NordVPN: az egyik legjobb VPN szolgáltatás privát és biztonságos internetezéshez

Az elmúlt években szemügyre vettünk már néhány remek VPN szolgáltatás, s mivel már javában nyaralási szezon van, idén is mutattunk több olyat, amelyik jól jöhet, ha ingyenes wifi kapcsolatokon keresztül szeretne valaki kommunikálni a nyaralás alatt a családdal, ismerősökkel. Ma az egyik legjobb VPN szolgáltatás kerül terítékre, amely nem csak minden szempontból teljesíti az ilyen megoldásoktól elvárt követelményeket, hanem itt-ott még túl is teljesíti azokat. Szóval érdemes vele megismerkedni, ha fontos számunkra a biztonságos és privát internethasználat.

Frissítés 2020.05.06.: cikkünk megjelenése óta a NordVPN az OpenVPN, IPSec, IKEv2 protokollok mellé felvette a NordLynx protokollt is. Ez az új WireGuard protokollra épül, amelyet egyre több VPN szolgáltató kezd alkalmazni. Gyorsabb és biztonságosabb, mint az eddig elterjedt VPN megoldások. A NordLynx minden platformon választható a NordVPN kliens alkalmazásaiban.

VPN a biztonságos internethasználatért

Mielőtt belevágunk, csak egy gyors és egyszerűsített összefoglaló a VPN szolgáltatások értelméről (sokszor kielemeztük már ezeket). Ha például egy publikus wifi hálózathoz csatlakozunk, amelyek általában nem használnak semmiféle titkosítást, adatainkat és rendszerünket egyaránt komoly veszélynek tesszük ki, számítógép és okostelefon esetében egyaránt. A VPN szolgáltatások használatával ilyenkor is titkosítható az adatforgalom, így biztonságban böngészhetünk, levelezhetünk a VPN szervereken keresztül. Biztonságban az adathalászoktól és kiberbűnözőktől.

Emellett a VPN segítségével elrejthető valódi IP címünk a szolgáltatók, weboldal üzemeltetők stb. elől, sőt, mivel a VPN szerverek különböző országokban helyezkednek el, a megfelelőhöz csatlakozva elhitethetjük a “túloldallal”, hogy egy teljesen más országból érkeztünk. Ennek a geolokációhoz kötött korlátozásokat alkalmazó szolgáltatások (BBC iPayer, Netflix stb.) is kicselezhetők. Általában.

NordVPN: az egyik legjobb VPN szolgáltatás privát és biztonságos internetezéshez

Számtalan remek VPN szolgáltatás létezik, de jelenleg az egyik legjobb kétség kívül a NordVPN. Ennek egyik oka, hogy hihetetlen méretű hálózattal rendelkeznek: 60 országban van több mint 5500 szerverük. Ez ugyebár fontos kérés, részben a geolokáció miatt (válogathatunk a helyszínek közül), részben pedig a szerverek terheltségét illetően. A NordVPN esetében például a magyarországi szervereknél is több választási lehetőségünk van, így ha valamelyik belassul, átállhatunk másikra. 

Ennek ellenére találkoztunk már gyorsabb VPN szolgáltatással a hazai szervereket illetően, de ez inkább csak mérések esetén érezhető. Az internetezés érzésre abszolút flottul működik a NordVPN szerverein keresztül. Elvileg itt is igaz, hogy földrajzilag minél közelebbi szervert érdemes kiszemelni, a távoliakat (USA stb.) akkor érdemes csak igénybe venni, ha geolokációs szempontból el akarjuk hitetni mondjuk egy weboldallal, hogy épp Amerikában tartózkodunk. A VPN használat mindig lassítja az internetezés sebességét, de a jobb szolgáltatások esetében ez nem feltűnő. Vicces, de a NordVPN esetében nálunk a németországi szerverek ezúttal sokkal gyorsabbnak bizonyultak a magyarországi társaiknál. Van ilyen. Amúgy csak egy mozdulat a választás.

A legtöbb NordVPN szerver támogatja a P2P kapcsolatokat, néhánynál pedig van lehetőség Onion over VPN kapcsolat felépítésére is. A Tor böngészőhöz köthető Onion hálózatról egy korábbi cikkünkben bővebben is írtunk, ezzel a végletekig fokozhatjuk anonimitásunkat böngészés közben.

Mondjuk jelen esetben nem is biztos, hogy van értelme használni, a NordVPN esetében ugyanis bekapcsolhatjuk a Double VPN üzemmódot, így adataink rögtön két különböző VPN szerveren mennek keresztül, a végtelenségig fokozva a titkosítást (és némileg rontva a sebességet). Ráadásul mivel az első VPN szerver már eleve elrejti az eredeti IP címet, a másodiknak már tényleg lehetetlenné teszi az IP-alapú beazonosítást. Hétköznapra szerintünk felesleges, de ha valaki nagyon paranoiás, ezzel már tényleg mindent megtehet azért, hogy adatforgalmába senki ne lásson bele. Mellesleg eleve AES-256 bites titkosítást használ a rendszer, ami bankok, katonaságok esetében is elfogadott, szóval erre biztosan nem panaszkodhatunk.

