Megbízható, ingyenes biztonsági programok és szolgáltatások, több rendszerre

Bár az ingyenes biztonsági programok emlegetésekor a legtöbb felhasználónak csak az ingyenes antivírus szoftverek villannak be, valójában seregnyi egyéb terület is létezik, ahol gondoskodnunk kell adataink, privát állományaink védelméről.

Kihagyhatatlan, ingyenes biztonsági programok több rendszerre

Az alábbiakban összefoglaltuk, melyek azok az ingyenes biztonsági szoftverek, amelyekkel gondoskodhatunk róla, hogy privát adataink ne kerüljenek a kiberbűnözők, csalók kezébe. Általános összefoglalóval szolgáltunk már korábban is, de most kifejezetten az ingyenes megoldásokat vettünk elő. Többségükről korábban már írtunk, így ezekhez linkeltük a teljes tesztet is.

Biztonságos, privát internetezés: ProtonVPN

Ha gyakran internetezünk ingyenes, nyílt – titkosítatlan – wifi pontokon (üzletekben, kávézókban, hotelekben, reptereken stb.), azzal komoly veszélynek tesszük ki adatainkat, akár számítógépet, akár okostelefont használunk éppen. Ilyenkor érdemes valamilyen VPN szolgáltatáson keresztül csatlakozni az internethez, amely gondoskodik a teljes adatforgalom titkosításáról (emellett elrejti valódi IP címünket stb.).

Sok VPN szolgáltatásról írtunk már, de kevés olyan van, amelynek ingyenes csomagja valóban használható. A ProtonVPN viszont jó választás lehet, mert ugyan a fizetős verzióhoz képest az ingyenes szolgáltatás kevesebbet nyújt (például kevesebb VPN szerver közül választhatunk), de a sebessége még ennek ellenére is elfogadható. Így kényelmesen internetezhetünk rajta keresztül, miközben adataink védve lesznek az esetleges támadóktól. Részletesen itt írtunk a szolgáltatás funkcióiról.

Nyomtalan böngészés: Brave, Tor, Firefox

Maradva még az internetnél, fontos szempont lehet, hogy nyom nélkül böngészhessük a weboldalakat. Sőt, akár a nagyon zavaró reklámoktól is mentesítsen minket a böngésző. Erre a célra kitűnő választás a Brave, a Firefox, vagy a Tor. Előbbi kettő rendelkezik komolyan vehető privát böngészési felülettel, amelynek bekapcsolásával tényleg megakadályozhatjuk, hogy a hirdetők célzott reklámokkal bombázzanak minket. A Tor ennél tovább megy, ott a böngészési folyamat maga is több Tor szerveren megy keresztül, titkosított adatfolyamként, így a szolgáltatók, kiberbűnözők dolgát is megnehezíthetjük.

A teljesen névtelen és privát böngészéshez amúgy ezek közül is csak a Tor ajánlható. A Brave és a Firefox esetében a tökéletes nyomtalansághoz és a titkosított adatcseréhez szükséges még egy VPN szolgáltatás beizzítása is (lásd az előbb ajánlott ProtonVPN). Ennek hiányában a privát böngészés ezeknél a programoknál nagyjából annyit jelent, hogy nem mentik a gépre a meglátogatott oldalak nyomkövető sütijeit, nem naplózzák el a meglátogatott oldalakat és segítenek blokkolni a reklámokat. Illetve ma már a csaló oldalak és kriptobányász megoldások elleni védelem is egyre több böngésző része. A Firefox pedig kísérletezik már saját VPN szolgáltatással is, de ez a cikk készültekor még nem elérhető nálunk. 

Privát levelezés: ProtonMail

Szintén az internetezés fontos része a levelezés, amelyhez ugyebár ajánlottunk már zseniális e-mail klienst, ámde ha valaki kifejezetten a biztonságra megy rá, annak inkább egy másikat javasolnánk. A ProtonMailt ugyanazok készítik, akiknek a ProtonVPN is köszönhető. A svájci cég a ProtonMail fejlesztésekor kifejezetten a privát levelezést tartotta szem előtt. Ennek megfelelően a szerver mindent titkosítva tárol, de ami ennél is fontosabb: küldhetünk olyan e-mailt, amit valóban csak a címzett tud elolvasni és letölteni mondjuk a csatolmányokat. Ennek mikéntjéről írtunk korábbi tesztünkben.

Privát és biztonságos csevegés: Telegram, Signal

Végül szintén gyakori online tevékenység a csevegés is. A különféle chat alkalmazások közül az igazán privát, biztonságos megoldást a Telegram és a Signal jelentheti. Érdemes mindkettővel megismerkedni és esetleg rávenni az ismerősöket, kollégákat is a használatukra. Így titkosítva, akár end-to-end kapcsolattal bebiztosítva a magánszféránkat beszélgethetünk írásban, hanggal, vagy videóval. A két programról és létjogosultságuk okairól itt írtunk részletesen.

