Gyors VPN, amivel megoldható a biztonságos és nyom nélküli internetezés

Visszatérő olvasóink nem most találkoznak nálunk először VPN szolgáltatásokkal. Mutattunk már több ilyet, hiszen mára fokozottan fontossá vált, hogy ha valaki internetezésbe kezd, akkor az adatai teljes biztonságban legyenek a világhálóra csatlakozva is. Ezt a temérdek ingyenes wifi hálózat nem tudja biztosítani, mert ott ugyan lapvetően nem kerül egy fillérünkbe sem az internetezés, de – titkosítás és biztonsági beállítások hiányában – ha ellopják privát adatainkat, jelszavainkat, az jóval többe kerülhet bármilyen mobilnet előfizetésnél. Épp az ilyen esetekre jönnek jól a különféle VPN szolgáltatások, amelyekkel megoldható a biztonságos és nyom nélküli internetezés. Ráadásul ma egy kifejezetten gyors VPN kerül terítékre, ami szintén nem utolsó szempont!

VPN: biztonságos és nyom nélküli internetezés

VPN használat esetén adataink titkosítva közlekednek a virtuális térben, ráadásul az IP címünket sem látják illetéktelenek, így a beazonosításunk is szinte lehetetlen. Utóbbi arra is jó persze, hogy a földrajzi helyzetünkön alapuló esetleges tiltásokat (például online streaming szolgáltatóknál, esetleg ilyet alkalmazó államokban) megkerüljük, hiszen a VPN által nekünk kiosztott virtuális IP cím alapján lehetünk bármely országban (attól függően, éppen milyen VPN szerverhez csatlakoztunk). Ha megfelelő VPN szolgáltatót választunk, akkor gyakorlatilag névtelenül, biztonságban internetezhetünk.

Mivel ilyenkor a VPN szolgáltató szerverein keresztül jutunk ki a világhálóra, a szerverek sebessége nagyban befolyásolja a netezésünk sebességét is. Jellemzően a hozzánk földrajzilag közelebb található szerverek szoktak gyorsabbak lenni, vagyis egy magyar VPN szerver lehet az ideális, ami így ugyan kifelé, országként még szintén kicsiny hazánkat mutatja, de már virtuális IP címmel (vagyis a valódi IP címet nem látja a szolgáltató, vagy akár egy meglátogatott weboldal üzemeltetője sem) és jellemzően gyors is. Ha egy amerikai szervert választunk, az lassabb lesz, a lassulás mértéke pedig erősen függ a VPN szolgáltatótól, vagyis attól, milyen minőségű háttérrel dolgozik.

Emellett fontos szempont VPN választásnál, hogy:

 • A VPN szolgáltató ne naplózza a tevékenységünket.
 • Legyen megfelelően titkosított a kapcsolat.
 • Könnyű legyen beüzemelni, működjön bármilyen eszközünkön;
 • Legyen ún. kill switch funkció, amely biztosítja, hogy a VPN kapcsolat bármilyen okból történő megszakadása esetén a teljes internet-hozzáférés tiltásra kerül, ezzel megakadályozva, hogy titkosítatlanul kóboroljanak tovább az adataink. Természetesen a VPN kapcsolat helyre jöttével ez automatikusan álljon vissza.
 • Lehetőleg olyan országban legyen a cég, ahol nem kényszerítheti két másodperc alatt az állam, hogy bármilyen módon visszavezesse az adatainkat, tevékenységünket.

Korábban bemutattunk pár VPN szolgáltatást, amelyek az öt szem szövetség (Five Eyes) országainak valamelyikében üzemeltek (USA, Kanada, Ausztrália stb.). Ezeknél az utóbbi pont például sérülhet, ami egy hétköznapi, biztonságos internetezésre vágyó felhasználó számára nem feltétlenül nagy érvágás, hiszen ettől még az ingyenes wifin keresztül teljes biztonságban tud netezni a VPN kapcsolattal. Legfeljebb az NSA és társai kutakodhatnak nagyobb eséllyel utánunk ilyenkor (kérhetnek ki adatokat a VPN szolgáltatótól). De valószínűleg kevesen érzik úgy, hogy erre bármi okuk lenne. Ettől függetlenül ma kifejezetten egy olyan gyöngyszemmel szolgálhatunk, amely még ezt az utolsó pontot is teljesíti!

ExpressVPN: gyors VPN, biztonságos és rendkívül egyszerű beüzemelni

Az ExpressVPN kétség kívül a jelenlegi VPN szolgáltatók élvonalába tartozik. Ennek egyik oka, hogy kifejezetten gyors szerverekkel rendelkeznek, számos országban. Többek között magyar szervert is választhatunk, amikor csatlakozni akarunk. A legtöbb esetben minimális a sebességcsökkenés az alap és a VPN-es kapcsolat között. Emellett a szolgáltatás funkciói között minden megvan, amire szükségünk lehet: 

 • AES-256 bites titkosítás mellett dolgozhatunk.
 • Támogatott protokollok: OpenVPN (TCP, UDP), L2TP – IPSec.
 • 4096-bit SHA-512 RSA tanúsítvány
 • DNS/IPv6 szivárgás elleni védelem
 • Kill switch funkció.
 • Támogatja a streaming szolgáltatásokat (pl. Netflix).
 • Használhatók P2P szerverek.
 • Nem naplózzák a tevékenységünket.
 • A névtelenséghez ragaszkodók előfizethetnek Bitcoin (BitPlay) segítségével is

Gyakorlatilag onnantól kezdve, hogy csatlakoztunk a kiválasztott VPN szerverhez, minden adatunk teljesen titkosítva közlekedik az interneten, az IP címünk is rejtve marad és védve vagyunk egy esetleges “közbeékelődéses támadástól” is.

