Könnyen használható és biztonságos VPN ingyen (is)

Oldalunkon már eddig is igyekeztünk bemutatni a valóban használható és megbízható VPN szolgáltatásokat, hiszen rengeteg olyan VPN van, amely felét sem tudja annak, amit a készítői ígérnek, s akkor még jól is jártunk, hiszen számtalan félrevezető VPN-t találni, amely épp ellenkezőjét teszi, mint amit ígér, s nem megvédi privát szféránkat, hanem illetéktelenekhez juttatja el adatainkat. Kiváltképp érdemes óvatosan bánni az ingyen kínált VPN appokkal. Szerencsére azért akadnak ellenpéldák is. Ilyen például a Proton VPN, amely egy kifejezetten könnyen használható és biztonságos VPN ingyen. Pontosabban ingyen is, hiszen van fizetős csomag is, amely – nem túl meglepő módon – többet nyújt, mint a díjmentesen használható. Márpedig ha valaki nem szeretne fizetni VPN szolgáltatásokért, legalább annyit érdemes megtennie, hogy a nyílt wifi pontokon (kávézók, hotelek, repterek stb.) egy ingyenes VPN “mögé bújva” titkosítja a teljes internetes adatforgalmát (a VPN elrejti valódi IP címünket és titkosítja az adatforgalmat). 

ProtonVPN: könnyen használható és megbízható VPN

Egy jó VPN szolgáltatás esetében alap elvárás a biztonság és a megbízhatóság. A ProtonVPN esetében a fejlesztők már bizonyítottak korábban, hiszen az ő kezük alól került ki a népszerű ProtonMail levelezőrendszer is, amelynél kifejezetten a biztonságos levelezést tűzték ki célul.

A svájci cég – ez szintén fontos tényező privát szféránk tiszteletben tartása szempontjából – terméke gyakorlatilag mindent nyújt, amit egy professzionális VPN szolgáltatástól elvárhatunk:

 • több mint 40 országban, több mint 550 szerverük van
 • AES-256 titkosítás (4096-bit RSA, HMAC, SHA384)
 • IKEv2/IPSec és OpenVPN támogatás
 • Nem naplózzák online tevékenységünket (no-logs policy)
 • DNS leak védelem
 • Secure Core szerverek (titoktartás szempontjából még megbízhatóbb szerverek, több szerveren keresztüli kapcsolódás) 
 • Kill Switrch funkció (amely az internetkapcsolat megszakításával megakadályozza, hogy a VPN esetleges leállása miatt adataink észrevétlenül, titkosítatlanul száguldozzanak a világhálón, majd a VPN visszaállásával ismét elérhetővé teszi az internetet)
 • Tor over VPN: Tor hálózat kiegészítve a VPN funkcióval, így még biztonságosabbá és teljesen anonimmá tehető a böngészés az Onion oldalakon (nem minden szerveren)
 • P2P támogatás (nem minden szerveren)
 • Svájci székhelyű cég, ahol a privát szférát tiszteletben tartják

A fentiekből is látszik, hogy technikailag és biztonság szempontjából a ProtonVPN mindent teljesít, amit elvárunk egy ilyen megoldástól. 

Szintén fontos szempont VPN választáskor a sebesség: a ProtonVPN ezen a ugyan elmarad a VPN-ek között döbbenet le- és feltöltési sebességet biztosító ExpressVPN, vagy a szintén jól teljesítő NordVPN mögött, de még így is a jobbak közé sorolható. Feltéve persze, hogy előfizetünk rá, mert az ingyenes verzió valamivel visszafogottabb sebességre képes. Szóval ha nem is ez a csúcs, de azért kellemes tempójú vele minden internetes tevékenység.

Van viszont egy tényező, amiben az egyik legjobbnak mondható ez a szolgáltatás: a konfigurálásához és használatához szükséges appok. Jelenleg Windowsra, macOS-re, Linuxra, Androidra és iOS-re érhető el ProtonVPN alkalmazás. Konfigurálni tulajdonképpen nem nagyon kell, csak elindítani az appot, kiválasztani a kívánt szervert és használni. Sőt, elég csak a kapcsolódás gombra nyomni, s a program kiválasztja a számunkra legideálisabb VPN szervert.

Ha mégis egyedi beállításokra van szükségünk, minden opciót ki- vagy bekapcsolhatunk a felületen. Ráadásul rendkívül informatív is a szoftver: a teljes adatforgalomról kimutatást kapunk, valós időben.

Majdnem korlátlan, biztonságos VPN ingyen

Bár árait tekintve a ProtonVPN átlagosnak mondható a konkurenseivel összevetve, sokan valószínűleg inkább az ingyenes csomagot választják. Ennek módja egyszerű, hiszen csak le kell töltenünk a rendszerünknek megfelelő alkalmazást, majd elindítani és regisztrálni egy ingyenes ProtonVPN fiókot (esetlegesen meglévő ProtonMail fiókunkat is használhatjuk belépésre).

Ettől kezdve 7 napig tesztelhetjük akár a teljes szolgáltatást is, de ha a próbaidőszak végére érünk, akkor előfizetés hiányában már csak az ingyenes változat áll rendelkezésünkre. Ez azonban jóval kevésbé korlátozott, mint a konkurenseknél:

 • kevesebb szerver (3) áll rendelkezésünkre
 • szűkebbre szabott a sávszélesség
 • nincs P2P és Tor támogatás
 • nincs adatforgalmi korlát, vagyis bármennyit használhatjuk
 • nincsenek reklámok

Vagyis az ingyenességért cserébe csak a lassabb – de nem használhatatlanul lassú – VPN szervereket kell elviselnünk. Viszont annyit használjuk, amennyit akarjuk, és nem kell elviselnünk reklámokat sem.

Összegzésül

Mindent egybevetve a ProtonVPN egy kifejezetten könnyen használható és biztonságos megoldást jelent azoknak is, akik ingyenes VPN szolgáltatást keresnek, s azoknak is, akik hajlandók fizetni a plusz opciókért. Utóbbiakból mondjuk nincs olyan sok, mint a Surfshark VPN esetében, de így is abszolút összkomfortos szolgáltatásról beszélhetünk.

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!