Nagy fájlok biztonságos megosztása

Ha gyakran osztunk meg ismerősökkel, kollégákkal nagyméretű fájlokat, érdemes e célra igénybe venni a Firefox Send szolgáltatást. Az átmeneti megosztást lehetővé tévő megoldással akár 2,5 GB-os fájlokat is küldhetünk, s azokat általunk meghatározott idő múlva a rendszer automatikusan törli a szerverről, kényelmesen szabályozhatjuk a linkek élettartamát (a törlést köthetjük a letöltések számához vagy időtartamhoz egyaránt). Addig viszont titkosítva tárolják azokat, s hozzáférésük korlátozása végett akár jelszavas védelemmel is elláthatjuk a letöltésükhöz szükséges linket.

Részletesen itt írtunk a szolgáltatásról. Bár a Mozilla szolgáltatása, a használata természetesen Firefox-független, működik bármilyen böngészőben.

Fájlok tárolása biztonságos felhőben: OneDrive Vault

Mivel olykor nem csak átmenetileg van szükség fájlok megosztására, hanem hosszú távon is, jól jöhet egy biztonságos felhőszolgáltatás is. A Microsoft OneDrive ingyenes változata 5 GB tárhelyet kínál, s van egy érdekessége: ez a OneDrive Vault. Ennek ingyenes verziójában három fájlt tárolhatunk el az extra biztonságos rétegen, ami nagyjából úgy működik, mintha egy külön kóddal nyitható széf lenne az amúgy is csak jelszóval elérhető felhőtárhelyen belül. A OneDrive Vault beállításáról és használatáról részletesen itt írtunk.

Fájlok titkosítása: Encrypto vagy NordLocker

Olykor persze offline is tárolna az ember fájlokat titkosítva. Az Encrypto jó megoldás lehet ehhez. A program teljesen ingyen telepíthető Windowsra és macOS-re egyaránt. Segítségével egyetlen mozdulat csupán, hogy egy mappát vagy fájlt titkosított, jelszóval védett állománnyá alakítsunk. 

Visszaállítani is éppoly egyszerű, de természetesen csak a korábban megadott jelszó birtokában. Anélkül nem lehet hozzáférni az AES-256 bites titkosítással bebiztosított állomány tartalmához. A programról itt írtunk teljes tesztet.

Szintén jó választás lehet a NordLocker, amely kicsit más nézőpontból közelít, de ugyancsak a fájlok és mappák titkosítását végzi, méghozzá rendkívül biztonságos megoldással. Érdekessége, hogy akár a titkosított fájlok kényelmes megosztását is lehetővé teszi és ehhez még csak a hozzá tartozó jelszavunkat sem kell kiadni senkinek (ettől függetlenül nem felhő szolgáltatásról van szó). A működéséről részletesen itt írtunk. Ingyen 5 GB adatot lehet vele titkosítani.

Jelszavaink biztonságos őrzése: Bitwarden

Fontos szempont lehet, hogy jelszavainkat is egy megbízható – és esetünkben ingyenes – alkalmazásra bízhassuk. A Bitwarden egy sokoldalú, nyílt forráskódú jelszómenedzser, amelyet bármilyen rendszeren használhatunk. Van Windows, macOS, Linux, iOS, Android kliens egyaránt, de akár böngészőben is elérhetjük vele a szerveren titkosítva eltárolt jelszavainkat, privát jegyzeteinket, PIN kódjainkat. Ehhez természetesen érdemes egy megfelelően bonyolult, de azért általunk jól megjegyezhető mesterjelszót kitalálni. Cserébe a többi jelszavunkat és kódunkat nem kell fejben tartanunk. Azokat bármikor előszedhetjük a Bitwarden tárolójából.

Vírusok elleni védelem Windows 10 rendszeren: a Windows 10 saját víruskeresője

Bármily meglepőnek is tűnhet sokaknak, a Windows 10 az első olyan Windows, amelynél bátran használhatjuk a rendszer saját biztonsági megoldásait, beleértve az integrált víruskeresőt. A Windows Defender az utóbbi időkben rendkívül jó eredményeket ért el a független AV-TEST szolgáltatás tesztjein. Ráadásul sok külön megvehető antivírus csomaggal szemben nem lassítja zavaró mértékben a rendszert. Szóval ha épp spórolni akarunk, jó választás lehet bekapcsolva tartani (a Windows 10 Gépházban elérhető).

Kiegészítésként néha érdemes lefuttatni a Malwarebytes ingyenes “adware gyilkolóját” az AdwCleanert, amely ugyan nem figyel folyamatosan a rendszerben, de ha pár hetente lefuttatjuk, szépen kimazsolázza az összes esetlegesen a gépre került kéretlen reklám- és kémprogramot.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!