Fájlok titkosítása akár elküldés előtt is, Windowson és Macen

Gyakran küldünk fájlmegosztókon, e-mailben kényes tartalmú dokumentumokat, adatbázisokat? Bár a levelezés, a fájlküldés, a felhőben történő megosztás gyakran titkosított adatforgalom mellett történik, a célba érés után még mindig ott a lehetőség, hogy esetleg olyanok is belekukkantanak a fájlokba, akiknek aztán végképp nem szántuk azokat. Ilyenkor jöhet jól egy “hagyományos” titkosító program, amelynek segítségével pillanatok alatt megoldható a fájlok titkosítása.

Encrypto

A MacPaw fejlesztői ugyan elsősorban Macre dolgoznak, de akadnak azért Windowsra is elérhető megoldásaik is. Az Encrypto esetében amúgy is nehezen úszhatták volna meg a dolgot cross-platform hozzáállás nélkül, hiszen egy platform-függő titkosító jóval szűkebb körnek elégíthetné csak ki az igényeit. Így viszont az Encrypto által titkosított fájlok egyaránt megnyithatók Windowson és Macen, sőt, létrehozásuk is lehetséges a két rendszer bármelyikén.

A program AES-256 algoritmust használ, ami egy megfelelően megválasztott kulcs/jelszó esetében kellően biztonságosnak mondható. Ne legyenek kétségeink, adott esetben ez is feltörhető, de azért már rendesen meg kell dolgozni, szóval az átlag felhasználók ellen garantáltan védve lesznek a titkosított fájlok. Aki meg nem “átlagos”, az elől nem így kell elrejteni a dolgokat (de talán nem mindenkinek van oka rettegni tőle, hogy profi kiberbűnözők vadásznak az anyagaira)…

Az Encrypto fájlokat és mappákat egyaránt képes egyetlen, titkosított fájlba varázsolni. Csak húzzuk rá a program ablakára a kérdéses fájlokat vagy mappákat, adjunk meg egy megfelelően biztonságos jelszót, s ha úgy gondoljuk, egy olyan háttérinfót is, amelyből a címzett kitalálhatja a jelszavunkat, de mások nem (ez nem kötelező). Ha ezzel is megvagyunk, a program kicsit dolgozik az ügyünkön, majd felajánlja, hogy mentsük, vagy rögtön megosszuk (e-mailben stb.) az elkészült .crypto kiterjesztű állományt.

Az Encrypto egyébként beépül a helyi menübe is, így Windows és macOS esetében egyaránt titkosíthatunk ezzel a megoldással, ha nem akarjuk külön elindítani előbb a programot.

Az így létrejött fájlt, ha egy gépre telepítve van az Encrypto, akkor dupla kattintással megnyithatjuk, feltéve, hogy tudjuk a jelszót. Mivel az Encrypto teljesen ingyenes, bárki telepítheti a megfelelő verziót, így ha eredetileg nem volt a gépen, pillanatok alatt beszerezhető.

Ne maradjon le erről sem!