Surfshark VPN: a biztonságos és névtelen internetezés alapvető eszköze

Hűséges olvasóink nem most találkoznak nálunk először VPN szolgáltatás tesztjével. Ennek két fő oka közül a fontosabb, hogy egyre kiemeltebb szerepet kap a kiberbűnözők elleni védekezés a hétköznapi felhasználók életében is. A másik ok, hogy lassan Dunát lehet rekeszteni a VPN szolgáltatásokkal, ráadásul akad közöttük pár ingyen kínált, de valójában semmit sem nyújtó, sőt, rosszabb esetben épp az adatainkat begyűjtő kacat is. Éppen ezért arra gondoltunk, idén összegyűjtjük a legjobbakat, s e válogatás részeként ma elérkeztünk a Surfshark VPN-hez, amely a biztonságos és névtelen internetezés alapvető eszköze lehet, elérhető áron. S ahogy szoktuk, most is megindokoljuk ezt a kijelentésünket.

Frissítés 2020.10.06.: Időközben teszteltük a 2020-as kiadást, amely egy nagyon fontos funkcióval, a WireGuard protokoll támogatásával bővült. Az újabb cikket ezen a linken éri el.

Dióhéjban a VPN használat lényege

Mivel sokszor elmondtuk már, csak röviden foglaljuk össze, miért is érdemes VPN-t használni az IT fanatikusokon túl a “hétköznapi halandóknak” is:

  • Nyitott, ingyenes wifi hálózatokon titkosíthatjuk a teljes internetes adatforgalmunkat, így óvva meg privát szféránkat a kiberbűnözőktől
  • A VPN kapcsolat használatával a szolgáltatók sem igazán láthatnak bele abba, milyen oldalakat látogatunk meg, vagy mit csinálunk az interneten.
  • A VPN segítségével eltitkolhatjuk valós IP címünket, ami kvázi névtelenséget biztosíthat internetezés közben, de arra is jó, ha szeretnénk egy-egy online szolgáltatás számára más országból bejelentkező felhasználóként feltűnni. A VPN szerverek ugyanis a világ bármely pontján lehetnek, s ha mi egy svédországi VPN szerveren keresztül jutunk ki a világhálóra, a meglátogatott weboldalak számára olyan lesz, mintha Svédországban ücsörögnénk.
  • Az alternatív IP cím használata miatt lehetőségünk adódhat geolokációs korlátozásokat alkalmazó online szolgáltatások (Netflix és társai) használatára.

Surfshark VPN: a biztonságos és névtelen internetezés alapvető eszköze

De térjünk rá mai tesztalanyunkra. A Surfshark VPN egy viszonylag olcsón elérhető VPN szolgáltatás, legalábbis ha hajlandóak vagyunk két évre lekötni magunkat, akkor a havi 2 USD-s előfizetési díj több, mint baráti. Pláne, ha azt is megnézzük, mi mindent kapunk ezért az összegért cserébe. A Surfshark ugyanis az egyik legsokoldalúbb VPN szolgáltatás.

Az egyik legfontosabb természetesen az, hogy számtalan gyors szerverrel rendelkeznek a világ minden táján, így többek között magyarországi szerverhez is csatlakozhatunk vele. Persze az ország közelsége egy VPN esetében nem mindig arányos az adott szerver sebességével. Eddig a leggyorsabb hazai VPN szerver kapcsolatot az Express VPN esetében mértük, de azt kell mondjuk a Surfshark ebből a szempontból rögtön a második helyen van a teszt időpontjában. Mindazonáltal a többi szerverük (800 fölött van a számuk, több mint 50 országra elosztva) is dicséretes sebességgel működik, vagyis – bár mint minden VPN, ez is lassíthat valamelyest az internetezés sebességén – a Surfshark sebesség tekintetében az egyik legjobb választás.

Szintén fontos kérdés ilyenkor a titkosítás erőssége, amelyre ugyancsak nincs panasz: AES-256-GCM titkosítást használ a rendszer és támogatja az IKEv2/IPsec és OpenVPN protokollokat egyaránt. Ezek beállítása gyerekjáték, ahogy a szerverek kiválasztása is, hiszen gyakorlatilag minden platformra van kliens alkalmazás (Windows, macOS, Linux, iOS, Android), és vannak böngésző bővítmények is. Gyakorlatilag egyetlen kattintás a beüzemelés, és a letisztult, ízléses programfelületeken a további extra szolgáltatások beállítása is nagyon egyszerű. A csatlakozás is egy mozdulat. Ha nem választunk a listából VPN szervert, akkor a program is tud ajánlani, akár földrajzi közelség, akár sebesség alapján.

