Így kreáljunk biztonságos jelszót és jegyezzük meg könnyen

Néha egészen elképesztő dolgokat lát jelszavak használata kapcsán az ember egyes felhasználóknál. Pedig mostanában rengetegszer emlegettük mi is a számítógépes biztonsági problémákat. És ezek között előkelő helyet foglal el a könnyen visszafejthető jelszavak használata.

Kezdjük ott, hogy optimális esetben minden online szolgáltatáshoz külön, önálló jelszót kellene generálnunk, ráadásul nem a kutya vagy a gyerek nevét érdemes évszámokkal variálni, hanem minél kuszább, különleges karaktereket és számokat tartalmazó, kellően hosszú jelszavak jelenthetnének hathatósabb biztonságot (tökéletes persze nincs, de miért könnyítenénk meg a kiberbűnözők dolgát?).

Természetesen abszolút érthető, ha valaki nem képes megjegyezni ilyenekből tíz, húsz darabot. A megoldás ez esetben egy jelszómenedzser alkalmazás bevetése lehet, amely egyetlen master jelszó megjegyzéséért cserébe titkosítva eltárolja az összes többit.

Korábban már bemutattuk a három legjobb jelszómenedzser alkalmazást, amelyek szinte minden platformon használhatók és képesek felhő szolgáltatáson keresztül szinkronizálni is az eszközök között, titkosított adatfájlokkal. Ha tehát jelszavaink tárolására keresünk megfelelő alkalmazást, válasszuk a három korábban bemutatott program egyikét. Mellesleg a megfelelő jelszavak generálásában is segítenek.

Utóbbira vannak azonban alternatív megoldások is, ezekből mutatunk most néhányat.

Könnyen megjegyezhető, de nehezen megfejthető

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha teljes mondatokat ötlünk ki (olyanokat, melyeket megjegyzünk) és a szavak kezdőbetűit használjuk jelszóként. Például: Sárkányból van három vagy hét fejű. Ebből máris jön a Sv3v7f. Amit persze variálhatunk még tovább, vagy alkothatunk hosszabb mondatot és ezzel hosszabb jelszót. A bátrabbak pedig cserélheti az i betűt 1-re, az ékezetes karaktereket pedig ékezet nélküli változatra vagy különleges írásjelre. Persze kell hozzá megfelelő memória és hozzáállás, de a mondatot egyszerűbb megjegyezni, mint magát a jelszót.

Sőt, ezt a megoldást tovább is lehet fejleszteni, van ugyanis egy ingyenes online szolgáltatás (Hugh’s Secure but Easy to Rememben Password Generator), ahol ha beírjuk az általunk kitalált mondatot (melynek minimum nyolc szóból kell állnia), akkor több jelszóvariációt is készít a fenti módszerrel. Működik magyar szavakkal is.

Generált jelszavak

A biztonságos jelszavak generálásához akadnak weboldalak is, ilyen például a Secure Password Generator, amelyen az adott online szolgáltatás elvárásainak megfelelő (meghatározott számú karakterek stb.) és egyben biztonságos jelszó kreálható.

Kedves tőle, hogy még a jelszóra való emlékezéshez is igyekszik segítséget adni, szavak hozzárendelésével. Mondjuk ez nem biztos, hogy tökéletes, egy összetett jelszó esetében már érdemesebb biztosra menni és jelszómenedszert használni.

De természetesen próbálkozhatunk a fejbentartásával is, ha nem fogjuk cserébe mindenhol ugyanazt a jelszót alkalmazni. Az ugyanis nem túl kifizetődő hosszú távon: ha az egyik fiókunkat feltörik, mehetnek tovább kényelmesen a többire is.

Hasonló jelszógeneráló a SafePassword is. Sajnos csak angol szavakkal segít, de dicséretére legyen mondva, igyekszik könnyen megjegyezhető jelszavakat összedobni.

Ebben a körben érdemes még megemlíteni a Domain Diagnosis jelszógenerátorát is. Szintén jól használható és igyekszik megkönnyíteni az új jelszó megjegyzését is.

Jelszógeneráló, gyerekeknek

Elsősorban angolul tanuló gyerkőcök vehetik hasznát, de nekik tényleg jól jöhet a Dinopass, ha ki kell találni gyorsan egy viszonylag biztonságos jelszót.

Nagyjából egy kattintás az egész: ven egyszerűbb és bonyolultabb jelszó generálására egy-egy gomb az oldalon. Ennyi. Megjegyezni persze nem fogja az oldal, szóval ez a feladat itt sem úszható meg.

Ne maradjon le erről sem!