Surfshark 2020: gyors VPN szolgáltatás Wireguard protokollal és rengeteg extrával

A COVID-19 járvány alaposan felforgatta mindenki életét. Többek között sokan kényszerültek otthoni munkavégzésre, aminek bizony megvannak a maga veszélyei IT szempontból. Korábban éppen ezért írtunk már egy összefoglalót azokról a módszerekről, amelyekkel biztonságosabbá tehetjük az otthoni munkát, megvédve ezzel a céges és privát adatainkat, dokumentumainkat egyaránt. A kiberbűnözők ugyanis rászálltak a távmunkában szorgoskodó felhasználókra, a legkülönfélébb módszerekkel. A védekezés egyik módja egy biztonságos VPN szolgáltatás beüzemelése, amellyel titkosítható a teljes online adatforgalmunk, így ha bárki “beékelődik” a kapcsolatunkba, megóvhatjuk tőle a kényes, érzékeny információkat. A legjobb VPN szolgáltatásokat anno itt mutattuk be, s ezek között volt már akkor is a Surfshark VPN, amelyet önállóan is teszteltünk itt. Azóta eltelt több mint egy év, s arra gondoltuk, megnézzük, miben változott a Surfshark 2020-ban. Not, ez az amúgy is sokoldalú VPN szolgáltatás Wireguard protokollal bővült és csiszoltak kicsit az alkalmazásain is. Szóval ha valaki gyors, olcsó, extra védelmi megoldásokkal teletömött VPN-t keres, ne menjen tovább. Ez lehet a jó választás!

Surfshark 2020: gyors VPN szolgáltatás Wireguard protokollal

Surfshark korábban is az élvonalba tartozott a sebességét illetően, viszont a választható VPN protokollok kínálata elég hektikusan változott a különböző platformokon. Az iOS eszközök esetében például sokáig be kellett érni a kissé már túlkorosnak tekinthető IKEv2/IPsec megoldással. Ez mostanra megváltozott: a Surfshark elérhetővé tette minden rendszerre a – sokak által a VPN jövőjének tartott – WireGuard protokollt. Így Windowson, macOS-en, Linuxon, Androidon és iOS-en egyaránt választhatjuk ezt az egyértelműen gyors és a többinél biztonságosabbnak tartott VPN protokollt. 

Ez óriási előrelépés, s ha jobban belegondolunk, tulajdonképpen csak ennyi hiányzott ahhoz, hogy a Surfshark akár a legjobb VPN szolgáltatássá avanzsáljon. Immár egyértelműen az egyik legtökéletesebb választás, minden szempontból.

Emellett a 

Amit eddig is szerettünk: minden ami elvárás plusz rengeteg extra

Nem véletlenül tartottuk egyébként már eddig is az élbolyba tartozónak a Surfsharkot: tartalmaz mindent, ami alapvetően elvárás, ha az ember biztonságos és megbízható VPN szolgáltatásra vágyik.

 • Kill Switch funkció: ha a VPN kapcsolattal bármi gond adódna, a program azonnal megszakítja a teljes internet elérést annak újraépítéséig. Ez elsőre talán riasztónak hangzik, s biztos vannak esetek, amikor nem jön jól munka szempontjából, biztonsági szemszögből nézve azonban nélkülözhetetlen, hiszen így elkerülhetjük, hogy tudtunkon kívül, titkosítás nélkülivé váljon az adatforgalmunk. A kliensekben egyébként beállíthatunk automatikus csatlakozást is, így ha valamiért megszakítottuk a VPN használatát, a legközelebbi wifi ponthoz csatlakozáskor az automatikusan aktiválódik (kivéve, ha felvettük a kérdéses wifi kapcsolatot a megbízhatók listájára).
 • No log policy: A Surfshark nem naplózza online tevékenységünket, így rajtunk kívül senki nem tudja, merre csatangoltunk az interneten.
 • Nincs korlátozás eszközszámban: Míg sok VPN esetében 4-5 eszköz a maximum, amelyen egy előfizetéssel csatlakozhatunk, a Surfshark jelenleg nem korlátoz minket ebben.
 • A cég székhelye: Ez nem más, mint a Brit Virgin-szigetek, ami adatkezelési szabályozás szempontjából rendkívül nagy pozitívum. Az 5/9/14 szem szövetségen kívül esnek, így nagyobb az esélyünk privát szféránk megőrzésére, mint mondjuk egy amerikai szolgáltatás esetén.
 • NoBorders üzemmód: Ha olyan földrajzi területről kellene elérnünk például weboldalakat, ahol bizonyos online tartalmak tiltás alá esnek (lásd Kína), ezzel a funkcióval jó esélyünk van megkerülni a korlátozásokat. Értelemszerűen minden VPN szolgáltatás alkalmas arra, hogy földrajzi helyünket (IP címünket) elrejtsük és úgy tűnjön teljesen más környéken ücsörgünk. Ez a Sufrshark esetében is megvan, de a NoBorders opció ezen is túlmutat, jó eséllyel kicselezve a VPN használat esetleges korlátozásait is.
 • AES-256-GCM titkosítás: Adataink szempontjából pedig nem éppen közömbös szempont, hogy erős titkosítást használnak adatforgalmunk védelmére.
 • DNS leak protection: A DNS szolgáltatások sérülékenységeit is kivédhetjük, illetve kikerülhetjük az internetszolgáltató saját DNS megoldásának használatát, ami szintén jó pont, hiszen a DNS szolgáltató is követheti internetes szokásainkat.
 • Gyors szerverek: A Surfshark VPN viszonylatban kifejezetten gyors elérést biztosít. Értelemszerűen a VPN használata minden esetben visszafogja valamennyire az adatforgalmunk sebességét, de a Surfshark esetében ez a hétköznapi online tevékenységek végzésekor nem érezhető. Persze akadnak olyan folyamatok, amelyeknél egyértelműen lassabb így internetezni, de ilyenkor érdemes mérlegelni, hogy némi sávszélesség feláldozását az adatbiztonság oltárán. A Surfshark egyébként rendelkezik magyarországi szerverekkel is, így ha fontos, hogy hazai IP címről legyünk jelen a világhálón, az sem jelent gondot a használatakor.

