végletekig kiélhessük művészi vágyainkat. Még tavaly írtunk róla, de azóta csak jobb lett. Pedig már akkor is nagyon megkedveltük.

ClearVPN

Bár nem a ClearVPN a kedvenc VPN appunk (a magyar szerverek hiánya miatt inkább a Surfshark vagy a NordVPN lehet jó választás), de idén iOS-re mégis ezt fogjuk ajánlani, mert ha valakinek nem lényeges a magyar VPN szerverek megléte, viszont fontos számára a barátságos és kezdőként is könnyen használható felület, annak ez a legjobb választás. Ráadásul egészen sok funkciót megkapunk vele ingyen, bár kétségtelen, hogy ha igazán ki akarjuk használni, érdemesebb előfizetni rá. A lehetőségeitől mindent leírtunk korábbi cikkünkben.

Infuse

Végül egy program azoknak, akik teljes kényelemben szeretnének filmeket nézni az iPhone-on. Az Infuse 6 jobb, mint a VLC okostelefonos változata. Sokkal szebb és kényelmesebb felületet kapott, még egyszerűbb bemásolni a filmeket akár wifin keresztül (vagy szerverről letöltve is), mint az ingyenes konkurensnél, és nagyon hasznos a filmekhez automatikusan megjelenő leírás és borítókép is, hogy kényelmesen kiigazodjunk a telefonra másolt gyűjteményben. A népszerű videoformátumokkal is könnyedén elbánik. Ellenben itt sajnos fizetnünk kell némi kényelmi felárat. Na de enélkül már túl tökéletes lenne… Mindenesetre érdemes kipróbálni, mert tényleg nagyon kényelmes és szép videolejátszó app.

Ne maradjon le erről sem!