TOP 3: a legjobb jelszómenedzserek, minden eszközünkre

Temérdek jelszót és PIN kódot kell manapság megjegyeznünk, legalábbis ha vagyunk annyira elővigyázatosak, hogy nem mindenhol ugyanazt és pláne nem a kutyánk nevét adjuk meg. Rengeteg üzenetküldő, felhő szolgáltatás, banki felület várja el tőlünk, hogy biztonságos jelszavak tömegét tartsuk fejben. Lehetetlen. Vagy mégsem?

 

Jöhetnek a jelszómenedzserek!

Nos, ha nem bízunk a memóriánkban akkor érdemes a számítógépre vagy az okostelefonra bízni jelszavaink őrzését. Erre valók az úgynevezett jelszómenedzserek. Erre mutattunk már egy példát, de most kiegészítjük három olyannal, amelyek cross-platform megoldások, vagyis a felhőben szinkronizált jelszavainkat minden eszközünkön elérhetjük velük. Vagyis csak egy központi jelszót kell megjegyeznünk, minden mást pedig feljegyez helyettünk az adott program.

 

Kaspersky Password Manager

A Kaspersky név leginkább a népszerű antivírus szoftvert juttatja az emberek eszébe, de a cégnek vannak más szoftveres megoldásai is. Így például egy komplett felhő szolgáltatást, amelyben eltárolhatjuk jelszavainkat.
A rögzítés és a visszaolvasás több platformra elérhető kliens alkalmazásokkal történik: Windowsra, Macre, iPhone-ra és androidos okostelefonra egyaránt letölthetjük az ingyenes alkalmazásokat.

Miután túlesünk egy ingyenes regisztráción, már vihetjük is fel fontos jelszavainkat. Az ingyenes szolgáltatás sajnos csak 15 különböző bejegyzést hajlandó szinkronizálni, de ettől még felvehetünk többet is. Azért ha több mint 15 hozzáférést szeretnénk cross-platform módon tárolni, érdemes előfizetni, a 15 eurós éves díj ebben az esetben egészen kedvezőnek mondható.

Jelszavainkat természetesen titkosítva őrzik a szerveren, de ettől még persze itt is és a következőkben bemutatásra kerülő szoftvereknél is nekünk kell eldöntenünk, bizalmat szavazunk-e az adott gyártónak. A Kaspersky mindenesetre elég meggyőző név ahhoz, hogy ezt megtegyük.

 

Enpass

Ha lehet ilyen mondani: az Enpass még a Kaspersky megoldásánál is “többplatformosabb”. Ronda szó, de esetünkben igaz, ezt a programot ugyanis Windowsra, OS X-re, Linuxra, iOS-re, Androidra, Windows Phone-ra és BlackBerry-re is telepíthetjük. Sőt, Windowsra a hagyományos mellett Modern Windows verzió is van (Windows 8.1 és 10 tulajoknak).

Az asztali rendszerekre készült változatok teljesen ingyenesek, vagyis Windows és OS X között akár teljesen díjmenetesen is szinkronban tarthatjuk jelszavainkat és kódjainkat. A mobil változatok 20 bejegyzésig ingyenesek, pontosabban 20 jelszót hajlandók szinkronizálni (az első húszat), ha többre van szükségünk, alkalmazásonként 10 eurót kell fizetnünk, viszont ez egyszeri befektetés, vagyis ha csak egy mobillal szinkronizálnánk akár 50 jelszót, PIN kódot és titkos jegyzetet (ilyet is lehet), akkor ez mindössze 10 eurónkba kerül, tekintve, hogy az asztali gépre teljesen ingyen van.

Ezek a verziók több különböző felhő szolgáltatással használhatók, vagyis nem a készítők szerverén keresztül kommunikálnak egymással, hanem például Dropbox, iCloud, OneDrive vagy Box fiókunk segítségével.
Van online kiadás is, ez előfizetős és ekkor már a fejlesztők szerverén kapunk helyet.
Az Enpass felülete minden platformon áttekinthető, letisztult és villámgyors. Ha asztali gépre keresünk ingyenes megoldás, ne is kutassunk tovább, ennél jobban nem találunk. Minden adatunkat kategorizálva, ikonokkal kiegészítve, testreszabható plusz adatokkal teletűzdelve tárolhatjuk. Van jelszó-generálási funkció é böngészőbe épülő plug-in is, amely megjegyzi, illetve szükség esetén egy kattintással beilleszti jelszavainkat.

 

1Password

Tudjuk, furcsán hangzik, de ha valakiben van “fizetési hajlandóság”, akkor a legjobb választás régi kedvencünk, a 1Password.
A borsos – 50 dolláros – árért cserébe a 1 Password a jelszómenedzserek királynője: egy nagyon jól összerakott, minden szükséges funkcióval rendelkező szoftvert kapunk Windowsra vagy OS X-re, amelyben tényleg mindent biztonságban őrizhetünk.

Sajnos itt csak próbaverziók vannak, amelyeket ingyen tesztelhetünk, de a számítógépen időkorlátosak, mobilon és tableten pedig funkciók tekintetében vannak “visszavágva”. Utóbbiaknál alkalmazáson belüli vásárlással juthatunk hozzá a hiányzó funkciókhoz, például a titkos jegyzetek készítéséhez és a teljes szinkronizáláshoz.
A 1Password szintén kategorizálva tárol mindent (login adatok, szoftver licencek, bankkártya adatok stb.), gyors keresési lehetőséggel. Ha engedélyezzük a böngészőbe épülő plug-int, akkor minden új jelszó megadásánál lehetőségünk lesz az azonnali mentésre, illetve ha belépnénk valahová, az is mindössze egyetlen kattintás.

Mobilon és tableten van beépített böngésző is, amelyben szintén elérhetők a mentett űrlapok, így nem kell állandóan manuálisan kitöltögetni azokat.
A jelszavak online tárolására itt is egy ingyenes felhő szolgáltatást lehet használni, például Dropbox, vagy ha csak Apple eszközöket használunk, akkor az iCloud.

A jelszómenedzserek alkalmazásával tehát biztosra mehetünk. Nincs több elfelejtett belépési kód, nem megy el majd idő arra, hogy körbetelefonáljuk a családot, ki emlékszik a megadott kódokra és megúszhatjuk az állandó jelszó-visszaállítási procedúrákat is.

Ne maradjon le erről sem!