Valóban privát keresés az interneten

Bizonyára keveseknek mondunk újat azzal, hogy mind a Google, mind a Bing – bár kétség kívül rendkívül hatékony keresőmotorok -, az általunk kért információk felkutatása közben igen szorgosan “jegyzetelnek”, hogy kielemezhessék keresési szokásainkat, érdeklődési körünket. Ennek persze haszna is van, hiszen legközelebbi kereséskor a már összegyűjtött információk alapján a kereső is magabiztosabban hozhatja elő a világháló rejtett bugyraiból a számunkra legmegfelelőbb találatokat. Viszont akadnak hátulütői is: keresési kifejezéseink és a találatok felhasználása alapján átfogó képet kapnak rólunk a különféle ügynökségek, reklámcégek, különféle országok állami szervei stb. S lévén az IP címünk és egyéb személyes adataink is hozzáadódnak ezekhez az információkhoz, ezen adatok birtokában meglehetősen könnyű képet alkotni szinte minden szokásunkról. A Google és a Bing – kiváltképp az első – tehát a legjobb keresőmotorok az interneten, amelyekkel szinte bármit megtalálhatunk, de a privát szféránkat finoman szólva is be kell áldoznunk ehhez. Ha valaki számára fontos a valóban privát keresés az interneten, annak cserébe az alábbi alternatív keresőket tudjuk ajánlani.

Valóban privát keresés az interneten

Kezdjük azzal, amit már anno okostelefonos keresések kapcsán ajánlottunk: ez a DuckDuckGo. Nem véletlenül a legnépszerűbb alternatív kereső: letisztult, hasonlóan hatékony, mint a Google, s a találati lista is hasonlóan átlátható, mint az etaloné. A keresési szintaxis is sok szempontból emlékeztet a Google-ban megszokottra. Nem gyűjt rólunk információkat, nincs nyomkövetés, viszont elég komoly bázisa van, hogy minél hatékonyabban keressen (beleértve a saját crawler megoldásait, vagy éppen a Bing, Wikipedia stb. forrásokat).

A következő ajánlat nem más, mint a StartPage, amely hasonló jellemzőkkel dicsekedhet. A biztonság kedvéért gyakorlatilag csak HTTPS alapú oldalakat ad be találatnak és többek között az IP címünket is diszkréten kezeli. Amúgy sem ment rólunk semmilyen információt.

Ha valakinek még ezt sem lenne elegendő, ott van még a Francia fejlesztésű Qwant is, amely ennek megfelelően hűségesen követi a GDPR adatvédelmi előírásait, olyannyira, hogy nem is próbálja beazonosítani, ki és mit keres, csak szorgalmasan igyekszik előkotorni, amire szükségünk van.

Ezek hát szerintünk a legjobb, privát szféránkat tiszteletben tartó keresőmotorok, amelyekkel viszonylag hatékonyan válthatjuk ki a Google-t. Hatékonyságukat tekintve persze nem lehetnek olyan szinte, mint a keresőóriás mindent-mindennel összefüggésbe hozó megoldása, de ha épp az összefüggésbe hozás mértéktelenségének elkerülése a célunk, akkor bárhol, bármikor kereshetünk ezekkel. Aki pedig biztosra akar menni, egészítse még ki a dolgot azzal, hogy beüzemel egy VPN szolgáltatást a számítógépen vagy okostelefonon, és a böngészőjében is bekapcsolja a privát üzemmódot.

Ne maradjon le erről sem!