Google Kereső: így kereshetünk valóban hatékonyan online

Szinte minden nap használjuk, mégsem biztos, hogy ismerjük minden lehetőségét. A Google Kereső használatakor a legtöbben csak beírják a keresendő kifejezéseket, majd a megjelenő linkek közül rákattintanak az elsők valamelyikére. Ennél azonban a Google sokkal jobban testreszabható, s ha erre odafigyelünk, a találati listában jóval nagyobb esélyünk lesz tényleg azt megtalálni, amire szükségünk van. Korábban adtunk már tippeket a Gmail webes felületén található kereső tökéletes kihasználásához, most pedig megmutatjuk, miként csalogathatjuk elő a Google Kereső rejtett lehetőségeit és kereshetünk valóban hatékonyan.

 

A Google Kereső használata: ami a szemünk előtt van

Sokan a Google keresőjéből csak a keresőmezőt látják és használják, pedig ott van a szemünk előtt egy halom extra opció is, amelyek segíthetnek a hatékonyabb munkában. Egy-egy keresés után nem feltétlenül érdemes azonnal a találati listának esni. A keresőmező alatt ilyenkor megjelenik egy plusz linkgyűjtemény, amellyel tovább finomíthatjuk a találatok pontosságát. Szűrhetünk kifejezetten képekre, hírekre, videókra, térképekre, könyvekre, járatokra.

Ha pedig az Eszközök linkre kattintunk, meghatározhatjuk a kívánt nyelvet, a publikálás dátumát stb. Az Eszközök opciói annak megfelelően változnak, mit kerestünk. Képeknél például felbontásra, színre, típusra, licencre nézve is szűkíthetjük a találatokat. Ráadásul ha a képkeresővel kerestünk, a leginkább tetsző találat kiválasztása után megjelenő részen, a kép címe alatti sávban találunk egy Keresés kép alapján linket. Erre kattintva a fellelthez hasonló képeket túr elő számunkra a Google az internetről.

Ráadásul ez a kép alapján történő keresés működik még egy módon: kulcsszavak megadása helyett akár saját fotók segítségével is végezhetünk keresést. Ha a Google oldalán a jobb a felső sarokban található Képek linkre kattintunk, akkor a direkt képkereső felületre jutunk.

Itt a keresőmező kamera ikonjára kattintva lehetőségünk van konkrét kép, fotó alapján is keresni. Ehhez megadhatjuk a forrás kép linkjét, vagy fel is tölthetünk egy képfájlt a gépünkről.

 

Rejtett lehetőségek a Google keresőjében

A fenti, szemmel látható eszköztáron kívül a Google-nak vannak rejtett funkciói is. Így egy halom praktikus opcióval szűkíthetjük a találati listát a keresőben (használjuk az alábbi megoldásokat a Google keresőmezőjében).

 • Idézőjelek használata: ha a keresett kifejezéseket időzőjelek (“”) közé tesszük, a rendszer olyan találatokkal kezd majd a találati listában, amelyeknél a érintett szövegrész együtt, az általunk megadott sorrendben tartalmazza a kulcsszavakat.
 • Kivételek megadása: ha egy keresési kifejezés elé mínusz jelet () írunk, akkor az adott szót tartalmazó oldalakat a Google kihagyja a találati listából
 • Keresés adott oldalon: ha egy weboldal saját keresője nem tűnik elég hatékonynak, akkor a Google segítségünkre lehet az oldalon belüli keresésben is. Ehhez a keresőszavakon kívül írjuk még be a site:weboldal.hu részt is, ahol a weboldal.hu domaint értelemszerűen cseréljük le a kívánt oldal domain nevére (például: google tippek site:techwok.hu)
 • Keresés linkelő oldalakra: ha egy adott oldalra linkelő egyéb honlapokat keresünk, használjuk a link:weboldal.hu opciót. Így megkapjuk azon oldalak listáját, amelyek az adott weboldalra linkelnek.
 • Joker karakterek: akik parancssoros megoldásokon (például DOS vagy a jelenlegi rendszerek parancssora) nőttek fel, azoknak biztosan ismerős megoldás, amikor a csillag (*) karakterrel tudunk helyettesíteni kifejezéseket. Vagyis a csillag helyén a keresésnél bármi állhat, így a fentebb említett idézőjeles kereséseknél a kevésbé fontos köztes kulcsszavakat érdemes ezzel helyettesíteni.
 • Hasonló oldalak keresése: ha egy adott oldalhoz hasonló témájú honlapot keresünk, a related:weboldal.hu opció segíthet ebben. Így a találati listában csupa olyan oldal jelenik majd meg, amelyek témájukban hasonlítanak a megadott site-ra.
 • Matek és valutaváltás: bizony, még erre is képes a kereső. Ha egy matematikai képletet írunk be a keresőmezőbe, akkor az első találat az elvégzett műveletsor eredménye lesz (plusz egy online számológép). Ha pedig az 10 EUR in HUF kifejezésre keresünk, akkor a 10 eurót a Google átszámolja forintra az aktuális árfolyam alapján. Ezekről a lehetőségekről itt írtunk részletesen.
 • Mértékegységek átváltása: hasonlóan a valutaváltáshoz, a Google a mértékegységek közötti váltást is megoldja nekünk, például így: 10 km in m
 • Keresés egyszerre több kifejezésre: az OR (vagy) opció használatával egy keresésben több dologra is kereshetünk. Így például a gólya OR róka kifejezésre a kereső felhozza a gólya vagy a róka szavak egyikét tartalmazó oldalakat egyaránt.
 • Adott fájltípus keresése: ha kifejezetten valamilyen fájltípusra, például PDF dokumentumokra keresünk, használjuk a filetype:pdf opciót. A pdf típust természetesen helyettesíthetjük más fájltípusokkal is (doc, jpg, png stb.)
 • Időjárás: ha a weather: szó után beírjuk az irányítószámot vagy egy város nevét (például weather:Budapest), akkor a kereső találatai között az első egy komplett időjárás jelentés lesz az adott helyre vonatkozóan (mi azért mutattunk jobbakat okostelefonra, például itt)

 • Helyesírás ellenőrzés: erre ugyan vannak jobb megoldások is, de adott esetben a Google akár a szavak helyes írásmódjának ellenőrzésére is használható. Ha ugyanis a keresőbe beírt szót rosszul írtuk, akkor a Google Keresési javaslatként kiírja a szerinte helyes írásmóddal leírt változatot. Ettől függetlenül aki biztosra akar menni ilyen kérdésekben, inkább használja az helyesírás.mta.hu helyesírási tanácsadó portált.
 • Információ weboldalakról: az info:weboldal.hu opció használatával az adott honlapról kaphatunk rövid ismertetőt.

A fentiek segítségével nem csak sokkal hatékonyabban kereshetünk a Google keresőjében és pontosíthatjuk a találatokat, hanem számos hasznos információhoz, extra funkciókhoz is hozzájuthatunk. A Google egyébként nem csak a keresőjével kapcsolatban nyújt praktikus extrákat. A Gmail levelezést is számtalan módon tuningolhatjuk, sőt, akadnak még szép számmal hasznos és ingyenes Google termékek melyeket egy-két trükkel jobban kihasználhatunk.

Ne maradjon le erről sem!