Privát szféránk védelme érdekében egyébként a naplózás tekintetében is mindent megtesz a szolgáltató, gyakorlatilag semmilyen személyes információt nem naplóznak, csak olyanokat, amelyek a szolgáltatás működéséhez szükségesek (például ahhoz, hogy a használat jogosultságát ellenőrizzék). Ez auditált is. Ráadásul a NordVPN alapvetően egy panamai céghez tartozik, így eleve nem kötelesek adattárolásra. Ez hatalmas előny az olyan VPN szolgáltatókkal szemben, amelyek az öt szem szövetség országaiban működnek.

A fentiek mellett a NordVPN további hasznos tulajdonságokkal is rendelkezik:

  • Van KillSwitch funckió, vagyis ha bármilyen okból megszűnne a VPN kapcsolat, azonnal leállít minden internetes adatforgalmat, hogy ne kerülhessen ki semmi tőlünk titkosítatlanul. Amint a VPN kapcsolat visszaáll, ismét internetezhetünk tovább gond nélkül.
  • DNS Leak védelem
  • OpenVPN, IPSec, IKEv2, NordLynx (utóbbi a NordVPN saját WireGuard protokollra alapuló megoldása)
  • SmartPlay funkció a Netflix, BBC, Amazon Prime stb. szolgáltatások eléréséhez.
  • Torrent/P2P kapcsolat engedélyezése.
  • Onion over VPN funkió a Tor böngészőben történő még biztonságosabb webezéshez.
  • CyberSec funkció, amely blokkolja a veszélyes oldalakat, letiltja a kéretlen hirdetéseket, véd a botnetes és DDoS támadásoktól egy esetleges malware fertőzés esetén stb. Ez egy remek extra védelem, amelyhez hasonlót kevés VPN szolgáltató biztosít. Bővebben itt lehet olvasni róla.

Vagyis nyugodtan kijelenthetjük, hogy ez az egyik legösszetettebb VPN szolgáltatás. Hihetetlen funkciókészlettel látják el az előfizetőiket, hogy minden szempontból biztonságossá váljon az internethasználat. Ráadásul szinte bármilyen eszközön, hiszen a NordVPN kliensei elérhető Windows, macOS, Linux, iOS, Android rendszereken egyaránt, illetve kiegészítők segítségével beépíthető a népszerű böngészőkbe is (Firefox, Chrome stb.). 

A kliens alkalmazások felülete könnyen áttekinthető, gyakorlatilag nulla konfigurációt igényelnek, az alapértelmezett beállításokkal is használhatjuk őket. Természetesen az extra funkciók bekapcsolása (például CyberSec) is egy kattintással bekapcsolhatók, ha szükségünk van rájuk. A különféle országok szervereiből mindig a legoptimálisabbat igyekszik felajánlani, de ha mi ragaszkodunk egy adott darabhoz, azt is kiválaszthatjuk a listából.

Összegzésül: az egyik legjobb

A NordVPN gyakorlatilag az álom szolgáltatás ezen a területen. Mindent biztosít, amire szükségünk lehet: van KillSwitch, nem naplózzák a tevékenységünket (plusz panamai illetőségűek, aki adatvédelmi szempontól igen előnyös), egyszerű a konfigurálás, van P2P és Onion támogatás, streamelhetünk, használhatunk geolokációval limitált szolgáltatásokat, elrejtik az IP címünket, erős titkosítást használnak, s ez utóbbi kettőt még megfejelhetjük a Doubel VPN funkció használatával is. Ezek után min lehetne elbukni? Nos, maximum az áron. A NordVPN ugyanis nem éppen olcsó darab, bár nem is legdrágább szolgáltatás, ami tekintve, hogy mit kapunk a pénzünkért, jó dolog. Ha nem kötjük le magunkat hosszabb távra, akkor 10 euró körüli áron fizethetünk elő egy hónapra. Ha távlatokban gondolkodunk, akkor viszont a havidíj leredukálható akár 3 euró alá is. Utóbbi azért elég baráti ár ennyi mindenért (különösen ha azt vesszük, hogy egy fiókkal akár 6 eszközön is kapcsolódhatunk). De ha valaki utazni készül éppen, annak akár az egy hónapos előfizetés is bőven megérheti, mert garantáltan olcsóbb, mint az ingyenes wifi hálózatokba történő védtelen bejelentkezéssel megrizikózott adatvesztés, amibe ugyebár a jelszavak és bankkártya adatok ellopása is beletartozhat. Szóval aki gyakran vendégeskedik idegen hálózatokban, annak szinte kötelező valamilyen VPN szolgáltatást használnia. Biztonság és személyes adataink védelme szempontjából a NordVPN jelenleg az egyik legjobb választás, viszont a sebességével nem mindig voltunk elégedettek. Bár ingyenes csomagjuk nincs, 7 napig bárki tesztelheti a szolgáltatást a mobil alkalmazások (iOSAndroid) segítségével.

KÉRÉS: Amennyiben hasznosnak ítélte ezt a cikket, vagy a Techwokon olvasható bármely bejegyzést, kérjük, engedélyezze cserébe a hirdetések megjelenítését ezen az oldalon. A Techwok üzemeltetéséhez ez elengedhetetlen bevételi forrás. A hirdetések segítségével tudjuk biztosítani, hogy cikkeinket továbbra is ingyen olvashassa bárki. Köszönjük!

Ne maradjon le erről sem!