A szolgáltató ígérete szerint nincs naplózva a tevékenységünk, illetve azonosításra alkalmas adatok sem (IP, DNS, metaadatok, böngészési előzmények, forgalmi adatok stb.). Ez alól kivételt képez, hogy a szolgáltatás figyeli, mely alkalmazásukat aktiváltuk, milyen napon használtuk a szolgáltatást, milyen szerver lokációt választottunk, és összesen mennyi adatforgalmat generáltunk. Ezeket az szolgáltatás működéséhez kell tudniuk: például összesen 3 eszközön használhatjuk egyszerre a szolgáltatást, amit valahogy azért ellenőrizniük kell. Ezeken túl azonban semmiféle adatot nem lát rólunk sem maga a szolgáltató, sem bármilyen harmadik fél. Ha ezt még megspékeljük azzal, hogy a böngészőben is letiltunk minden bővítményt és privát módban internetezünk (vagyis a böngésző számára megtiltjuk, hogy véglegesen mentse a sütiket, előzményeket stb.), akkor mind az interneten, mind a gépünk egyéb felhasználói elől el tudjuk rejteni, mit műveltünk a világhálón. Esetleg megspékelhetjük még a dologot a VPN szolgáltatás és a névtelen böngészést ígérő Tor böngésző együttes használatával. Azt egyébként érdemes tudni, hogy a két megoldás nem azonos elven működik. A Tor mellett szerintünk érdemes a VPN-t is használni, már csak azért is, mert a VPN segítségével nem csak a böngészést, hanem minden online adatforgalmat titkosíthatunk. Ráadásul működési elvénél fogva a Tor a sima böngészőkhöz képest jelentősen rontja a böngészés sebességét, míg mondjuk az ExpressVPN esetében szinte elenyésző lesz a sebességcsökkenés, ha hagyományos böngészőt használunk. De ez már egy másik témakör, mi most maradjunk az ExpressVPN használatánál. Ezzel önmagában is sokat teszünk a biztonságos netezésért.

Fontos szempont lehet még sokaknak, hogy ne kelljen pilótavizsga a VPN beüzemeléséhez. Nos, az ExpressVPN-t akár teljesen kezdőknek is bátran merjük ajánlani. Támogatja a Windows, macOS, Linux, iOS, Android rendszereket (van Chrome és Firefox bővítmény is). De van routerre vagy játékkonzolokra is megoldások. Ezek közül bármelyikre letölthetjük az ExpressVPN alkalmazását, amely minden beállítást elvégez helyettünk. Nekünk csak annyi a feladatunk, hogy megnyomjuk a csatlakozásra szolgáló méretes gombot a képernyőn. Esetleg előtte még kiválaszthatjuk a számunkra szimpatikus szervert, ha nem tetszik, amit a program automatikusan felajánl. A lista amúgy méretes, de van lehetőségünk keresni is benne. Szinte gyerekjáték a használata.

Ha pedig már csatlakoztunk, gyakorlatilag mindenre van lehetőségünk. Így például akár biztonságos torrentezésre is, amit amúgy nem minden VPN szolgáltató biztosít. A kellemes sebességnek köszönhetően ugyancsak van lehetőségünk jó minőségű online videózásra is, illetve elérhetjük a Netflix, Kodi, BBC iPlayer és hasonló szolgáltatók földrajzilag elhelyezkedésre korlátozott szolgáltatásait is, a megfelelő szerver kiválasztásával.

Összegzésül

Ha valakinek fontos a bevezetőben is említett cég-lokáció, megnyugtatásul közöljük: az ExpressVPN a Brit Virgin-szigeteken székel, ami ebből a szempontból – jelenleg – megnyugtató lehet. Emellett az OpenVPN és az AES-256 titkosítás, a killswtich funkció, és a naplózás hiánya mind-mind a biztonságunkat szolgálja. Ezt sikerült az ExpressVPN esetében villámgyors szerverekkel párosítani, így kétség kívül nem sok kihívója akad e VPN szolgáltatásnak. Ennek megfelelően az ára sem a legolcsóbb, akciósan havi 8-9 USD körül csatlakozhatunk, ha lekötjük magunkat egy évre, vagy 13 USD körüli áron, ha nem vállaljuk a kötöttséget. Az összes, aktuális csomagár itt található. Fizetni lehet bankkártyával, PayPal fiókkal, vagy – a teljes névtelenségre törekvőknek – akár Bitcoinnal is.

Ne maradjon le erről sem!