Kipróbálható a Brave Search béta: egy új privát kereső

Manapság egyre több szó esik a magánszféra böngészés közbeni védelméről. Senki sem rajong érte, ha az engedélye nélkül, vagy a tudtán kívül nyomon követik online tevékenységét, beleértve azt is, hogy éppen mikor, mire keresett rá az interneten, s milyen weboldalakat nyitott meg. Márpedig a Google keresője alapértelmezésben elég szorgosan gyűjti ezeket az információkat, aminek persze nem feltétlenül csak az az oka, hogy mindenáron eladja az online hirdetőknek a frissen feltérképezett érdeklődési körünket, hanem az is, hogy a találatoknál minél inkább az érdeklődési körünknek megfelelő linkekkel szolgálhasson, vagy egyéb hasznos szolgáltatások esetében tudjon a kedvünkre tenni azzal, hogy a korábbi keresések és az érdeklődési körünk alapján ajánl termékeket, szolgáltatásokat. Szóval van ennek a nagy gyűjtőszenvedélynek előnye is, kényelem szempontjából mindenképpen. Ám akit nagyon zavar, ha ennyire belelát egy tech óriás a mindennapjaiba, választhat alternatív kereső szolgáltatásokat is, méghozzá olyanokat, amelyeket kifejezetten a magánszféra védelmére hegyeztek ki, vagyis amelyek használatakor nem marad nyoma sehol a keresési előzményeknek. Ilyen például a DuckDuckGO, amelyről korábban többször is írtunk, például abban a cikkben, amelyikben összegyűjtöttük a legjobb privát online keresőket. Ezt a listát szeretnénk most bővíteni, merthogy megjelent egy új privát kereső: mostantól bárki által kipróbálható a Brave Search béta verziója.

Brave Search béta: egy új privát kereső

A Brave böngészőt talán már nem kell bemutatnunk senkinek. Az egyik legnépszerűbb böngésző program az adatvédelemre kihegyezett megoldások közül. Épp ezért szerepelt annak idején a nyomtalan böngészést lehetővé tévő böngészőket felsorakoztató összeállításunkban is.

Most a cég előrukkolt saját keresőszolgáltatásával is. Pontosabban felvásárolta a Tailcat nyílt keresőmotort, amely a Brave Search nevű saját keresőjük alapja lesz. Ez a kereső – hasonlóan a már említett DuckDuckGo-hoz – szintén a magánszféra védelmére helyezi a hangsúlyt, s amellett, hogy nem követi és nem tárolja el kereséseinket, a felhasználót részesíti előnyben minden szempontból a hirdetőkkel szemben. Ebből a szempontból persze azért nem tud teljesen függetlenedni attól, hogy valamiből meg kell élni, így két megoldás közül választhatunk majd később: kereshetünk úgy, hogy elviselünk hirdetéseket is a találatok között, illetve fizethetünk a szolgáltatásért, s ez esetben egy darab hirdetést sem fogunk látni a keresések során. A keresési rangsorolás egyik alapja a közösség lesz, nyílt rangsorolási modellel. Egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mit jelent, de alapvetően jól hangzik, s mindig örülünk, ha egy hatékony, de azért kellően privát kereső-szolgáltatásról adhatunk hírt.

A Brave Search mindenesetre mostantól élesben is tesztelhető, a bétát bárki kipróbálhatja a search.brave.com oldalon. A három vízszintes csíkkal jelölt ikonra kattintva elérhető beállítások panelen választhatunk világos és sötét témát, megszabhatjuk, hogy a linkekre kattintva azok új böngésző-fülön nyíljanak meg, kapunk statisztikát az adott kereséssel kapcsolatban. A keresőmező alatt pedig szűrhetjük a találatokat típus, ország vagy éppen megjelenési idő szerint. Szóval úgy tűnik, egy kényelmes, gyors, s kellően privát keresővel bővül épp a paletta.

Ne maradjon le erről sem!