Számunkra a fentiek megléte alapvető, hogy egy VPN szolgáltatást jól használhatónak minősítsünk. Viszont ebben az esetben további izgalmas és hasznos extrákat is kapunk az előfizetéshez.

 • 100% RAM-only szerverek: A Surfshark még a nyáron tért át szervereinél a RAM alapú megoldásra, ami újabb lépés a valóban privát internetezés felé. Ezzel és az eleve naplózásmentes használattal még biztosabbak lehetünk benne, hogy nem hagyunk nyomot a VPN szerveren az internetezésünk során.
 • CleanWeb funkció: A CleanWeb funkció azoknak lehet hasznos, akik szeretnének hirdetésektől és nyomkövetőktől mentes weboldalakat nézegetni, illetve elkerülni a káros kódot, malware-eket tartalmazó weblapokat. A ClearWeb mindezt egy kattintásnyi közelségbe hozza, vagyis letiltja a hirdetéseket, a nyomkövetőket és figyelmeztet, ha káros kódot tartalmazó oldal felé vennénk az irányt. Az asztali kliensekben ezt kiegészíti a Whitelister funkció, amellyel kivételként felvehetünk olyan weboldalakat, amelyeknél nem szeretnénk letiltani a hirdetéseket (például ha az ingyenes tartalmakért cserébe támogatnánk az oldalt azzal, hogy hirdetési bevételhez jussanak). Utóbbi miatt mi is kérjük, hogy ha valaki ilyen funkciót használ, vegye fel a Techwok.hu-t is a kivételek listájára, hogy oldalunkon továbbra is megjelenjenek a hirdetések a böngészőjében. Ezeknek köszönhetően tudjuk ugyanis biztosítani mi is az ingyenes tartalmak írását, az oldal üzemeltetését. Sajnos a Whitelister funkció csak az asztali kliensekbe került bele, így például iOS-en nem adhatunk meg kivételeket.
 • MultiHop: Ha valaki úgy gondolja, egy VPN szerver bevetése még nem elég, a MultiHop technológia segítségével fokozhatja adatai biztonságát. Kicsit hasonlít a dolog a Tor böngészőben is használt megoldáshoz. Itt is több VPN szerveren keresztül jutunk ki az internetre, extra titkosítással és a nyomkövetést végleg lehetetlenné téve. Cserébe viszont ez a megoldás már érezhetően visszafogja az internetezés sebességét. Valamit, valamiért.

A fentiek alapból a Sufrshark VPN szolgáltatás részei. Van azonban két további funkció, amelyekre szükség esetén külön előfizethetünk. Az egyik az Alert, amely annyit tesz, hogy a program értesít minket, ha bármely jelszavunk vagy adatunk nyilvánosságra kerülne esetre valamelyik kiberbűnözői adatbázisban, vagy esetleg feltörtek egy általunk is használt szolgáltatást. 

A másik a BlindSearch, amely online kereséseinket teszi ténylegesen priváttá. E két funkció igen praktikus, s ha még nincs alternatívánk rájuk, akár érdemes is lehet fizetni értük, de a jelszavak és online fiókok nyilvánosságra kerülését ellenőrizhetjük különféle jelszómenedzser programokkal is, a privát kereséshez pedig szuper alternatív keresőszolgáltatások állnak rendelkezésre bárkinek, ingyen. Mindenesetre ha szeretnénk egy szolgáltatásban letudni mindent, a lehetőség adott.

Jó áron adják a konkurenciához képest

Igaz is, valamit valamiért. A Surfshark egy sokoldalú, tényleg minden elvárható funkcióval és jellemzővel rendelkező – ráadásul auditált – VPN szolgáltatás. Mennyit kell érte fizetnünk? Nos, sajnos nem írhatjuk, hogy teljesen ingyenes, viszont jó hír, hogy a hasonló tudású konkurenseihez képest – ezekből nincs sok – láthatóan olcsóbb csomagokat is kínál. Az aktuális árakat itt találják. Pozitívum, hogy a bankkártya mellett használhatunk Paypalt vagy Apple Payt, vagy a teljes névtelenségre törekvők esetében akár kriptovalutát is az előfizetéshez.

Mindent egybevetve a Surfshark az ár/érték arányt tekintve jelenleg az egyik legjobb választás, ha megbízható és gyors VPN szolgáltatást keresünk otthonra, kávézókba, esetleg szállodákba kiszerverezett munkánkhoz. Ez egy modern, gyors VPN szolgáltatás Wireguard protokollal a mindennapokra. Ha bárhol nyilvános, pláne jelszómentes wifi ponthoz csatlakozunk, létfontosságú lehet, hogy használatba vegyük ezt, vagy egy másik VPN szolgáltatást.

Ne maradjon le erről sem!