A szerverek között találunk – külön listában – P2P kapcsolatot támogatókat is (ezek között nincs hazai), sőt, a Virtual opcióban választhatunk egy országot álcaként, miközben teljesen másik ország VPN szerveréhez csatlakozunk. A P2P mellett számos geolokációs tiltást használó online szolgáltatás elérését is biztosítják, így például Hulu, Netflix stb.

Extra szolgáltatások garmada

Ha már fentebb szóba került: extrák vannak dögivel. Az egyik ilyen a MultiHop funkció, ami azt jelenti, hogy egy helyett rögtön két külön országban elhelyezett VPN szerverhez csatlakozunk (kicsit emlékeztet a Tor megoldására, de nem ugyanaz). Így a végére már tényleg beazonosíthatatlanok leszünk, bár cserébe az összkomfortos rejtőzésért némi sebességcsökkenéssel fizetünk (no, nem annyira, mint a Tor esetében). A párosításokat nem mi szabhatjuk meg, de több variációból is választhatunk.

További izgalmas plusz a CleanWeb funkció, amely integrált reklám-, szkript-, nyomkövető védelmet jelent. Így letilthatjuk a bannereket, nyomkövető szkripteket a weboldalakon, szinte bármely böngészőben.

Igen, hát ilyenkor szoktunk sírni kicsit, hogy mi is hirdetésekből tartjuk fenn az oldalt és írunk ingyen olvasható cikkeket, ezért kérjük olvasóinkat, hogy engedélyezzék a böngészőkben és adott esetben a VPN szolgáltatásban is a Techwok.hu oldalon a hirdetések megjelenítését. Ez amúgy a néhány hasonló pluszt nyújtó VPN esetében nem lehetséges. Ott egységesen kerül tiltásra minden. A Surfshark viszont megfejeli a lehetőségeinket még egy opcióval: ez Whitelister, amelynek segítségével tiltó- vagy engedélyező listákat hozhatunk létre. Így automatizálhatjuk, hogy bizonyos weboldalak, sőt, alkalmazások esetében mondjuk felfüggesztésre kerüljön a VPN védelem. Ez jól jöhet bizonyos céges rendszereknél, vagy kényesebb banki szolgáltatásoknál, ahol a VPN-nekkel valamiért nem kompatibilis a rendszer.

Naplómentesség, Kill Switch, auditálás

Nem szóltunk még pár nagyon fontos jellemzőről, amelyeket minden VPN szolgáltatás esetében kiemelten kezelünk. Ezek egyike a kill switch funkció megléte, amely a Surfshark esetében kipipálva. Ennek köszönhetően azonnal megszakad minden internetes adatforgalom, ha VPN biztonsági réteg bármilyen okból kiiktatódik használat közben. Ezzel megakadályozható, hogy mondjuk egy nyílt, titkosítatlan wifi ponthoz csatlakozáskor tudtunkon kívül megszűnjön a VPN védelem és adataink titkosítatlanul kezdjenek száguldozni a világhálón.

Ugyancsak fontos kritérium a naplózás. A Surfshark esetében nem készül naplófájl semmilyen interneten végzett tevékenységünkről, csak a fiók és az előfizetés beazonosításához szükséges infókkal foglalkoznak, hogy tudják, jogosultak vagyunk-e a szolgáltatás használatára. Sem az IP címünk, sem más egyéb adatunk nem kerül naplózásra (alapértelmezésben névtelen összeomlási naplót készít az asztali kliens, de ez kikapcsolható). Ezt fejeli még meg,m hogy a szolgáltatás központja a Brit Virgin-szigetek, ami adatvédelmi szempontból nagy pozitívum, s nem tagja az 5/9/14 szem szövetségnek. Emellett a Surfshark szolgáltatás rendelkezik külső szakértőtől származó auditálással is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Surfshark az egyik legjobban összeszedett VPN szolgáltatás, amivel eddig találkoztunk. Ráadásul a fenti funkciókat tényleg nagyon kedvező áron vehetjük igénybe (feltéve persze, hogy hajlandók vagyunk lekötni magunkat 2 évre, de amúgy is átlagos a havidíj mértéke). Az pedig már csak hab a tortán, hogy egyetlen előfizetéssel minden eszközünkön használhatjuk a szolgáltatás, nincs megkötve az egyszerre használható készülékek száma.

Bár a hivatalos honlapon nincs ingyenes csomag, ha ki szeretnénk próbálni a szolgáltatást, 7 napos tesztidőszakkal megtehetjük a mobil változatban (értelemszerűen figyeljünk oda, hogy megszakítsuk 7 napon belül az előfizetést ha nem tartunk igényt után a VPN-re, különben ténylegesen elkezdik levonni a havidíjat, ahogy más alkalmazások esetében is működik a dolog). Szerintünk érdemes vele megismerkedni, mert tényleg kifejezetten kellemes tapasztalatokat szereztünk a tesztelés során.

Ne maradjon le erről sem!